Domov Bezlepkové recepty JednoDUCHé donuty

JednoDUCHé donuty

autor: hitjezdravozit 9. októbra 2024
Jednoduché donuty

DONUTY sme tu ešte nemali. 🙂 A rovno bez mlieka, bez lepku a bez cukru (a niekto by zavtipkoval, že „bez chuti“, ale to veru nie je pravda). 😉 Stačí použiť pár šikovných ingrediencií a je to. Prirodzene sladká gaštanová múka, karob a škorica, ktorá to celé prevonia. A ak sa vám predsa len máli, tak trošku datľového sirupu spraví svoje.

No a pre tých, ktorí sú veľmi zvyknutí na sladké, jednoducho si ich niečím prelejte – pistáciový krém, domáci džem alebo trebárs aj cukrovou polevou. To mi napadlo len z dôvodu, že som asi pol hodinu strávila nad prezeraním fotiek na Pintereste pre inšpiráciu Halloweenskeho zdobenia. A teda ako vidíte, využila som to najjednoduchšie aké sa dalo aby si donuty zachovali svoju prirodzenú kvalitu a hlavne vhodnosť pre deti. Lebo teda tie všemožné cukríkové, pestrofarebné, presladené dizajny by som Hanči určite nedala, hoci sú na pohľad pekné.:D

Poďme na samotný recept. Pretože tu pre vás mám dokonca 2 verzie. Jednu bezlepkovú s olejom a datľovým sirupom a druhú špaldovú, s ghee maslom a úplne bez pridaného cukru.

JednoDUCHé donuty – bezlepková verzia


Potrebujeme:
40ml bio slnečnicového oleja
1PL datľového sirupu
1 menšie vajce (50g)
50g ryžovej múky
30g gaštanovej múky
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
1 PL karobu
1/2 ČL škorice
Štipka soli
+ 2-3 PL sódy (minerálky) podľa potreby hustoty cesta (ak je väčšie vajičko možno vám ani nebude netreba, no používam ju rada lebo cestu spraví taký viac nadýchaný efekt)

1. Vajíčko vyšľaháme s datľovým sirupom a olejom. Stačí ručne metličkou.
2. Zmiešame múky, prášok do pečiva, karob, škoricu a soľ a primiešame. Na záver, podľa hustoty cesta, prilejeme sódu.
3. Pečieme vo forme na donuty pri 180°C cca 18 min (závisí od rúry medzi 15-20min).
4. Hotové donuty dozdobíme karobovým krémom a pridáme nôžky (použila som bio praclíky z DM) a oči (schválne som nedala tie cukríkové aby to Hani ani náhodou nelákalo – tieto umelé cukríky nepatria do nášho jedálnička – a použila som oči z ktorých tvoríme a jednoducho ich dáme pred jedením dole)

Lepková verzia s ghee
30g ghee masla (roztopené na záver vliať do cesta ako do madleniek inak by sa mohlo „zgrcnúť“ pri studenom vajičku)
1 vajce
30g jabĺčok (keď robím kompót odoberiem a popučím, sú to asi kopcové 2 PL)
50ml sódy (minerálky)
60g špaldovej múky
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
1/P ČL škorice
štipka soli

Postup je teda jednoduchý – vajíčko vyšľaháme s popučeným jabĺčkom, pridáme múku a ostatné ingrediencie, prilejeme sódu a na záver vlejeme tekuté ghee maslo.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme