Moja prvá raw torta je na svete. 🙂 Veľmi sa z nej teším i keď ešte určite je čo vylepšovať. Je bezlepková, bez laktózy, kazeinu, nízkohistamínová a vhodná pre vegánov.
Vznikla vlastne úplne neplánovane. Robila som si makové mlieko a „odpad“, ktorý mi z neho zostane sa snažím vždy nejako využiť. Keďže posledné dva razy som robila raw guľky a maku mi zostalo tentoraz dosť veľa, rozhodla som sa vykúzliť z neho nejakú tortu. A tak vznikla táto.
Raw maková torta
Potrebujeme:
♦ na korpus:
100 g mandlí
200 g datlí
2-3 PL kokosového oleja
1. Mandle namočíme do vody na 3-4 hodiny.
2. Datle zalejeme horúcou vodou a necháme pár minút zmäknúť.
3. Mandle a datle spoli zmixujeme, zamiešame roztopený kokosový olej a masu natlačíme na spodok tortovej formy, vystlanej papierom na pečenie.
♦ na plnku:
4 jablká
3 PL chia semiačok (asi 30g)
1 PL datľového syrupu
200 g maku, čo nám zostal z výroby mlieka (môže byť aj mletý)
20g kokosového oleja
1. Jablká nastrúhame.
2. Zmiešame všetko dokopy a navrstvíme na korpus.
3. Tortu odložíme na celú noc do chladničky a podávame vychladnutú.
Torta sa mi podarila dosť vysoká, pretože som ju robila do formy s priemerom len 15 cm. Nečakala som, že toho bude tak veľa. 😛 Kľudne ju teda spravte do 20 cm formy.
Chuťovo je dokonale vyvážená, keďže spodok je vďaka datliam sladučký a tak som vrch nechala trošku neutrálnejší. Pokojne ju ale pri podávaním oslaďte datľovým sirupom. 😉