K tomuto receptu sa viaže úsmevná historka. Pôvodne som chcela robiť nadýchanú makovú piškótu, kde som na záver mala pridať sneh z bielkov. Samozrejme ja som už na začiatku obe vajcia rozbila, pridala k nim cukor a akosi intuitívne začala mixovať. Až potom mi došlo, čo som chcela robiť pôvodne. A tak som začala improvizovať. Po dopečení koláča som sa ešte išla sťažovať kolegyni ako som ho pokazila a že ho asi celý budem musieť vyhodiť. Na moje prekvapenie sa koláč vydaril a ešte k tomu bol aj vynikajúci! Síce je nižší a nevznikla z neho tá nadýchaná, ľahká piškóta, na ktorú som mala chuť, ale to nevadí. Nemusí byť predsa každý koláčik rovnaký.
Potrebujeme:
2 vajcia
150g trstinového cukru
100g makovej múky
200ml kokosovej smotany
150g hladkej špaldovej múky
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
2 PL nemletého maku
kôra z polky citróna (+ 1-2 PL šťavy na polevu)
šípkový džem
1. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny.
2. Za stáleho šľahania pridáme najprv makovú múku a následne kokosovú smotanu.
3. Špaldovú múku zmiešame s práškom do pečiva a pridáme k zmesi.
4. Na záver vmiešame citrónovú kôru a nemletý mak.
5. Koláč pečieme v malej forme pri 180°C približne 25 minút.
6. Vychladnutý koláč potrieme šípkovým džem, ktorý si rozmiešame s citrónovou šťavou. Pridávajte jej toľko aby ste dosiahli redšiu konzistenciu, ktorá potom krajšie vyzerá na koláči. Ak vám citrón nerobí dobre, potrite koláč pokojne iba akýmkoľvek džemom ale ak máte radi mak, tak ako ja, bude vám chutiť aj samostatne bez ničoho.
4 komentáre
Fantastický koláčik. Celá rodinka si prsty oblizovala 🙂
To som rada 🙂
Skvelý koláčik. Celá rodinka sa zalizovla až za ušami 🙂
Ďakujem Janka, to ma teší 🙂