Home Hlavné jedlá Zemiakovo – batátová baba

Zemiakovo – batátová baba

written by hitjezdravozit 14. apríla 2019
Zemiakovo - batátová baba

Priznajme si, koľko krát by sme si dali nejaké jedlo ale nechce sa nám pripraviť si ho? Ja som tak s plackami. 😀 Milujem ich! Či už tradičné zemiakové alebo batátové, cuketové, mrkvové…všetky! Avšak vypekať ich po jednom na oleji sa mi veru veľa krát nechce. Najmä ak ich mám robiť pre celú rodinu. Ešte pre seba 4-5 ks vypečiem raz dva. Ale zo 20 kusov je už moooc (inak podobne som na tom s palacinkami). 😀 A práve pre tých, ktorí sú na tom podobne ako ja je tento recept ako stvorený.

V rúre pečené

Tieto v rúre pečené placky alebo tzv. baba sú hotové raz dva – keď si odmyslíme, že sa pol hodinku pečú. Ale to už za vás pečie rúra a vy medzitým pripravíte šalát, alebo rozmixujete polievku či usadíte dieťa do detskej sedačky (to nie je môj prípad, iba som sa na chvíľu vcítila do žien na materskej). 😛
Okrem toho pečenie v rúre je zdravšia varianta ako vysmážanie v oleji.

Tradičné veľkonočné recepty?

Mnohé z tradičných receptov si histaminik nemôže dopriať respektíve môže ale s obmenami. Veľkonočná baba je pre nás asi úplne neprijateľná, keďže sa skladá z bielych rožkov, slaninky… a poviem vám úprimne, nikdy sme ju v našej rodine nerobievali ani pred HIT. Zato taká zemiaková baba – alebo niektorý ju nazývajú aj haruľa na plechu – je už o niečom inom. 😉  Slaninka je síce aj tam typická, no tú som v našom prípade samozrejme nepoužila. Namiesto toho som do receptu zakomponovala bataty. Ale veď pozrite sa sami, čo na ňu hovoríte? 🙂

Zemiakovo-batátová baba


Potrebujeme:

2 batáty
4 zemiaky (dokopy cca 1kg)
4 vajcia
5-6 PL celozrnnej špaldovej múky
2 strúčiky cesnaku
majoránku (alebo iné bylinky podľa chuti)
čierne korenie
himalájsku soľ
1-2 PL masti (alebo oleja)

1. Zemiaky a batáty nastrúhame (najlepšie v robote, keď už šetríme ten čas). 😉

2. Pridáme k nim rozmiešané vajcia, pretlačený cesnak, bylinky a soľ. Múku pridávame postupne a vypracujeme cesto. Pridávame podľa hustoty (ale tých 5-6 PL by malo stačiť).
3. Plech vystlieme papierom na pečenie, ktorý poriadne potrieme masťou (alebo pri vegetariánskej verzii olejom) aby sa nám cesto neprilepilo.
4. Babu pečieme pri 200°C približne 30-35 minút.
5. Necháme ju vychladnúť a až potom nakrájame.

Baba sa výborne hodí k hustej polievke, ako príloha k šalátu alebo samostatne.

 

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top