Home Halloween Strašidelne dobré keksíky

Strašidelne dobré keksíky

written by hitjezdravozit 22. októbra 2019
Strašidelne dobré keksíky

Aký by bol október bez halloweenskych keksíkov? Najmä ak má človek také krásne vykrajovačky. 🙂
Poznámka autorky – nejde o platenú reklamu. 😀 Normálne som si ich kúpila, pretože sú fakt pekné a tak som trošku potešila aj sama seba, keďže viete, že Halloween mám veľmi rada. 🙂 Som tak akurát šialená pre tento deň. 😉

Dve verzie aby bol každý spokojný

Keďže prvú verziu keksíkov som robila s tradičným, poctivým, kravským maslom, pretože som si chcela byť istá aby sa vydarili, ja som z nich nejedla. Nieže by som maslo nezvykla pred tým konzumovať, no v poslednej dobe som opäť viac na bezmliečnej strave, pretože som mala pocit, že už ani to maslo a občasné jedenie ovčích a kozích syrov mi nerobí dobre. Tak si zase raz dávam na chvíľu kľud a uvidíme časom.
A tak som sa pustila aj do verzie pre mňa. Nebudem sa predsa na tieto krásne strašidielka iba pozerať. 😀 Bezmliečna verzia sa na počudovanie vydarila tiež úplne skvelo. S menším rozdielom, že cesto sa trošičku ťažšie valkalo, keďže sa miestami trhalo, takže po prvom rozvalkaní som si už brala skôr menšie kúsky a nevalkala celý plát. Mne však išlo o to, aby sa pri pečení nedeformovalo, pretože potom by forma nevyšla tak pekne. A to sa chvalabohu nestalo. Nezabúdajte, pri pečiatkových alebo tvarovaných formičkách do cesta nepridávajte prášok do pečiva. Aj to totiž môže deformovať tvar.

Strašidelne dobré keksíky


Verzia s maslom

Porebujeme:
180g hladkej špaldovej múky
100g 82% masla
60g práškového trstinového cukru
1 vajce
tahitskú vanilka

1. Múku zmiešame s cukrom a vanilkou.
2. Pridáme zmäknuté (nie tekuté) maslo, vajce a v kuchynskom robote vypracujeme cesto.
3. To potom odložíme na hodinku do chladničky.
4. Následne cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme strašidelné tvary.
5. Keksíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180°C 14-15 minút.

Tip: Ak zvolíte tvary bez vzorov/tváričiek, odporúčam ešte teplé keksíky obaľovať v práškovom trstinovom cukre zmiešanom s cejlónskou škoricou a trochou vanilky.

Bezmliečna verzia

Potrebujeme:
120g hladkej špaldovej múky
60g celozrnnej hladkej špaldovej múky
50g ghee masla
50g kokosového masla bez príchute
60g práškového trstinového cukru
1 vajce
tahitskú vanilku

Postup je rovnaký ako pri prvej verzii, len si dosku pomúčte asi trošku viac, cesto sa pomerne rýchlo topí a po prvom rozvalkaní, keď ho znovu spracujete, sa trošku trhá.


Formičkáreň.sk

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top