Posledne som sa s vami „lúčila“ s článok o mojom 3.trimestri a dnes som späť s týmto článkom o strave počas šestonedelia, ktorý už píšem s našou Hankou v nosiči.
Keďže môj blog je zameraný primárne na stravu, rozhodla som sa, že svoj pôrodný príbeh sem nebudem miešať a skúsim ostať iba „v téme“.
Avšak ak vás zaujíma, venovala som mu niekoľko príspevkov, ktoré nájdete na mojom Instagrame.
Strava v šestonedelí
Pre mňa (a myslím si, že by to nemalo byť iba pre mňa ale pre každú jednu maminku) je to jedna z najdôležitejších vecí, ktorú som chcela mať maximálne pod kontrolou. A vďaka mojej mamine to tak aj bolo.
V niektorých kultúrach (žiaľ mimo tento náš konzumný, západný svet) je úplne bežné, že o ženu sa v 600nedelí starajú ako v bavlnke. Rodina, blízka priateľka či dula jej zabezpečujú plnohodnotnú stravu a aj blízki jej ako dar pri dverách nechávajú rôzne dobroty. Viete si to vôbec predstaviť?
U mňa pri dverách síce nikto nič nenechával, ale ani to nebolo potrebné, nakoľko takmer celé šestonedelie mi s dokonalým každodenným „menučkom“ pomáhala mamina.
Ako by mala vyzerať strava v šestonedelí?
Počas prvých 2 týždňov by sme sa mali zamerať na čistenie maternice a podporu tvorby mlieka. Preto je dôležité dbať na to, aby žena jedla 3 hlavné jedlá denne a 2 výživné občerstvenia medzi nimi. Nezabudnite na zabezpečenie primeraného množstva zdravých bielkovín a tukov!
Vhodné sú najmä teplé jedlá alebo jedlá dochutené hrejivými koreninami (zázvor, škorica…) a nezabúdame na popôrodné „must have“ koreniny (fenikel, rasca, senovka…). Mamina ich dávala asi všade. 😀
Trávenie studených pokrmov (šťavy, smoothie, šaláty, zmrzlina…) je náročnejšie na energiu, ktorej veru žena nemá po pôrode na rozdávanie a organizmus zbytočne vyčerpávajú.
Ja som napr. šaláty začala jesť až cca po 2 týždňoch, aj to v menšom množstve ako pred pôrodom, kedy som ich mala denne. Vrátila som sa k nim po šestonedelí, pretože sa mi na ne opäť prirodzene vrátila chuť. Hlavne na mrkvu. Tú musím mať každý deň! A nie iba jednu. 😀
Ako teda strava počas tohto obdobia vyzerala u mňa?
Šlo hlavne o polievky, obilninové a zeleninové jedlá ale aj mäso (domáce kuracie, hovädzie) či kvalitné hlbokomrazené ryby. Samozrejme u mňa všetko s ohľadom na HIT.
Často počúvam, že po pôrode sa ženám HIT zhoršila a je to veru dosť možné. Vezmite si, čo ste práve dokázali, čím ste si prešli, či už to bol pozitívny alebo negatívny zážitok. O to horšie ak bol negatívny. Na rad potom prichádza stres, prípadne popôrodná depresia, ktoré sú sprevádzané nevyspatosťou a viete, že to sú všetko silné spúšťače histamínovej intolerancie. A práve preto by strava mala byť kľúčom k uzdraveniu a zotaveniu (tela aj duše).
Pripájam vám fotky pár obedov, ktoré pre mňa mamina vytvárala a týmto jej aj takto verejne ešte raz zo srdca ďakujem!
(fotené vždy iba narýchlo, takže tentoraz žiaden profi foodstyling) :)))
Ak vás táto téma zaujíma viac, rada vám odporučím aj literatúru, kde sa jej venujú dopodrobna (a to z iného hľadiska ako sme možno u nás zvyknuté … vlastne, u nás sa téme šestonedelie nejaká extra dávka pozornosti ani nevenuje). 🙁
Obe knihy mi v mnohých smeroch pomohli (nie iba čo sa stravy týka), takže verím, že pomôžu aj vám. Priala by som si, aby každá žena mohla zažiť takú podporu, aká jej v šestonedelí prináleží.