Domov Hlavné jedlá Cuketové vegan enchiladas

Cuketové vegan enchiladas

autor: hitjezdravozit 15. augusta 2019
Cuketové vegan enchiladas

Niekedy mi je ľúto, že niektoré veci už asi v živote neochutnám. Mám na mysli také tie pravé – originál. Pretože mexické enchiladas sú typické dobrou syrovou nádielkou. Raz som mala možnosť byť pri ich príprave a veru odolala som, pretože to by na mňa bolo moc.
Ale keďže milujem výzvy a rada pretváram recepty, rozhodla som sa skúsiť ich a dokonca vo vegánskej verzii. Inšpirovala ma k tomu cuketová sezóna. 🙂

Plnené cuketové závitky

Pravé enchiladas sú vlastne tortily, ktoré sa plnia, polejú omáčkou a následne zapekajú. Internet je však plný rôznych verzií a takúto cuketovú som už na zahraničných kanáloch videla niekoľkokrát. Samozrejme, ani jeden recept mi úplne nevyhovoval a tak som si vymyslela svoj vlastný. A dokonca v dvoch verziách (resp. aj v troch). 😀



Paradajková skúška

Syr nemôžem a viem, že keby som ho vo väčšom množstve zjedla, nedopadlo by to dobre. Ale povedala som si, že je konečne čas vyskúšať v nejakom recepte paradajky. Som totiž v celkom dobrej životnej sile, teším sa z nového bytu a redukovala som stres. Okrem toho mnoho histaminikov domáce paradajky toleruje a aj ja sama si v lete sem tam 1-2 cherry do šalátu alebo k chlebíku na večeru dám. Tu som na celú dávku použila 3 paradajky, ktoré sme si vlastne rozdelili dvaja. A bez problémov. 🙂

Verzia pre začiatočníkov

…alebo pre tých, ktorým paradajky nerobia dobre ani v malom množstve. Tak, ako robím namiesto paradajkového základu na pizzu paprikový, tak isto môžete spraviť aj omáčku na enchiladas z červených paprík. A tak dostanete bezpečnú verziu aj pre začiatočníkov, pretože tieto ingrediencie v kombinácii s protizápalovými bylinkami sú vhodnou voľbou aj v prvých fázach HIT.

Cuketové vegan enchiladas


Potrebujeme:
3 cukety (môžu byť žlté aj zelené)
1 odmerku quinoi
pol odmerky beluga fazule
1 bielu cibuľu
3 strúčiky cesnaku
3 žlté cherry paradajky
3 červené paradajky / 3 červené papriky
bazalku
perillu
korenie
soľ
olivový olej

1. Quinou aj belugu uvaríme samostatne.
2. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
3. Na to hodíme nakrájané žlté cherry paradajky (nemusia byť) a počkáme kým pustia šťavu. Potom primiešame uvarenú quinou a belugu, osolíme, okoreníme a pridáme nasekanú perillu. Odstavíme z ohňa.
4. V malom hrnci uvaríme pokrájané paradajky, rozmixujeme ich a ochutíme bazalkou, soľou a korením. Pre bezparadajkovú verziu spravíme to isté len s červenou paprikou namiesto paradajok. Paprike môžeme stiahnuť kožu, aby nám v omáčke neostali šupky.
5. Cuketu so šúpačom nakrájame na tenké plátky.
6. Vedľa seba položíme 4 pláty cukety, na koniec uložíme quinoovú zmes a zrolujeme. Rolky potom prenesieme do zapekacej misy (viď. postup vyššie).
7. Keď je misa plná, prelejeme ju paradajkovou / paprikovou omáčkou a pokračujeme v ukladaní druhej vrstvy.
8. Tú zase prelejeme omáčkou a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 190°C cca na 15 minút.

Tip: Pri nevegan verzii a tolerancii mliečnych výrobkov pred pečením enchiladas posypte postrúhaným nezrejúcim syrom alebo môžete posypať až po vybratí z rúry. Keďže ja mliečne nemôžem, posypala som iba Jožkovu porciu.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.