A máme tu december – vitaj 🙂 Dokonca prišiel v sprievode menšej snehovej nádielky, čo ma teda prekvapilo, keďže pár dní dozadu bolo ešte skoro jarné počasie. V každom prípade do Vianoc nám zostáva už len 24 dní, takže treba začať vypekať!! 😉
Ako prvý som si pre vás pripravila recept na striekané, bezlepkové pečivo s citrónovou príchuťou. Viem, teraz si mnohí zahromžia, že predsa histaminici citrusy nemôžu. V prvom rade, každý toleruje niečo iné! Mne citrón v malom množstve neprekáža (pár kvapiek na šalát či do pečiva). Samozrejme nepreháňam to, že by som každý deň vypila liter limonády. Treba poznať svoje hranice a tzv. “histamínový pohárik”. Citrón totižto nie je vysokohistamínovou potravinou, ale uvoľňovačom. V druhom rade, citrónová kôra neobsahuje histamín a dokonca som čítala, že pôsobí proti jeho uvoľňovaniu. Občas treba čítať iné zdroje, povedzme aj zahraničné a netreba sa striktne držať jedného zoznamu, ktorý môže byť neaktuálny a môže tak obsahovať aj mylné informácie (podobne je to so škoricou).
Verím teda, že sa tohto receptu nezľaknete (bola by to veeľká škoda!) a vyskúšate ho. Zatiaľ je to môj tohtoročný favorit! 😉
Potrebujeme:
120 g rastlinného masla
120 g kokosového oleja
80 g trstinového cukru (zomletého na práškový)
1 balíček bio vanilkového cukru
1 vajce
kôra z jedného bio citróna
250 g kukuričnej múky
50 ľanovej múky
1. Maslo (izbovej teploty), kokosový olej (nie úplne tekutý, ani nie stuhnutý), zomletý trstinový cukor a vajce vyšľaháme do peny.
2. Do zmesi primiešame kôru z citróna, zmes múk a vypracujeme cesto.
3. Cesto naplníme do cukrárskeho vrecúška. Nemôže byť tekuté aby nám nevytekalo ale na druhej strane ani tuhé aby sa dalo dobre vytláčať.
4. Na plech vystlaný papierom na pečenie striekame peniažky.
5. Pečieme 9-10 min pri 180°C.
6. Po vytiahnutí z rúry sú veľmi mäkké, takže ich necháme úplne vychladnúť. Potom sa krásne spevnia.
1 komentár