Podobný článok sa u mňa vyskytol dosť dávno a keďže viem, že nováčikov v oblasti HIT pribúda čím ďalej tým viac, rozhodla som sa podeliť s vami o ďalší „Nákup histaminika“.
Ak si ho porovnáte s prvým, už z fotky môžete vidieť, že tolerujem oveľa viac potravín a že aj tie nákupy robím podstatne väčšie 😀 (toto bol fakt výnimočný prípad, keď sme šli po dlhšej dobe na veľký nákup, bežne nenakupujem pre celý panelák) 😛
Ako môžete vidieť veľké percento mojich nákupov tvorí zelenina a ovocie. Bohužiaľ v zime nefunguje náš mestský trh (a vlastne čo by sa tam aj predávalo, že ano), takže musím využiť supermarkety. Chvalabohu som si nikdy nevšimla, že by som mala nejaké ťažkosti z obchodnej zeleniny. Je pravda, že si všetko poctivo umývam a šúpem! Od kedy mám HIT je to u mňa základ. Viem, že šupka má najviac vitamínov, no keď to nie je z mojej záhrady alebo z overeného zdroja, neriskujem a šúpem aj cuketu, reďkovky, jablká… Počula som o prípade, keď si niekto myslel, že má alergiu na jablká až kým si ich neošúpal a zistil, že mu vôbec nevadia. Koľko „humusu“ teda musia použiť na ich „ošetrenie“??! Na ukážku pripájam fotku môjho známeho, ktorý krásne zachytil čaro voskovaných jabĺk. Jablko oblial horúcou vodou a ešte ani tak z nich poriadne nevedel zmyť vosk.
Tým samozrejme nehovorím, že všetky ovocia a zeleniny z obchodov sú zlé! Veď aj ja tam predsa nakupujem. Len si dávam pozor aké druhy si vyberám, odkiaľ je dovoz a podobne. Radšej si vyberiem jabĺčka, ktoré nie sú krásne ligotavé a možno majú jednu-dve škvrnky (prevažne sú inak lacnejšie) a sú zo Slovenska. Aj keď teda jablká sme donedávna mali ešte naše zo záhrady, takže som ich počas zimy skoro vôbec nekupovala.
V zime často siaham po exotickom ovocí. Mnohí majú predsudky aj voči nemu, keďže sem ide z veľkej diaľky, nemali by sme ich jesť lebo nie sú z našej zemepisnej šírky a podobne. Názory sa však často rozchádzajú. Čítala som nejednu štúdiu, kde napríklad jablká vyšli ako najviac pesticídované ovocie a naopak medzi najmenej patrili mango, ananás, či kivi. Zaujímavosťou tiež je, že mne viac sedia exotické ovocia ako tie naše. Hrušky, či hrozno mi vôbec nerobia dobre (mimochodom aj hrozno je na popredných miestach v pesticídovaných ovociach), naopak mango, granátové jablko, hurkmikaki, liči, ktoré som jedla počas celej zimy mi nerobili žiadne ťažkosti. Mango a granátové jablko dokonca patria k mojim najlepšie tolerovaným ovociam.
Čo sa týka zeleniny, v zimnom období preferujem tekvice, mrkvu, sladké zemiaky (aj klasické, aj keď tie jem iba striedmo, pretože nepatria medzi moje najlepšie tolerované potraviny), kvaku, kapustu, ale aj brokolicu, či cuketu, bez ktorých sa veru neviem zaobísť a aspoň raz týždenne si ich doprajem aj v zime. Veľmi som si v poslednej dobe navykla na biele reďkovky, či už tieto okrúhle, ktoré môžete vidieť na obrázku alebo tú podlhovastú. Obe tolerujem dobre! K večeri totižto vždy potrebujem nejakú zeleninu. Prevažne to bola uhorka, no minule som natrafila na takú, ktorú som celú musela vyhodiť, pretože nemala žiadnu chuť! Bola to asi moja chyba, pretože som kúpila uhorku zabalenú v tej priesvitnej fólii, no práve inú nemali, tak som to riskla. Od vtedy sa jej vyhýbam a kupujem len ak majú tie nebalené.
Na obrázku môžete vidieť aj čerstvé oregano. Bazalku v črepníku mám doma vždy! Je to také moje „must have“. No keď natrafím na tymián, či oregano, tiež si ich kúpim a snažím sa o ne starať nech mi vydržia ako dlho sa len dá (bohužiaľ niekedy ma „opustia“ už po pár týždňoch). Aj keď mám zmes sušených byliniek z mojej záhradky, vždy je lepšie mať aspoň trošku čerstvých.
Najnovšie som objavila čaro fialových zemiakov. Sú skvelé! Chuťovo veľmi pripomínajú klasické, no podľa mňa sú ešte lepšie 😉 A k tomu tá farba! Láska na prvý pohľad 😀 Pozor však pri ich čistení, ruky budete mať mierne sfarbené.
Určite vás na obrázku prekvapili mliečne produkty. Nie, nevrátila som sa k nim (papá ich môj drahý), len som do článku chcela zahrnúť aj pár z nich pre tých, ktorí s mliekom problém nemajú a poprípade ešte nevedia, po ktorých môžu siahnuť a po ktorých radšej nie. Ak si prejdete zoznamy (Hrubiškov, Švajčiarsky..) zistíte, že pri HIT sa neodporúčajú zrejúce syry, plesňové syry, jogurty, či kefír. Naopak, doprajte si mozzarellu, čerstvú nátierku, či ricottu. Problém by nemala robiť ani sladká smotana. Ja používam iba rastlinné – najčastejšie ryžovú. Tak isto je v pohode maslo, no to už mám ja na obrázku tiež rastlinné – zelený Alsan. Čo sa týka jogurtov, vraj sa dobre tolerujú ovčie, či kozie. Ja si kupujem kokosový, ryžový a občas vanilkový Alpro, ktorý mi, napriek tomu, že je sójový, nerobí problém.
Keďže som momentálne na bezlepkovej strave, ovsené vločky, či cestoviny kupujem bezlepkové. Cestoviny som vlastne jedla aj pred tým prevažne bezlepkové, občas špaldové, no dávala som si vždy pozor, aby neobsahovali žiadne iné pridané látky, dokonca ani vajce. Vajcia tolerujem, no predsa len nie úplne dôverujem tým, ktoré nie sú čerstvé. V Škótsku som pracovala v gastronómii a bohužiaľ som mala možnosť vidieť, aké vajcia sa používajú do sendvičov a vajcovej pomazánky. Preto mám radšej cestoviny, ktoré obsahujú iba múku, vodu a maximálne soľ.
Vráťme sa ale k vajíčkam. Rozhodne kupujem tie, ktoré majú označenie 0 alebo maximálne 1. Nikdy nekupujem tie s označením 3!! Ak neviete, čo tieto označenia znamenajú, vysvetlím na požičanom obrázku z google:
Keďže tentoraz sa mi minula prevažne zelenina a všetko ostatné som doma mala, aspoň v skratke vám napíšem, čo okrem nej v mojej domácnosti nesmie chýbať aby som si dokázala vyčarovať hodnotný obed. Určite je to jazmínová ryža alebo basmati ryža, quinoa, pšeno, pohánka, červená šošovica a niekoľko druhov bezlepkových múk. A tak u mňa na obed prevažne nájdete zeleninové polievky s nejakými plackami, zeleninovými fašírkami alebo quinou, ryžu, pšeno so zeleninou; pečené zemiaky a zeleninu; cestoviny so zeleninovými omáčkami; zapekanú nakladanú zeleninu atď. Toto sú obedy, ktoré mám raz dva hotové a varím si ich keď nemám čas vymýšľať niečo nové alebo sa mi proste nechce variť 😀 Áno, aj to sa stáva! Veď predsa histaminik varí denne, niekedy aj dva krát, tak občas môže nastať kríza keď si aj ja ako food blogerka poviem, že „Dnes sa mi nechce nič!“ 😀
Prajem vám krásny deň a ak ste po tomto článku náhodou vyhladli, tak aj dobrú chuť 😉
1 komentár