Domov Dezerty Makovo – citrónové madlenky

Makovo – citrónové madlenky

autor: hitjezdravozit 16. júla 2019
Makovo - citrónové madlenky

Týždenne by som mohla pridávať recept na nové a nové madlenky, pretože sú tak neskutočne jednoduché na prípravu a zároveň také chutné. 🙂 Ale zas aby som sa neopakovala, tak sľubujem, že teraz si s nimi už na chvíľu dám pokoj. 😛 Nezabudnite si pozrieť recept, ktorý som pridala naposledy – TU.

Citrónová kôra = náš kamarát

Dnes som sa pustila do takej mojej obľúbenej kombinácie a tou je mak a citrón. Aby som dosiahla miernu kyslosť, použila som namiesto citrónovej šťavy, ktorá sa pri HIT považuje za liberátor, čistý vitamín C (kyselinu askorbovú). Pre zachovanie citrónovej arómy som ale použila kôru z chemicky neošetreného bio citróna, ktorá na HIT nemá žiaden vplyv (o tom som už písala viackrát). Mala som šťastie, práve mi 2 doniesla mamina zo zahraničia. Samozrejme ak by som bio citróny nemala, kôru by som vynechala alebo použila napríklad sušenú. Nedávno som si ju prvý krát objednala od Mikori a neviem sa dočkať kedy ju vyskúšam. Najprv som však minula citróny, pretože takéto nepostrekované nemajú až takú dlhú životnosť.
Jaj a ak sa pýtate, čo s načatým citrónom, ja z neho vždy pripravím limonádu pre môjho Jožka. 🙂 Bola by škoda vyhodiť ho. 🙂 …ten citrón, nie Jožka 😛

Makovo – citrónové madlenky


Potrebujeme:

2 vajcia
70g trstinového cukru zomletého na práškový
100g hladkej špaldovej múky
1 ČL vínneho kameňa
90g masla
štipku soli
¼ ČL kyseliny askorbovej (prípadne kôru s chemicky neošetreného citróna)
1 PL celého maku

1. Vajcia metličkou vyšľaháme s cukrom a štipkou soli.
2. Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a kyselinou askorbovou.
3. Maslo roztopíme, ale pozor, nemôže byť horúce. Postupne ho prilievame k cestu a stále metličkou miešame.
4. Na záver zamiešame mak a citrónovú kôru.
5. Silikónovú formu na madlenky vytrieme troškou masla, ktoré nám ostalo v hrnci.
6. Konzistencia cesta je tekutejšia. Naplníme ho do cukrárskeho vrecka a vytláčame do formičiek.
7. Madlenky pečieme pri 200°C 5 minút, následne stiahneme rúru na 160°C a dopečieme cca 15 minút.


Poznámka: Keďže ja som už v HIT zdatnejšia, nedalo mi a z trošky citrónovej šťavy a práškového trstinového cukru som si vytvorila na madlenky polevu. 🙂 Tá sa však pekne dá vytvoriť aj z vody zmiešanej s kyselinou askorbovou (aj túto verziu mám odskúšanú). 😉

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.