Domov Bezlepkové recepty Pečený falafel s kurkumou a trojfarebnou quinoou

Pečený falafel s kurkumou a trojfarebnou quinoou

autor: hitjezdravozit 1. októbra 2016
Pečený falafel s kurkumou a trojfarebnou quinoou

Recept na falafel sa už u mňa objavil, pretože je to výborná pochúťka, ktorú skutočne milujem. Dnes som si pripravila jeden odlišný a to v tom, že som ho nevyprážala ako ten klasický, ale piekla v rúre. A poviem vám, tento sa stal mojim obľúbeným! Zvonku je trošku chrumkavý a vo vnútri mäkučký.

Čo sa týka chutí, zase raz budú trošičku odlišné od pôvodného receptu, pretože koriander som si stále neobľúbila 😀 Tentoraz som využila kurkumu a tahini. Kebyže nemám HIT, tak by som si na večeru spravila hummus a pár kúskov, ktoré mi zostali by som si dala s ním. Je totižto výborný aj za studena a som si istá, že by spolu dokonale ladili. Avšak napriek tomu, že cícer z času na čas tolerujem a nerobí mi problémy, asi by som neexperimentovala a neprehnala to s jeho množstvom. Predsa len treba vedieť, kde má histaminik svoje hranice 😛
Verím, že viacerí z vás cícer tak isto môžu, keďže má veľa železa a je aj tzv. “bielkovinovou bombou”, čo je obrovskou výhodou pre alergikov na mliečnu bielkovinu ale i vegánov. Pozitívom tiež je, že jeho varením sa nestráca takmer žiadna z jeho účinných zložiek. A nezabúdajme, že ja aj prirodzene bezlepkový. Zázračná to strukovinka 😉

falafel-peceny
Potrebujeme:
1 pohár cíceru
2 strúčiky cesnaku
čerstvý petržlen
1 ČL kurkumy
1 ČL galgantu
1 PL olivového oleja
1 ČL citrónovej šťavy
3-5 PL tahiny
soľ

1. Cícer namočíme na celú noc do vody. Na druhý deň ho zlejeme, pár krát ešte premyjeme a uvaríme do mäkka.
2. Uvarený cícer scedíme a pridáme k nemu pretlačený cesnak, koreniny, olej, citrónovú šťavu a tahini. Rozmixujeme tyčovým mixérom (kľudne aj kuchynským robotom, asi to s ním pôjde ľahšie, aj keď teda môj tyčový mixér je perfektný).
3. Ak sa nám zdá hmota príliš tuhá, pridáme o to viac tahini. Presne si už nepamätám, koľko lyžíc som dala (väčšinou robím všetko od oka), preto som napísala rozmedzie 3-5 lyžíc. A samozrejme to závisí aj od množstva cíceru.
4. Keď dosiahneme kompaktnú hmotu, vytvarujeme valčeky, guličky, placky, čo len chcete a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Pečieme približne 30-35 minút pri 190°C.

falafel-peceny-3
Čo sa týka quinoi, uvarila som ju klasicky podľa návodu a keď už bola skoro hotová, pridala som k nej uvarenú, roztlačenú mrkvu. Jednoduchá, no predsa trošku oživená quinoa je na svete 😉 Do šalátu som si pridala pár kúskov cíceru, ktoré som si odložila na bok. Ako som už asi milion krát spomínala, milujem ho 🙂

falafel-peceny-2

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.