Home Články Prečo sa nebojím zmrzliny napriek tomu, že mám HIT?

Prečo sa nebojím zmrzliny napriek tomu, že mám HIT?

written by hitjezdravozit 31. júla 2018
Prečo sa nebojím zmrzliny napriek tomu, že mám HIT?

Polka leta je pomaly za nami, takže som sa rozhodla, že je najvyšší čas “dať von” zmrzlinový špeciál, v ktorom sa s vami podelím o môj názor na to, či histamincii môžu zmrzlinu a že akú si doprajem najradšej ja.

Najlepšie zmrzliny v Bratislave

Pôvodne som mala v pláne ochutnať najodporúčanejšie zmrzliny v našom hlavnom meste. Avšak môj voľný čas je počas leta na bode mrazu a do Bratislavy sa žiaľ nedostanem tak často ako som si to predstavovala. A tak som zatiaľ mala možnosť ochutnať iba dve a to I Nonni Cremeria a Arthur.

I Nonni Cremeria

V prvej spomínanej som si dala zmrzlinu dračie ovocie a ochutnala som aj zelený kornútok. S malou dušičkou som sa opýtala, čím sú tie farebné kornútky prifarbené (ešte pred tým, než by som si ho objednala) a na moje veľké prekvapenie ničím umelým! Tento zelený bol napr. prifarbený chlorellou. Palec hore! Ale späť k zmrzline. Dračie ovocie milujem. Je to moja srdcovka a to sýto ružové som nejedla ešte nikdy, keďže u nás ho bežne nedostať. A tak som si aspoň robila zálusk na túto vegan zmrzku. Čo vám poviem, bola taká dobrá ako dobre aj vyzerala.

Výsledok – bez reakcie.

Arthur

U Arthura sme sa zastavili jednu peknú, letnú, blogerskú noc (po bloger party), takže fotku nemám. Rada Vám však zážitok zo zmrzliny opíšem. Dala som si vegan mango, ktorú som naposledy jedla v Toskánku za 7€. 😀 U nás stojí 1,50€ a nevidela som žiaden rozdiel!! Dokonalosť. Od vtedy som sa o bratislavských zmrzlinách rozprávala s mnohými priateľmi a niekoľkí mi potvrdili, že Arthur má vraj najlepšiu mango zmrzku. Hmmm, viem si vybrať, že? 😉

Výsledok – bez reakcie

Zmrzlina u Jusufa

Ak si myslíte, že na dobrú zmrzlinu natrafíte iba v Bratislave, ste na omyle. Nedávno sme s manželom objavili zmrzlinu Jusuf, o ktorej sme počuli samé chvály a tak sme sa rozhodli, že ju musíme vyskúšať. V prvom momente keď sme tam vošli som si povedala, že tie reči nemôžu byť pravdivé. Malá “komunistická” zmrzlinárnička s pomerne malým výberom zmrzlín ma však neodradila od ochutnávky a tak som si dala lieskový oriešok a vanilku. Nebudem klamať a nejde ani o platenú reklamu, no takú krémovú zmrzlinu som fakt dávno nejedla! Nie nadarmo sa hovorí: “Nesúď podľa obalu”. Jedinou “chybičkou” je, že ich zmrzliny sú preto také dobré, lebo cítiť, že sú poctivo smotanové, čo znamená, že vegáni či alergici na mlieko si na svoje neprídu. Ak však mliečne výrobky môžete, zamilujete sa, pretože tá krémovosť s výraznou chuťou toho, čo ste si vybrali, vás očarí.

Výsledok – Keďže u mňa mliečne produkty ešte stále nie sú úplne kóšer, najmä tie kravské, malú “prehánku” mi táto zmrzlina spôsobila. Našťastie až o hodinu, keď sme dorazili domov a bez akýchkoľvek kŕčov či ďalších reakcií. Ja to však pripisujem aj množstvu, pretože obvykle keď si dám jednu – i keď je mliečna – nemám problém.

Prečo sa zmrzliny nebojím?

Pretože viem, akú si vybrať, kedy si ju vybrať a kde si ju vybrať.

1.) V prvom rade sa zameriavam na kvalitné zmrzliny o ktorých viem, že nie sú z prášku alebo umelo ochucované či prifarbované. Vyhýbam sa aj rôznym polevám, cukríkom či iným sladkostiam, ktoré je v dnešnej dobe také IN hádzať na zmrzlinu. Veď jasné, tak je predsa fotogenickejšia (priznávam, moje fotky sú nič moc). 😀
2.) Vyberám si príchute, ktoré by histaminikovi nemali robiť problém. Vyhýbam sa teda čokoládovej, jahodovej, snickers a najmä šmolkovej a týmto “pseudozmrzlinám”, ktoré ani nevieme identifikovať (tie však už v tých lepších zmrzlinárňach ani nenájdete).
3.) Menej je niekedy viac. A preto nepreháňam a nedávam si naraz 4 rôzne kopčeky, ako to robí napríklad môj muž. Šťastný človek, mať tak jeho žalúdok. 😀
4.) Keď viem, že som toho v daný deň už “pojedla” dosť, radšej odložím zmrzlinku na inokedy. Nikam mi predsa neujde. 😉 Zmrzlinární je viac než dosť.

Aké zmrzliny si ešte doprajem?

Túto sezónu som si veľmi obľúbila aj jednu malú dedinskú zmrzlináreň, kde si zvyknem dať okrem orieškovej a vanilkovej aj makovú alebo škoricovú. Ak niekde natrafíte na tieto chute, určite ich vyskúšajte, pretože je to nebíčko v papuľke. Všetky tieto zmrzliny sú však mliečne a preto keď viem, že som už nejaký mliečny výrobok uplynulé dni mala, siaham radšej po tzv. sorbetoch ako mango, jablko či čučoriedka. Naposledy ma zaujala ešte levanduľová. Ak však s mliečnymi výrobkami nemáte problém a nájdete zmrzlináreň, ktorá vám vyhovuje, nevidím dôvod prečo si zmrzlinu nedopriať aj častejšie.
Keďže do tejto zmrzlinárne chodíme vždy cestou keď ideme domov z práce, sem tam si ju dám aj zabaliť a vezmem z nej rodičom. Samozrejme, vždy mám so sebou vlastnú misku. 😉 #zerowaste

Na tejto fotke je viac druhov, pretože som ju brala rodičom a ocino si rád dopraje aj punč alebo čokoládku 🙂 My s maminou sme si dali vanilku, lieskový orech a levanduľu.

Stalo sa, že mi nejaká zmrzlina nesadla?

Určite áno. Človek je tvor omylný a učí sa z vlastných chýb. Naposledy sa stalo, že mi nesadlo granátové jablko, pritom som si myslela, že práve tá by mohla byť pre histminika úplne v poriadku. Žiaľ, pri tejto zmrzline si jej tvorca asi nedal úplne záležať, pretože bola zjavne niečím dochutená. V lepšom prípade citrónom, no ja to tipujem na niečo umelé a dosť kyslé. A keďže mne všeobecne kyslé ovocie vadí, vedela som, že môžem očakávať reakciu.

Výsledok – pľuzgieriky na jazyku

Pozor aj na farbu zmrzliny!

Zmrzlina, ktorá má nejakú výrazne žiarivú farbu nemôže byť prirodzene sfarbená a určite je niečím umelým prifarbená. Samozrejme ak sa len nejedná o príchuť, ktorá takú farbu skutočne môže poskytnúť (ako napr. hore spomínané dračie ovocie). Okrem toho, dá sa prifarbovať aj prírodne napr. kurkumou, chlorelou, cviklou a podobne. To však určite nepraktizujú tie obyčajné zmrzlinárne. Tým je jednoduchšie kvapnúť tam nejakú esenciu a tým pádom je dosť možné že nereagujete na zmrzlinu ako takú ale práve na tú esenciu/farbivo. Všimla som si to napríklad pri jablkovej v tých “jednoduchých” zmrzlinárňach. Takú žiarivo zelenú farbu predsa jablko nemá, či sa mýlim?

Záverečné slová

Verím, že si sem tam zmrzlinu doprajete aj vy a že ste už našli príchute, ktoré vyhovujú vašej HIT-ke. A ak náhodou nie, ešte vždy máte možnosť vyrobiť si nejakú doma. Inšpirujte sa niektorým z mojich receptov, ktoré nájdete TU alebo TU 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

Vyberte svoju menu
EUR Euro