Domov Články Kam s toľkým jedlým odpadom?

Kam s toľkým jedlým odpadom?

autor: hitjezdravozit 7. novembra 2019
Kam s toľkým jedlým odpadom?

Dnes opäť trošku iná téma, aj keď v podstate s jedlom súvisí. 🙂

Ak ma sledujete na sociálnych sieťach, určite viete, že sme sa v lete konečne presťahovali do vlastného bytu. Na tento moment sme čakali dlho a nechce sa mi veriť, že tu už bývame štvrť roka. 🙂 Síce ešte nemáme dokončené úplne všetko, ale to asi každý, kto nový byt kupoval, pozná.
Čo som však musela mať hneď, bol kompostér. Túžila som po ňom dlho a preto som nesmierne vďačná, že som dostala možnosť byť majiteľkou kompostéru vďaka Kompostuj.me.

Prečo kompostér?

Ako iste viete, už pár rokov dozadu som prešla na také ekologickejšie zmýšľanie, pretože som zástancom názoru, že aj malé kroky sú kroky a že v jednotlivcovi je sila. “Však čo je to jedna plastová slamka? …povedalo si vyše 7 miliárd ľudí.” Aj takto by sa metaforicky dalo vysvetliť to, prečo som sa rozhodla začať od seba. To, že nekupujem igelitky, na ovocie a zeleninu si neberiem sáčky, odmietam slamky do nápojov a letáky v nákupných centrách, používam ekologickejšiu kozmetiku a drogériu, nakupujem v bezobalovom obchode sú podľa mňa dôležité kroky a môžem povedať, že tieto sa mi poctivo darí dodržiavať už dlhšie. Samozrejme, sem tam sa stane, že nejaký ten sáčok človek vezme, keď zabudne doma tie udržateľné, no zerowaste je aj o tom naučiť sa znovu veci využiť. A pokojne aj ten plast. Nie len všetko rýchlo povyhadzovať a nakúpiť za to napríklad sklenené. To ekologické veru nie je!
Čo mi však stále išlo ťažko, keďže u nás na to mesto donedávna akosi nedbalo, je separovanie odpadu. Človek doma triedi a zrazu ostane nemilo prekvapený, keď ide vyhodiť smeti a uvidí ako smetiari všetko hodia do jedného kontajneru bez akéhokoľvek triedenia. Chvalabohu ja ako histaminička konzervy, či plechovky nekupujem, sklo si väčšinou ponechávam, no čo s takým biologickým odpadom? Vedeli ste, že až 50 % odpadu v domácnosti tvorí práve biologický odpad?
A tu prichádza na scénu kompostér. 🙂

Čo je to ten vermikompostér?

Vermikompostér Urbalive je v podstate pekný bytový doplnok, pretože je skutočne dizajnovo vyrobený (ja ho mám napríklad v obývačke), ktorý slúži na dobrú vec a to na rozloženie biologického odpadu z kuchyne za pomoci dážďoviek. Áno, počujete dobre. V kompostéri sa zo začiatku nachádzalo 200-300 dážďoviek, teda teraz ich už môže byť pokojne aj viac, ktoré pracujú na tom, aby náš odpad premenili na hnojivo.
Princíp je v skutku jednoduchý, šupky, či zbytky ovocia a zeleniny nakrájam na drobné kúsky a zamiešam do podstielky s dážďovkami. Poďme si to ale vysvetliť aj trošku obšírnejšie. 😉

Z čoho sa kompostér skladá?

Vermikompostér Urbalive Komplet dostať v 4 farbách a keďže náš byt je ladený do sivo-biela, voľba bola jasná. Sivý kompostér dokonale zapadol k nášmu sivému gauču a k mojej mini džungli, ktorú si pestujem v obývačke. 🙂 Skladá sa z 2 poschodí, ktoré si však môžete dokupovať. Sú prikryté vekom, takže sa nemusíte obávať, že by dážďovky mohli ujsť. A okrem toho, kam by aj chodili? Každý predsa vie, že dážďovky sú najradšej pod zemou, vo vlhkosti ďaleko od svetla. V najspodnejšej nádobe je filtračné sitko a na jej spodku je malý ventil, z ktorého časom (cca po 2-3 mesiacoch) vypúšťame vytvorené tekuté hnojivo, tzv. dážďovkový čaj. To je potom vhodné napríklad na zalievanie alebo ako postrek izbových rastlín.


Super je, že špecialisti/odborníci z Kompostuj.me vám v Komplete pošlú všetko, čo k domácemu kompostovaniu potrebujete a ešte vám aj poradia.

Ako začať s kompostovaním?

S kompostérom mi okrem kalifornských dážďoviek prišla aj podstielka, ktorá sa skladá z uhlíkatých materiálov – zmes namiešaná z podrveného dreva, lístia či nebieleného kartónu vo vhodnom pomere, a keď ju potrebujem udržiavať primerane vlhkú, môžem k nej pridať napríklad aj rolky z toaletného papiera, či papierový obal od vajíčok. Takýto papier dokonca nepatrí ani do kontajneru na papier, lebo ďalší papier už z neho nevie vzniknúť (je to najposlednejšia fáza zrecyklovania) a preto je ideálnou prísadou do kompostéru. Predstavte si, od kedy máme kompostér ani jednu rolku som nehodila do koša! Tým, že do kompostéru pridávam ovocie a zeleninu a tie sú skoro samá voda, musím nejakým spôsobom nadbytočnú vlhkosť vysať a na to sa mi najviac osvedčila práve rolka. Ale pár krát som pridala už aj suché listy, ktoré predtým tvorili súčasť mojej jesennej dekorácie.


Inak kalifornské dážďovky sú iné ako tie, ktoré máme bežne v záhrade. Tie totiž nie sú zvyknuté na “náš kuchynský odpad”, takže by sme ich iba zbytočne vybrali so zeme a pokúšali sa ich zdomestifikovať.
Po tom, čo dážďovky umiestnime do kompostéru, by sme ich mali nechať aspoň týždeň aklimatizovať sa a až následne ich začať pomaly prikrmovať. Viete si predstaviť aká som bola zo začiatku netrpezlivá a hlavne starostlivá, či im nič nechýba, či nie sú hladné. 😀 Každú chvíľu som ich kontrolovala, hoci je pravdou, že ich človek vidí veľmi zriedka, takže kompostér je vhodný aj pre tých, ktorí sa malých červíčkov tak trochu boja. Oni sú skutočne 99% času zalezené pod zemou a vyliezajú na povrch jedine ak sú s niečím nespokojné, čo sa mne zatiaľ chvalabohu nestalo ani raz. 😉
No a samozrejme vidíte ich aj keď ich kŕmite.

Čo papajú dážďovky?

Dážďovky môžu takmer všetko s výnimkou cibule, cesnaku, mliečnych výrobkov, mäsa, kostí a už uvareného koreneného a slaného jedla. Okrem toho však akékoľvek šupky a odrezky zo zeleniny a ovocia, vaječné škrupinky ale napríklad aj výluh z kávy, čaju či čajový sáčok.


Jedna dážďovka vraj dokáže spapať potravu o hmotnosti polovice svojej váhy za 1 deň, čo teda nie je až tak veľa ako sa zdá, keďže jedna má maximálne tak 1 gram. 🙂 Takže zo začiatku by som im mala dať maximálne okolo 100g denne. Ja som si však zvykla na to, že im nedávam papanie úplne každý deň a hlavne, že to nevymeriavam presne na gramy. Robím to proste intuitívne. Niekedy im hodím iba dve škrupinky z vajca keď napríklad niečo pečiem, alebo ohryzok z jablka, ktoré som si ráno dala do kaše a potom príde deň kŕmenia (zväčša každé 2-3 dni), keď im toho narobím viac napr. zo šupiek z obeda. Rolky pridávam tiež intuitívne, keď mám pocit, že podstielka vyzerá vlhšie alebo keď si všimnem, že je 4-5 dážďoviek na povrchu. Ono je to totiž fakt tak, že sú skoro stále zalezené, takže akonáhle ich je vonku viac. zbystrím pozornosť.

Čo s ostatným odpadom?

Možno sa teraz pýtate, čo s ostatným odpadom, keďže dážďovky toho toľko nespotrebujú a ja, histaminička, ktorá okrem toho mäsa veľa neje, narobím “zeleninový odpad” v pomerne veľkom množstve. Tu prichádzajú na rad 2 moje ďalšie finty a to: susedove kozy a ovce, ktorým zvyknem zbierať čerstvé zeleninové pozostatky z daného dňa alebo „DIY kompostér“, ktorý som si založila a do ktorého hádžem iba biologický odpad. Ten potom každé 2-3 dni vynášam do našej záhrady, kde máme založený veľký kompost. Pár dňové už samozrejme zvieratkám nechcem brávať, takže preto to mám vymyslené takto. Nie každý deň sa k nim totiž dostaneme.

No a tu by som dnešný článok ukončila, aby ste zas nemali čítania na pol dňa (veď viete, že ja keď sa začnem rozpisovať, tak to nemá konca kraja). 😀 Dúfam, že sa vám páčil a ak by ste mali ku kompostéru akékoľvek otázky, dajte mi vedieť. 😉 A ak chcete spoznať kompostmajstrov Žilinčanov z Kompostuj.me, sledujte ich na ich Facebooku alebo Instagrame. 🙂

Mimochodom, ak sa bojíte, že váš domáci miláčik by kompostér babral vôbec sa nemusíte! Aj my sme sa toho zo začiatku obávali a i keď to na fotkách vyzerá inak, Murko k nemu ani raz sám od seba neprišiel keď je zatvorený. Keď ho otvorím sem tam priňuchne, ale to je všetko. Pri fotkách som ho trošku „podplácala“ chrumkami. 😛


Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme