Home Hlavné jedlá Tekvicová galetka

Tekvicová galetka

written by hitjezdravozit 11. októbra 2018
Tekvicová galetka

Posledne sme tu mali galetku na sladko, tak som si pre vás pripravila aj jednu slanú. Ja osobne mám tieto slané “koláče” veľmi rada. A vy?

Tekvicová sezóna

Hore ruky, kto miluje toto obdobie najmä kvôli tekviciam? V tomto recepte som použila hokaido tekvicu, ale vy môžete použiť aj akúkoľvek inú, keďže druhov máme na výber niekoľko (maslová, muškátová…).
Tekvice majú vysoký obsah antioxidantov a znižujú riziko chronických chorôb. Okrem toho stojí za spomenutie aj obsah mnohých vitamínov, medzi ktorými vyniká napr. vitamín A, C a E. Určite si spomínate ako nám babky zvykli hovoriť: ,,Jedz veľa mrkvy, budeš mať dobrý zrak”. Nemusí to však byť iba mrkva. Prosperujúca pre zrak je aj konzumácia tekvice.

Hliva ustricová ako liek

O hlive ako lieku ste sa už určite dočítali. Okrem toho, že konzumácia hlivy zmierňuje zápaly a posilňuje imunitu, jej hlavnou úlohou je zneškodňovať  choroboplodné mikroorganizmy, ktoré v tele vyvolávajú rôzne ochorenia, infekcie, či alergie. Dočítala som sa, že táto huba má preto tak silné pozitívne účinky, pretože zo stromov, na ktorých parazituje načerpáva všetky prospešné látky. Z hlivy poznáme aj mnohé extrakty, tabletky, či prášky. Spomeniem napríklad *sunImmunit od značky *Sunroot, ktorá vyrába produkty z topinamburov.  A práve tento výživový doplnok na báze topinambura s hlivou ustricovou, tvorí neprekonateľný tandem nielen v prevencii, ale aj v boji proti chorobám.
Avšak vždy keď viem, využívam hlivu čerstvú. Ocinov kolega ju dostáva pár krát do mesiaca z overeného zdroja a vtedy vždy odloží aj pre nás. Okrem toho hlivu kupujem u nás na miestnom trhu alebo v Yeme.

Múka zo sladkých zemiakov


A aby som nechválila pri dnešnom recepte iba ingrediencie, ktoré patria do plnky, rada by som vám predstavila aj novú múku, ktorú som objavila len nedávno a už som si ju obľúbila. Ide o múku z batátov alebo teda zo sladkých zemiakov. Táto prirodzene bezlepková múka obohatí každý recept a je bohatá na vlákninu a draslík. Ja som z nej už skúšala slaný recept aj sladký a priznám sa, že pri sladkom pečení mi vyhovuje asi najviac. V tomto prípade mi v kombinácii so sladkastou tekvicou veľmi chutila, no z tejto galetky jedol aj môj muž a kamarátka a oni obaja zhodnotili, že sa im viac hodila do keksíkov. Takže ak tiež patríte k tým, čo nemajú až tak radi netradičné chute, pokojne ju v tomto recepte vynechajte a odložte si ju na recept, ktorý vám pripojím už koncom októbra. 😉

Tekvicová galetka

Potrebujeme:
200g hladkej špaldovej múky
30g múky zo sladkých zemiakov (2 kopcové PL)
cca 5g soli
štipka vínneho kameňa
120g masla
½ PL olivového oleja
2 PL vody
1 vajíčko na potretie (stačí prepeličie)

1 malú hokaido tekvicu
za hrsť hlivy
200ml ovseného (alebo iného rastlinného) mlieka
1 PL špaldovej múky
olivový olej
ghee maslo
1 žĺtok
saturejka, oregano, mletý kardamón, mletá rasca, galgant, čierne korenie
soľ

1. Múky zmiešame so soľou a vínnym kameňom.
2. Pridáme zmäknuté maslo a ručne rozpracujeme cesto. Prilejeme k nemu olej a vodu aby sme vytvorili kompaktné cesto. Odložíme ho do chladničky na pol hodinu a zatiaľ si pripravíme plnku.


3. Hokaido tekvicu ošúpeme a nakrájame na pásiky. Polejeme trochou olivového oleja a mierne osolíme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 15-20 minút.
4. Do panvice nalejeme olivový olej a ghee maslo. Rozohrejeme ich a pridáme na ne všetky bylinky a koreniny.
5. Pridáme múku a mlieko a miešame metličkou aby sa nevytvorili hrudky.
6. Keď začne mlieko vrieť za stáleho miešania pridáme vaječný žĺtok, chvíľu povaríme a odstavíme z ohňa.
7. Medzitým umyjeme a nakrájame hlivu. Keď zmes trochu vychladne pridáme ju do kuchynského robota spolu s hlivou a štipkou soli a rozmixujeme.


8. Cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme na kruh. Upečenú tekvicu poukladáme do stredu a zalejeme hubovou zmesou. Tá by mala byť taká polo tuhá, aby nevytekala. Kraje zahneme ako je to pri galetke bežné a vrch ešte trošku posypeme čerstvo namletým korením. Okraje potrieme vajíčkom.


9. Pečieme pri 180°C cca 20 minút alebo kým okraje galetky nie sú upečené do zlatohneda.


Mohlo by sa vám páčiť aj

Hit je zdravo žiť
Vyberte svoju menu
EUR Euro