Home Pečivo Tvarohové žemle (pečivo pre histaminikov)

Tvarohové žemle (pečivo pre histaminikov)

written by hitjezdravozit 6. septembra 2018
Tvarohové žemle (pečivo pre histaminikov)

Priznám sa, mne osobne najviac vyhovuje a aj chutí môj špaldový chlebík a od kedy som ho prvý krát robila, ani sa nezamýšľam, že by som mala upiecť nejaké nové pečivo. 😀 Avšak povedala som si, že nemôžem byť sebecká, predsa len vás je tu dosť, ktorí by ste nový recept ocenili a tak som si tentoraz prizvala na pomoc maminu, trošku sme poexperimentovali a konečne vznikol nový recept pre tých, ktorí môžu aj mliečne výrobky. 

Histaminik mliečne výrobky môže

To, že ja tých mliečnych receptov až toľko nepridávam nie je preto, že by histaminici mliečne výrobky nemohli ale preto, že mne osobne nerobia všetky dobre, napriek tomu, že nemám potvrdenú alergiu na BKM ani intoleranciu laktózy. Z času na čas si doprajem aspoň ovčie alebo kozie, pretože tie mi vyhovujú najviac. Stane sa samozrejme, že neodolám ani nejakému inému mliečnemu produktu (napr. v tomto prípade som žemle musela ochutnať), no väčšinou to dopadne kŕčmi alebo “wéckom”.  Preto ak intoleranciu alebo alergiu máte, určite tieto žemle nie sú pre vás! Ak ste však “iba” histaminici ako moja mamina, pochutnáte si, pretože žemličky sú fakt dobré. 😉

Tvarohové žemle


Potrebujeme:
250g hladkej špaldovej múky
250g jemného hrudkového tvarohu
1 vajce
trošku trstinového cukru
himalájsku soľ
15g vínneho kameňa

1. Múku zmiešame s vínnym kameňom, cukrom a soľou.
2. Pridáme k nim vajce a tvar a vypracujeme cesto (buď kuchynským robotom alebo ručne).
3. Tvarujeme žemličky, ktoré narežeme do kríža a poukladáme na plch vystlaný papierom na pečenie.
4. Pečieme ich pri 180°C cca 40 min.


Namiesto žemličiek môžete pokojne spraviť aj bochník chleba.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu
EUR Euro