Dnes si predstavíme ďalšiu novú potravinu, ktorú som vám ešte na blogu podrobne nepredstavovala. Ide o slzovku obecnú, nazývanú aj ako Hatomugi či Jóbove slzy.
Slzovka je obilnina podobná jačmeňu, ktorá pochádza z východnej Ázie. Jej konzistencia i chuť sa náramne podobná práve jačmenným krúpkom.
Má silné čistiace účinky a používa sa na detoxikáciu organizmu. Pomáha tráveniu živočíšnych potravín a tukov, posilňuje žalúdok a slezinu a môže byť močopudná. Odvar zo slzovky priaznivo pôsobí pri črevnej či žalúdočnej slabosti a úspešne upravuje hnačku.
Odporúča sa slzovku konzumovať skôr v kombinácii s inou potravinou, nie samostatne. Môžete ju pridať k ryži natural, pretože obe sa varia približne rovnako, 45 minút. Hodí sa aj do šalátov, na zahustenie polievok alebo ako súčasť kaše, či pomazanky.
Potrebujeme:
40g slzovky
60g beluga šošovice
2 strúčiky cesnaku
bôbkový list
galgant
himalájsku soľ
1. Slzovku i belugu uvaríme samostatne. Belugu varíme s bôbkovým listom.
2. Následne obe presypeme do foodprocesoru, pridáme pretlačený cesnak, galgant a osolíme podľa chuti.
3. Podávame s domácim pečivom. Napríklad so psylliovými žemľami .
2 komentáre
Patinka, v texte spominas, ze ju odvar zo slzovky je prospesny.. Mam ho v tomto pripade zliat, ci mozno oouzit na nieco ine?
Môžeš ho použiť. 🙂 Po pravde originál odvar keď sa robí, tak sa slzovka nasucho opraží a až tak sa zaleje vodou a uvarí. Ale myslím si, že aj s takouto iba čisto uvarenou vo vode sa to dá. Pije sa potom napriklad s trochou medu alebo citrónu (ten ale v našom prípade asi treba vynechať).