Domov Všetky recepty Pečený kapor na zelenine

Pečený kapor na zelenine

autor: hitjezdravozit 10. decembra 2018
Pečený kapor na zelenine

Blížia sa Vianoce a tak je najvyšší čas na nový rybí recept. Rybu už nejedávam tak často ako kedysi, predsa len zdroje na Slovensku sú trošku obmedzené, no Vianoce bez ryby si predstaviť neviem a preto od tejto tradície upustiť nechcem.

Ryba ako dar

Asi pre nikoho nebude novinkou a verím, že si na to dávate pozor aj vy, že ryba či mäso musia byť pre histaminika čo najčerstvejšie. Chvalabohu existuje dosť sladkovodných rýb, ktoré sú bežne uloviteľné aj u nás a preto aspoň pár krát do roka nemám problém dostať sa ku kvalitnej, čerstvej rybke. Losos to síce nie je, no ako sa hovorí: ,,Darovanému koňovi na zuby nepozeraj”. Tento kapor bol totiž milý dar od mamičky môjho kolegu, ktorá vie o mojej HIT-ke a keďže jej manžel je rybár, hneď ako tohto kapra ulovil, očistili mi ho, nakrájali a zamrazili. Priznám sa, veľmi ma to dojalo, pretože i keď sa to pre niekoho môže zdať ako čudný darček, pre mňa to bol jednoznačný dôkaz toho, že si niekto dá záležať a zaujíma sa o moje zdravie.

Kapor z rúry

Keďže jeden recept na kapra už na blogu mám, premýšľala som, aký ďalší vymyslieť, aby predsa len nebol príliš komplikovaný a prekombinovaný viacerými ingredienciami. Na Vianoce dávame žalúdku zabrať trošku viac ako po iné obdobia v roku a preto som upustila od smaženia v oleji (ktoré okrem toho aj tak nie je najvhodnejšou formou varenia pri HIT) a hodila som ho tentoraz radšej na plech. A čo z toho vzniklo? Čítajte ďalej. 🙂

Pečený kapor na zelenine

Potrebujeme (na 2 porcie):
4 podkovičky kapra
1 jabĺčko
1 PL brusnicovej šťavy
mletú rascu
olivový olej
4 mrkvy
1 cuketu
cca 200 g topinamburov
1 cibuľu
4 strúčiky cesnaku
sušenú perillu
sušenú majoránku
himalájsku soľ

1. Podkovičky nasolíme, posypeme mletou rascou a poukladáme na plech.
2. Pokvapkáme ich brusnicovou šťavou olivovým olejom a vložíme medzi ne nakrájané jabĺčko na štvrtinky.
3. Pečieme vo vyhriatej rúre najprv prikryté cca 10 minút a následne ďalších 15-20 minút odokryté.
4. Medzitým si pripravíme zeleninu. Cibuľu necháme na štvrtinky, cesnak v celku, mrkvu a topinambury na rovnakú kúsky a cuketu na väčšie.
5. Na olivovom oleji mierne opražíme mrkvu, pridáme cibuľu, cesnak, osolíme a prikryjeme pokrievkou. Dusíme na miernom ohni pár minút (podľa potreby podlejeme vodou).
6. Následne pridáme topinambury a dusíme 10-15 minút.
7. Na záver pridáme cuketu a dusíme do zmäknutia všetkej zeleniny.
8. Kapra podávame so zeleninovou prílohou.

Pozn.: Brusnicová šťava v tomto prípade poslúžila namiesto citróna, ktorý sa bežne hodí na rybu. Dodala podkovičkám svieži nádych.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.