Domov Články Čo som dnes jedla #3

Čo som dnes jedla #3

autor: hitjezdravozit 23. novembra 2016
Čo som dnes jedla #3

Ahoojte 🙂 Ani sa mi nechce veriť, že naposledy som tento typ článku zverejňovala pred 2 mesiacmi!! Ten čas neskutočne uteká. Skúsim z neho spraviť akú-takú pravidelnosť, sľubujem 🙂

Raňajky – Smoothie bowl

smoothie-bowl
Jedno mango, banán, 1 PL chia semienok a kokosovú vodu rozmixujeme na smoothie. Vylejeme do misky a ozdobíme mandľovými lupienkami, ľanovými semienkami, goji a makadamiovými orechami.


Desiata
– 2 zrelé hurmikaki

Viete, že tie hurmikaki, ktoré predávajú supermarkety vlastne ani nie sú také tie pravé? Ani ja som to nevedela. Myslela som, že je normálne keď sú také tvrdkavé a po pár dňoch prípadne trošku zmäknú a dajú sa jesť. Opak je však pravdou. Pravé, zrelé hurmikaki by sa malo vlastne “piť” a nie jesť a malo by vyzerať takto:

zrele-hurmikaki
Mnohokrát sa stalo, že som pri jeho jedení cítila akoby trpkú chuť v ústach a to znamená, že nie je zrelé. Určite je viac druhov, takže ak vám aj také to tvrdšie dozreje a nebude úplne mäkké, no nespôsobí vám pri jedení tŕpnutie, pokojne si ho dajte. 😉hurmikaki-ako-na-to

Postup jedenia:
1. Poriadne ho umyjeme.
2. Odstránime vrch.
3. Priložíme k ústam a vysajeme dužinu

A pretoto sa hovorí, že ho vlastne “pijeme”. Keďže je ovocie fakt mäkké a zrelé, môže sa stať, že vám praskne, tak ako mne 😛 Trošku budete “zababraní”, no verte mi, lepšie hurmikaki som nikdy pred tým nejedla!

Obed – Zapekaná brokolica

zapekana-brokolica

Potrebujeme:
pol brokolice
1 cuketu
1 vajíčko
100 ml ryžovej smotany
vegánsky syr
nutričné droždie
soľ
olej
klíčky lucerny

1. Brokolicu uvaríme v osolenej vode do polomäkka.
2. Zapekaciu misu vymažeme olejom a na spodok poukladáme brokolicu.
3. Na ňu navrstvíme na kolieska nakrájanú cuketu a osolíme jej vrch.
4. Vajíčko vymiešame s ryžovou smotanou a trochu dochutíme soľou a nutričným droždím. Touto zmesou zalejeme zeleninu.
5. Na vrch nastrúhame vegansky syr a ešte trošku posypeme nutričným droždím.
6. Pečieme pri 190°C asi 30-35 min.
7. Na záver ozdobíme čerstvým klíčkami lucerny.

Olovrant – Palacinky s kešu krémom

palacinky-2

Potrebujeme:
100 g špaldovej múky
50 g ryžovej múky
2 vajcia
250 ml ryžového mlieka
150 ml minerálky
štipku soli
štipku kokosového cukru
kokosový olej

1. Zmiešame múky, soľ a cukor.
2. Pridáme vajce a postupne prilievame mlieko a minerálku.
3. Vymiešame ručným mixérom aby n=am vzniklo hladké cesto.
4. Vypekáme na kokosovom oleji.

Plnka:
100g kešu orechov
2 PL kokosového oleja
2 PL ryžového sirupu
štipka bio vanilkového cukru
80 ml ryžového mlieka

1. Kešu orechy namočíme na noc do vody.
2. Na druhý deň ich rozmixujeme spolu s ostatnými ingredienciami a odložíme na pár hodín do chladničky.
3. Následne ním plníme palacinky 🙂

palacinky-1

Večera – Soba s tekvicovou omáčkou

Soba rezance som prvý krát jedla v Škótsku. Sú to japonské pohánkové cestoviny, ktorých príprava je pomerne rýchla. Narozdiel od klasických cestovín sú uvarené za 4-5 minút. Majú trošku výraznejšiu chuť, krásne ladia so zeleninovými omáčkami a veľmi často sa pridávajú do polievok. Majú výborné nutričné hodnoty, obsahujú všetkých 8 esenciálnych aminokyselín, sú bohaté na vitamin B1 a antioxidanty, vrátane quercetinu, ktorý je výbornou zbraňou proti HIT! Pre zaujímavosť spomeniem, že Soba je tradičným novoročným jedlom v Japonsku a táto tradícia sa zachovala až do dnes.

soba-noodles-dry

Potrebujeme:
250 g Soba rezancov
1/2 hokaido tekvice
1/4 zeleru
2 strúčiky cesnaku
1 PL lahôdkového droždia
150 ml ryžovej smotany
himalájska soľ
olivový olej

1. Tekvicu a zeler uvaríme domäka a následne rozmixujeme.
2. Rozohrejeme na panvici olej a pridáme pretlačený cesnak.
3. K nemu prilejeme tekvicovo-zelerové pyré, ryžovú smotanu, pridáme lahôdkové droždie a dochutíme soľou.
4. Chvíľu povaríme aby sa chute spojili a podávame s uvarenými soba cestovinami.

soba-cestoviny
Dúfam, že sa vám páčil aj dnešný diel. Dajte mi vedieť do komentárov 😉

Majte sa pekne! 🙂

Zdroje:
https://www.google.com/
https://www.wikipedia.org/
https://www.youtube.com/

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.