Home Dezerty Biskupský chlebík

Biskupský chlebík

written by hitjezdravozit 18. decembra 2018
Biskupský chlebík

Milujem chleby na sladko. Už od malička mám rada aj klasický chlieb s medom alebo domácim džemom. Prečo si však nespraviť chlebík už rovno na sladko, ktorý nemusíte ničím potrieť a je fantastický iba tak? 🙂

Na raňajky ale aj k čaju

Poznáte ten pocit, keď ste po troch vianočných sviatkoch takí preplnení, že nemáte chuť absolutne na nič? My vtedy často ani nevaríme alebo si spravíme iba nejakú ľahkú polievku a dáme si ovocie a koláčiky, ktorých máme každoročne neúrekom. Sú ľudia, ktorí sladké až tak neobľubujú a potom sme tu my. 😀 Najmä ja, ktorá mávam dni kedy by som sladké dokázala jesť od rána do večera. Ja viem ja viem, nie je to práve správny príklad, no neblogujem v oblasti fitnesu a sem tam aj takéto “cheat days” musia byť. 😉

Sušené ovocie

V tomto recepte je pomerne dosť sušeného ovocia, tak sa zaňho trošku prihovorím, pretože histaminici ho často odsudzujú. A opäť iba kvôli tým zoznamom!!
Mimochodom, neuveríte, ale už rok mám pripravený jeden článok, ktorý som doteraz nezverejnila. Napísala a nafotila som ho ešte niekedy vo februári, potom prišla jar, leto, obdobie čerstvého ovocia a mne sa už nehodil do konceptu. Premýšľam však, že by som ho na nový rok dala von.
V skratke vám ale poviem toľko, že ako pri všetkom ostatnom v dnešnej “chemickej” dobe, aj pri sušenom ovocí treba dávať pozor najmä na to aby nebolo sírené, aby bolo v bio kvalite a samozrejme treba sledovať aj trvanlivosť. Sušené ovocie môže byť náchylné na plesne, preto sa pre histaminikov často neodporúča, avšak ako píšem, ak máte overený zdroj alebo ešte lepšie, nasušíte si ovocie sami, nemal by byť žiaden problém. Ja jem sušené ovocie takmer každý deň. 🙂 Datle a figy mi nosí mamina zo zahraničia, jablká a slivky som si nasušila sama a kandizovaný zázvor mám takisto z domácej výroby.

Biskupský chlebík


Potrebujeme:
3 vajcia
125g kozieho masla
70g práškového cukru
180g hladkej špaldovej múky
10g topinamburovej múky
cca 15g vínneho kameňa
150ml mandľového mlieka
50 suš. Sliviek
80g medjool datlí
50 suš. Fíg
30 g jabĺk suš.
20G kandiz. Zázvor
30g zmesi mandlí a lieskovcov
štipka soli

1. Sušené ovocie nakrájame na malé kúsky, orechy podrvíme a všetko dáme do jednej misy.
2. Pridáme múky zmiešané s vínnym kameňom, soľou a cukrom.
3. Maslo izbovej teploty vyšľaháme so žĺtkami a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
4. Maslovú zmes pridáme k múčnej zmesi a zároveň prilievame mlieko.
5. Na záver opatrne vmiešame sneh z bielkov.
6. Cesto prelejeme do formy na biskupský chlebík a vložíme do vyhriatej rúry.
7. Pečieme pri 180°C cca 50-55min. Skúšame špajdlou lepkavosť resp. poklepkaním pružnosť chlebíku.


Tip: Môžete použiť akékoľvek iné orechy a rovnako aj sušené ovocie, ktoré máte radi alebo ktoré ste si nasušili v lete (marhule, hrušky…).

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top