Home Všetky recepty Figovo-slivkový džem

Figovo-slivkový džem

written by hitjezdravozit 16. septembra 2019
Figovo - slivkový džem

Pôvodne som už neplánovala dať hore recept džemu, no tento rok akosi všetko dlhšie trvá a keďže na trhu ešte stále dostať slivky a dokonca aj figy, rozhodla som sa predsa len sa oň podeliť. 🙂 Okrem toho si ho pokojne môžete pripraviť aj čisto slivkový. Ide o to, aby ste sa pri HIT nebáli zavárať džem a zistili, že to ide aj bez komerčného obchodného konzervantu.

Babky ho varili hodiny

Najtradičnejší spôsob prípravy džemu, ktorý poznajú najmä naše staré mamy je ovocie + cukor a dlho dlho variť. Dokonca mnohé babky robia dodnes džem úplne bez cukru. Keďže moderná doba ženám neumožňuje tráviť v kuchyni celé dni a všetko sa už zjednodušuje, vymysleli konzervant, ktorý pridáte, džem zahustí a vám ho stačí variť iba niekoľko minút. Potom však prichádzajú na rad tráviace ťažkosti, vyrážky či pľuzgieriky na jazyku (s tými som sa po obchodných džemoch a konzervách stretávala najčastejšie ja). Od kedy mám HIT, džemy varím v malom množstve a viackrát do roka. Radšej si ovocie zamrazím a vytiahnem počas zimy, keď si z neho čerstvo pripravím džem. Fľašky skladujem pre istotou v chladničke, no ak máte pivnicu alebo chladnú komoru, vydržia vám aj tam (nie však roky).

Konzervovať sa dá aj prírodne

Okrem umelých konzervantov sa dá konzervovať aj prírodne. Nie všetky sú však vhodné pre histaminikov. Tí, čo nemajú HIT najčastejšie konzervujú citrónovou šťavou. Stalo sa, že som si v bio obchode kúpila domáci džem (ešte keď som popri práci nemala toľko času robiť si vlastné) v ktorom bola citrónová šťava a nemala som s ním žiaden problém. No nie každému citrusy prejdú. Pre nás histaminikov radšej odporúčam kyselinu askorbovú.

Figovo – slivkový džem

Potrebujeme:
600g fíg
200g sliviek
600g nerafinovaného raw trstinového cukru
1/4 ČL tahitskej vanilky
2 ČL kyseliny askorbovej

1. Figy umyjeme a odrežeme stopku. Slivky umyjeme a odkôstkujeme.
2. Ovocie nakrájame na menšie aby sa rýchlejšie rozvarilo.
3. Pridáme ho do hrnca a zasypeme cukrom.
4. Prisypeme vanilku a varíme do zhustnutia, kým sa neodparí voda.
5. Na záver pridáme kyselinu askorbovú a plníme do sterilných zaváraninových fliaš.

Pozn.: Z tejto dávky mi vyšla 1 väčšia, 1 stredná a 1 malá fľaška.

Tento džem je najmä pre tých, čo majú maškrtný jazýček a ľúbia sladké. Môžete si ho pripraviť aj z menšej dávky cukru, no vtedy ho treba variť dlhšie.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top