Domov Eliminačná diéta Špaldovo-ražné žemličky (pečivo pre histaminikov)

Špaldovo-ražné žemličky (pečivo pre histaminikov)

autor: hitjezdravozit 16. januára 2016
Špaldovo-ražné žemličky (pečivo pre histaminikov)

Tento recept vznikol opäť veľmi spontánne. Keďže doteraz som si robila najčastejšie čapati, ktoré už boli overené, nemala som potrebu, a popravde momentálne ani čas, skúšať niečo nové. Zmenilo sa to v jeden neskorý večer, keď som si pripravovala jedlo na druhý deň do práce a uvedomila si, že nemám pečivo. Čapati chvíľku trvajú, keďže pri nich človek postáva kým sa všetky upečú a tak som sa opäť pustila do experimentu, ktorý sa vydaril nadmieru výborne! Toto pečivo chutilo i nejednému „nehistaminikovi“. 😉

Potrebujeme (na 8ks):
150 g špaldovej múky
40 g ražnej múky
pol hrnčeka mandľového mlieka /asi 50 ml/
80 ml kokosového oleja
1 vajce
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
1 Čl soli
ľanové a sezamové semienka (podľa potreby)

1. Rúru predhrejeme na 180°C.
2. Všetky suché ingrediencie zmiešame.
3. Olej roztopíme, no dáme pozor aby nebol úplne horúci.
4. Mlieko s vajíčkom vyšľaháme mixérom kým začnú trošku peniť a postupne prilievame a zašľahávame kokosový olej.
5. Tekutú časť potom vylejeme do suchej a zmiešame varechou. Cesto bude tuhšie, nie také tekuté ako pri hore spomínaných konopných žemličkách, takže možno by sa dali formovať žemličky aj ručne, poprípade aj bochník chleba. Tentoraz som však viac neexperimentovala, keďže sám o sebe recept bol vlastne experiment a chcela som ísť na istotu, aby som nezostala na druhý deň hladná. A tak som opäť použila formu na muffinky, ktorú som si pred plnením vytrela kokosovým olejom.
6. Muffinky som piekla 15 minút pri 180°C, potom som pridala rúru na 200°C a dopiekla ešte asi 10 minút.

12509768_10206946386835743_8246935926109896521_n

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.