Domov Hlavné jedlá Šalát s klíčkami a červenou quinoou

Šalát s klíčkami a červenou quinoou

autor: hitjezdravozit 4. júna 2020
Šalát s klíčkami a červenou quinoou

Šalát sme tu na blogu nemali dávno a keďže tento mi veľmi chutil, rozhodla som a, že vám ho sem pridám. Často kombinujem červenú quinou do šalátov, pretože je na to priam ako stvorená narozdiel od jej bledej “sestry”. Červená quinoa sa totiž nerozvarí, ostáva skôr chrumkavá, čo je ideálne.
Okrem toho som do receptu zakomponovala shimeji huby, ktoré možno nie všetci poznáte, no sú dostupné napríklad v Yeme alebo si ich viete objednať aj cez Lunys donáškovú službu potravín, ktorú som od začiatku karantény začala pravidelne využívať aj ja. Majú väčší výber ako bežné supermarkety v našom meste (huby, klíčky, mikro rastlinky ale aj zeleniny ako žltá mrkva, či žltá cuketa…).
A nie, nejde o žiadnu spoluprácu. 🙂 Iba vám rada ukážem, kde čo nakupujem, aby to bolo dostupné aj pre vás.

Domáce nakličovanie

Klíčky som si ale nakličovala sama, aj keď by sa dali samozrejme objednať, no to je vec, ktorú mám radšej pod kontrolou. Predsa len viete, že sú náchylné na plesne, takže je lepšie, ak si ich pripravujete doma. Sem tam ešte neodolám mikro rastlinkám, takže tie si zvyknem aj kupovať, no práve som sa začala venovať aj im, tak verím, že mi podomácky pôjdu aj tie.
Semienka prevažne kupujem U Vážky alebo u Katky zo Sprout me. Tento konkrétny mix, ktorý som použila v recepte mám od Vážky a viete si ho “načapovať” do vlastného obalu, toľko, koľko potrebujete, čo je super.

Šalát s klíčkami a červenou quinoou


Potrebujeme:
ľadový šalát
pak choy
2 mrkvy
1 fialovú jarnú cibuľku
za hrsť mix klíčkov (senovka, reďkvička, šošovica)
cca 60g červenej quinoi
shimeji huby

Na zálievku:
3 PL olivového oleja
1 PL mct oleja
1 ČL tekvicového oleja
½ ČL bezhistamínového vínneho octu od Tvoje Víno
1 ČL sumaku
soľ, korenie

1. Quinou uvaríme do mäkka a shimeji orestujeme na olivovom oleji. Stačí im pár minút.
2. Pak choy umyjeme, listy nakrájame a odložíme bokom. Vrchné “nožičky” nakrájame na malé kúsky a vnútorné menšie časti necháme v celku (pri servírovaní vyzerajú pekne na tanieri). Sparíme ich. Ja som to robila tak, že som si nad hrniec, v ktorom sa mi varila quinoa dala sitko a naukladala tam pak choy.
3. Ľadový šalát umyjeme, osušíme a natrháme. Zmiešame s listami pak choy.
4. Do šalátu nakrájame jarnú cibuľku, nastrúhame nahrubo mrkvy a pridáme klíčky.
5. Kým nám quinoa trošku vychladne, pripravíme si zálievku zmiešaním všetkých ingrediencií. Ja si ich zvyknem dať do malého zaváraninového pohára, zatvorím viečko a poriadne pretrepem.
6. Quinou primiešame k šalátu a zalejeme zálievkou. Na vrch poukladáme huby a pár malých častí pak choy, ktoré nám ostali v celku.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top