Domov Články Čo som dnes jedla #3

Čo som dnes jedla #3

autor: hitjezdravozit 23. novembra 2016
Čo som dnes jedla #3

Ahoojte 🙂 Ani sa mi nechce veriť, že naposledy som tento typ článku zverejňovala pred 2 mesiacmi!! Ten čas neskutočne uteká. Skúsim z neho spraviť akú-takú pravidelnosť, sľubujem 🙂

Raňajky – Smoothie bowl

smoothie-bowl
Jedno mango, banán, 1 PL chia semienok a kokosovú vodu rozmixujeme na smoothie. Vylejeme do misky a ozdobíme mandľovými lupienkami, ľanovými semienkami, goji a makadamiovými orechami.


Desiata
– 2 zrelé hurmikaki

Viete, že tie hurmikaki, ktoré predávajú supermarkety vlastne ani nie sú také tie pravé? Ani ja som to nevedela. Myslela som, že je normálne keď sú také tvrdkavé a po pár dňoch prípadne trošku zmäknú a dajú sa jesť. Opak je však pravdou. Pravé, zrelé hurmikaki by sa malo vlastne „piť“ a nie jesť a malo by vyzerať takto:

zrele-hurmikaki
Mnohokrát sa stalo, že som pri jeho jedení cítila akoby trpkú chuť v ústach a to znamená, že nie je zrelé. Určite je viac druhov, takže ak vám aj také to tvrdšie dozreje a nebude úplne mäkké, no nespôsobí vám pri jedení tŕpnutie, pokojne si ho dajte. 😉hurmikaki-ako-na-to

Postup jedenia:
1. Poriadne ho umyjeme.
2. Odstránime vrch.
3. Priložíme k ústam a vysajeme dužinu

A pretoto sa hovorí, že ho vlastne „pijeme“. Keďže je ovocie fakt mäkké a zrelé, môže sa stať, že vám praskne, tak ako mne 😛 Trošku budete „zababraní“, no verte mi, lepšie hurmikaki som nikdy pred tým nejedla!

Obed – Zapekaná brokolica

zapekana-brokolica

Potrebujeme:
pol brokolice
1 cuketu
1 vajíčko
100 ml ryžovej smotany
vegánsky syr
nutričné droždie
soľ
olej
klíčky lucerny

1. Brokolicu uvaríme v osolenej vode do polomäkka.
2. Zapekaciu misu vymažeme olejom a na spodok poukladáme brokolicu.
3. Na ňu navrstvíme na kolieska nakrájanú cuketu a osolíme jej vrch.
4. Vajíčko vymiešame s ryžovou smotanou a trochu dochutíme soľou a nutričným droždím. Touto zmesou zalejeme zeleninu.
5. Na vrch nastrúhame vegansky syr a ešte trošku posypeme nutričným droždím.
6. Pečieme pri 190°C asi 30-35 min.
7. Na záver ozdobíme čerstvým klíčkami lucerny.

Olovrant – Palacinky s kešu krémom

palacinky-2

Potrebujeme:
100 g špaldovej múky
50 g ryžovej múky
2 vajcia
250 ml ryžového mlieka
150 ml minerálky
štipku soli
štipku kokosového cukru
kokosový olej

1. Zmiešame múky, soľ a cukor.
2. Pridáme vajce a postupne prilievame mlieko a minerálku.
3. Vymiešame ručným mixérom aby n=am vzniklo hladké cesto.
4. Vypekáme na kokosovom oleji.

Plnka:
100g kešu orechov
2 PL kokosového oleja
2 PL ryžového sirupu
štipka bio vanilkového cukru
80 ml ryžového mlieka

1. Kešu orechy namočíme na noc do vody.
2. Na druhý deň ich rozmixujeme spolu s ostatnými ingredienciami a odložíme na pár hodín do chladničky.
3. Následne ním plníme palacinky 🙂

palacinky-1

Večera – Soba s tekvicovou omáčkou

Soba rezance som prvý krát jedla v Škótsku. Sú to japonské pohánkové cestoviny, ktorých príprava je pomerne rýchla. Narozdiel od klasických cestovín sú uvarené za 4-5 minút. Majú trošku výraznejšiu chuť, krásne ladia so zeleninovými omáčkami a veľmi často sa pridávajú do polievok. Majú výborné nutričné hodnoty, obsahujú všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, sú bohaté na vitamin B1 a antioxidanty, vrátane quercetinu, ktorý je výbornou zbraňou proti HIT! Pre zaujímavosť spomeniem, že Soba je tradičným novoročným jedlom v Japonsku a táto tradícia sa zachovala až do dnes.

soba-noodles-dry

Potrebujeme:
250 g Soba rezancov
1/2 hokaido tekvice
1/4 zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 PL lahôdkového droždia
150 ml ryžovej smotany
himalájska soľ
olivový olej

1. Tekvicu a zeler uvaríme domäka a následne rozmixujeme.
2. Rozohrejeme na panvici olej a pridáme pretlačený cesnak.
3. K nemu prilejeme tekvicovo-zelerové pyré, ryžovú smotanu, pridáme lahôdkové droždie a dochutíme soľou.
4. Chvíľu povaríme aby sa chute spojili a podávame s uvarenými soba cestovinami.

soba-cestoviny
Dúfam, že sa vám páčil aj dnešný diel. Dajte mi vedieť do komentárov 😉

Majte sa pekne! 🙂

Zdroje:
https://www.google.com/
https://www.wikipedia.org/
https://www.youtube.com/

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme