Pečiva nikdy nie je dosť. Najmä pri HIT. A tak sa dnes s vami podelím o môj nový experiment, ktorý sa vydaril na jednotku. Hlavný ochutnávač – Jožko, nehistaminik – povedal, že MŇAM! Až tak, že hneď po vychladnutí sme si museli kúsok dať. Vraj „len tak s maslom a reďkovkou“ (ja s kačacou masťou lebo maslo pri mojej alergii na BKM pravdaže nejem). 🙂 Teda, vychladnúť vlastne ani poriadne nestihol a už sme ho krájali. 😀
Zemiakový chlieb bez kysnutia
Zemiakový chlieb nie je žiadnou novinkou medzi pekármi, no vždy som si myslela, že nám sa nemôže bez kvasníc či kvásku vydariť. A hľa, mýlila som sa 🙂 Stačí prášok do pečiva (s vínnym kameňom bez fosfátov) a perlivá minerálka a hneď je na svete takýto krásavec.
Potrebujeme:
180-200g uvarených, už ošúpaných zemiakov (cca 250g v surovom stave)
500g hladkej špaldovej múky
10g prášku do pečiva bez fosfátov
250ml perlivej sódy zo sóda streamu (minerálky)
1 PL olivového oleja
¼ ČL rasce, soľ
Voliteľné: do cesta môžeme pridať aj nejaké semienka (sezamové, slnečnicové)
1. Uvarené zemiaky popučíme, pridáme k nim olej a perlivú sódu.
2. Múku zmiešame práškom do pečiva, rascou, soľou a prisypeme k zemiakovej zmesi.
3. Vypracujeme cesto v kuchynskom robotovi a následne z neho vytvoríme bochník.
4. Ten zvrchu narežeme do kríža a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Chlebík pečieme pri 200°C horný dolný ohrev cca 45 minút (ale závisí to aj od rúry).
Tip histaminičky: Nakoľko v ceste je uvarený zemiak, tento chlebík pri HIT nerada skladujem dlho. Väčšinou to robím tak, že si z neho dám v ten deň a zvyšok si „naplátkujem“ a zamrazím. 🙂
2 komentáre
Dobrý den místo spaldove dala by se použit i pohankova? Nebo pohankova + ještě nějaká jednodruhova? Děkuji za odpověď 🙂
Dobrý deň, nemám to žiaľ odskúšané z bezlepkovych, tak si netrúfam povedať. Pozrite sa prípadne na recepty, ktoré tu mám vyslovene bez lepku a sú overené 🙂