Home Články Mojich 5 obľúbených čajov

Mojich 5 obľúbených čajov

written by hitjezdravozit 26. februára 2018
Mojich 5 obľúbených čajov

Za najaktívnejšie “čajové obdobie” sa určite považuje zima. Nehovorím, že vychladený zázvorovo-mätový čaj s kockou ľadu nepadne vhod aj v lete, no povedzme si úprimne, kedy si ho vieme vychutnať najlepšie? Ja osobne milujem zimné večeri, keď sa zabalím do deky, pustím si nejaký dobrý film a popri tom sŕkam tento teplý nápoj.
A preto som sa dnes rozhodla podeliť s vami o moje obľúbené čaje. Mnohí histaminici si totižto myslia, že keď nemôžeme čierny a zelený, tak iné nezostávajú. A to je veľká chyba!

Čierny a zelený nie?
V prvom rade by som sa vyjadrila aj k tejto otázke. To, že v zoznamoch sa nachádzajú medzi neodporúčanými je preto, že tieto čaje sú fermentované. A keďže každý si automaticky myslí, že všetko, čo je fermentované je pre histaminika zlé, vylúči ich zo svojho jedálnička. Tu vás ale opäť vyvediem z omylu, no aby som sa zbytočne nerozpisovala o niečom, čo mám aj tak naštudované od niekoho iného, pripájam vám článok našej Kašulky, ktorá pozitívne účinky zeleného čaju pekne popísala TU.
Ja osobne ani jeden z týchto čajov nepijem, no nie kvôli histamínu. Čierny mi nechutí, dám si ho naozaj iba veľmi zriedka no a zelený som kedysi pila vo veľkom množstve a vždy som z neho bola veľmi roztrasená. Nepijem a nikdy som ani nepila kávu, pretože na mňa pôsobila podobne. Myslím si, že som dosť “akčná” nátura a pravdepodobne sa s ňou tieto povzbudivé nápoje bijú. 😀 Avšak kvalitným, sypaným zeleným čajom nepohrdnem.

Ktoré čaje odporúčam ja?
Hneď vám rozpíšem aj konkrétne druhy, no najprv vás upozorním na (pre mňa) 2 dôležité fakty.

1.) To, čo predávajú v komerčných obchodoch zabalené v malých vrecúškach nepovažujem za čaj! Neznamená to však, že všetky sáčkové čaje sú nekvalitné. V poslednej dobe sa na trhu objavujú aj kvalitné bio čaje v sáčkoch, no ja predsa len uprednostňujem tie sypané.

2.) Aj pri sypaných si ale treba overiť zloženie! Po prvé chceme predísť zbytočným pridaným látkam, pretože aj sypané čaje sa už predávajú všelijaké (radšej ich kupujte z overených zdrojov) a po druhé sa potrebujeme uistiť, že neobsahujú niečo, čo by histaminikovi mohlo škodiť (sušené jahody, ananás, sladké drievko…).
Samozrejme nemusí to byť podmienkou. Ja mám jeden čaj, ktorý pijem veľmi rada a obsahuje sladké drievko. Poznáte však môj názor na koreniny a bylinky. V malom množstve si doprajem akékoľvek, najmä keď ich vplyv na HIT nie je poriadne overený. Skôr považujem za problematické sušené ovocia, ktoré môžu byť sírené a preto vám môže niektorý čaj škodiť.

Mojich top 5 čajov:
1. Rakytníkový. Momentálne patrí medzi mojich favoritov. Najradšej ho mám v kombinácii so sladko-kyslou 100% rakytníkovou šťavou a trochou medu. O účinkoch rakytníku som písala už veľa krát, napríklad TU


2. Zázvorový. Nikdy nezabudnem ako ma musela mamina “nútiť” piť ho keď som bola chorá a ako mi aj s babkou vždy prízvukovali nakoľko je zdravý. Ja som však zaryto trvala na svojom, pretože mi nechutil. 😀 Vlastne až od kedy mám HIT som začala zázvor využívať vo svojej kuchyni aj ja. Ešte stále je to však v menšom množstve. Napríklad čaj si vždy spravím slabší ako zvyšok rodiny. Viac o zázvore si môžete prečítať TU


3. Bylinkové. Tak tieto čaje pijem asi v najväčšom množstve. Väčšinou ide o moje bylinky, ktoré si nasuším počas roka (mäta, šalvia, medovka, materina dúška…) ale kupujem si ich aj rôzne v bio obchodoch, lekárňach, na trhu od babičky či z iných overených zdrojov.  Samozrejme vždy ide iba o sypané druhy! Keďže bylinkové čaje majú naozaj široké spektrum pozitívnych účinkov na náš organizmus, môj výber sa odráža aj od toho, ako sa práve cítim. Pred spaním sa oplatí dať si pamajorán, medovku, či ľubovník, ktoré upokojujú,  pri nafúknutom brušku alebo tráviacich ťažkostiach siahnem po feniklovom, či harmčekovom a pri poslednej chrípke mi asi najviac pomohla materina dúška, ktorá uvoľňuje hliny a podporuje vykašliavanie.


4. Rooibos. Možno ste to nevedeli, no tento čaj neobsahuje kofeín, preto ho môžu piť napríklad aj deti. Rozlišujeme dva druhy a to fermentovaný a nefermentovaný a tak isto je dostupný v rôznych ochutených prevedeniach. Ja prevažne siaham po neochutenom, pretože v tých ochutených sa vždy nájde niečo, čo mi nie úplne vyhovuje. Avšak cez vianočné obdobie nikdy neodolám niektorej z úžasných, voňavých vianočných zmesí. Rooibos má tak isto niekoľko pozitívnych účinkov, je plný antioxidantov a obsahuje veľa železa. Ja osobne ho volím prevažne pred spaním, pretože uvoľňuje napätie, stres, pomáha pri migrénach a zlepšuje spánok. Okrem toho zelený rooibos utlmuje alergické prejavy a pomáha pri tráviacich ťažkostiach.


5. Ovocné. Ovocných čajov pijem asi najmenej. Naposledy som dostala jeden vynikajúci od kamarátky a napriek tomu, že obsahoval maliny som si na ňom pochutnala bez problémov. Bol totižto organický a vyrábaný v Čechách, takže predpokladám, že maliny neboli nejako chemicky ošetrované. Okrem toho som si obľúbila jeden jablkovo-škoricový, ktorý som si vychutnávala cez Vianoce. Ak teda natrafíte na ovocný sypaný čaj, ktorý vám bude vyhovovať, určite sa ho nemusíte obávať tak ako tých “komerčných”.


Príprava čajov
Dôležitú úlohu zohráva aj príprava čajov. Ponúkam pár tipov, ako to robím ja.

1. Približne na 250 ml vody používam jednu čajovú lyžičku sypaného čaju.
2. Čaj zalievam vriacou vodou. Pri niektorých druhoch sa ale vyslovene vyžaduje konkrétna teplota. Väčšinou však ide o špecifické čaje, ktoré tak často (alebo vôbec) nepijem (matcha čaj, biele čaje). Klasické bylinkové, ovocné i rooibos zalievame vriacou vodou.
3. Každý čaj by sa mal lúhovať inak. Najdôležitejšie je dbať na to, aby sa čaj nelúhoval zbytočne dlho, pretože sa z neho začnú uvoľňovať triesloviny a zhorkne. Pri bylinkových čajoch sa odporúča 5-10 minút, ovocné čaje môžete aj krátko povariť a následne ešte ponechať lúhovať 10 minút a rooibosu stačí tak isto medzi 5-10 minút. Naopak čierny, zelený či biely čaj stačí lúhovať oveľa kratšie (medzi 2-5 min).
4. Hovorí sa, že záleží aj na tom, v čom sa nám čaj vylúhuje. Napríklad čierny čaj by sa nemal lúhovať v kovových uzatvárateľných sitkách, pretože jeho listy tak nedokážu poriadne rozvinúť svoju chuť. Priznám sa, mám rôzne sitká, no na toto až tak nedbám. Použijem to, ktoré mi príde pod ruku, i keď mojimi favoritmi sú tie neuzatvárateľné. Pri uzatvárateľných mám totižto skúsenosť, že čaje sa poriadne nevylúhujú a vy sa napijete iba jemne ochutenej vody.
5. Čaje nijako neochucujem. Na 90% pijem všetky čaje neochutené a trochu medu, rakytníkovú šťavu či sem-tam citrón použijem väčšinou vtedy, keď som chorá alebo na mňa niečo lezie. Samozrejme nie je žiaden problém ochucovať si čaj kvalitným, domácim medíkom. Horšie by to bolo preháňať s cukrom.

Toto milé sitko som dostala od švagrinej, no ako som písala vyššie, svoj účel absolútne nespĺňa. Tak som ho aspoň použila sem do článku. 😛

Dúfam, že sa vám moje tipy páčili a budem rada, ak mi do komentárov napíšte, aký čaj je váš obľúbený?

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Valeria Knapova 27. februára 2018 at 8:45

Nekúšala si sklenené sitko na sypany čaj? 🙂

Reply
hitjezdravozit 2. marca 2018 at 14:20

Sklené sitko som ešte veru neskúšala. Po pravde, ani som nevedela, že také existuje 🙂

Reply
Vyberte svoju menu
EUR Euro