Obdobie horúcich polievok začína o 3, 2, 1… Milujem jeseň a preto si prípravu jesenných receptov vychutnávam asi najviac. Keďže polievky robím pomerne často, chcela som vymyslieť aj niečo menej tradičné a tak som zvolila kombináciu zeleniny a ovocia.
Hrejivé potraviny
Raz sme tu už mali článok o potravinách, ktoré by sa mali jesť v lete – o tzv. ochladzujúcich potravinách. Uvedomila som si, že o tých hrejivých som ešte nepísala, jedine tak letmo vrámci toho článku, tak si k nim čo-to povedzme teraz.
Hrejivé potraviny, ako to už aj z názvu vyplýva, by nás mali počas chladnejších ročných období zahrievať. Neznamená to však iba dať si horúcu polievku či čaj. Sú potraviny, ktoré sa považujú za prirodzene hrejivé. Medzi ne patria napríklad:
- koreniny (škorica, zázvor, korenie, fenikel, rasca či chilly, na ktoré by sme si však my histaminici mali dávať pozor)
- mäso (kuracie, kačacie, hovädzie, jahňacie…)
- niektoré druhy ovocia a najmä sušené ovocie (datle, figy, slivky…)
- zelenina (cesnak, cibuľa, pór, tekvica, batáty…ale tepelne upravená aj takmer všetka ostatná)
- semená (mak, slnečnicové, tekvicové, gaštany…)
- ryža, pšeno, pohánka, ovsená kaša
- vajcia
- zázvorový čaj ale aj čokoláda (s tou však pozor z hľadiska HIT!.. ale to asi viete)
A opäť tá sezónnosť
Ako vidíte, prevažne patria medzi hrejivé potraviny tie, ktoré v tomto období majú svoju sezónu (tekvica, gaštany, sušené ovocie…). Tiež kladiem veľký dôraz na sezónnosť. Telo totižto vie, čo a kedy mu robí dobre a často si to dokonca samé vypýta. Preto v zime nejeme jahody, uhorky, šaláty; snažíme sa všetku zeleninu krátko povariť alebo aspoň podusiť a doprajeme si viac korenín (veď si len vezmite niektoré tradičné zimné jedlá, či sladkosti -> napríklad medovníky – typická hrejivá sladkosť). Naopak v lete si doprajeme najmä zeleninu v podobe šalátov, ovocné limonády či jednoduché dezerty ako napríklad domáce zmrzliny a sorbety.
Mrkvovo-zelerová polievka s jabĺčkom
Potrebujeme:
500g mrkvy
1 menší zeler
1 jablko
1 strúčik cesnaku
2 zelené kardamóny
½ ČL mletej rasce
¼ ČL škorice
¼ ČL amchuru
1/4 ČL galgantu
med (podľa chuti)
himalájsku soľ
ghee maslo
olivový olej
mandľové mlieko
1. Zeleninu ošúpeme a nakrájame na malé kúsky. Jabĺčko tiež ošúpeme a nakrájame na trochu väčšie kúsky aby sa uvarilo rovnomerne so zeleninou.
2. Na ghee masle a olivovom oleji opražíme mrkvu aby pustila šťavu a následne pridáme zeler, jablko, očistený strúčik cesnaku a zalejeme vodou.
3. Pridáme koreniny, soľ a varíme do zmäknutia.
4. Polievku následne rozmixujeme a na záver zjemníme mandľovým mliekom a dochutíme medom.