Domov Hlavné jedlá Kuracie na ázijský spôsob s koriandrom

Kuracie na ázijský spôsob s koriandrom

autor: hitjezdravozit 19. februára 2020
Kuracie na ázijský spôsob s koriandrom

Z nasledujúceho receptu je jasné, že rada sledujem kuchárske show, najmä keď varia naši slovenskí šéfkuchári, pretože ma strašne baví skúšať nové veci. No teraz nemyslím ani tak recepty, lebo však väčšinu z nich by som musela aj tak pretvoriť alebo by som ich vôbec nemohla robiť, skôr hovorím o foodstylingu. 🙂

Keď jedia aj oči

Ku kvalitnému gastronomickému zážitku totiž patrí aj ten a dokonca by som povedala, že ak jedlo už na prvý pohľad pekne vyzerá, je to 80% úspechu. Aspoň u mňa to tak funguje na milión percent. Kvôli môjmu celoživotnému problému s reštauráciami (pre tých čo nevedia, keď som bola malá prišlo mi v jednej zle a od vtedy blok – nechcela som v žiadnej viac jesť) som ich za život nenavštívila také množstvo a aj keď som už moju paniku čiastočne prekonala, ešte vždy to nie je ono a keď niekde musím jesť, nie som úplne pokojná. Akonáhle sa ale ocitnem v peknej reštaurácii, s milým personálom a položia predo mňa jedlo, ktoré je krásne naservírované je to veľké plus a môj mozog vyšle signál žalúdku, že “neboj, toto bude dobré”. Poznáte ten pocit? Či to tak mám iba ja? 😛

Moje skromné pokusy o foodstyling

A práve preto sa snažím aj ja pekne servírovať jedlá. Samozrejme nie vždy sa mi chce, väčšinou vyzerajú moje taniere krajšie na fotke ako potom v realite, ale to je hlavne keď fotím nejaký dôležitý recept napr. do knihy alebo na blog a potom som už hladná a zvyšok si na tanier doložím halabala. 😀 Fotí sa totiž zväčša menšia porcia, ako človek reálne konzumuje (to uvidíte pri nasledujúcich fotkách). Avšak aj počas bežných dní si veľmi rada tanier ozdobím, posypem klíčkami, poprášim korením, cviklovým prachom a podobne. 🙂 A tak som pre vás dnes pripravila jeden taký pokus o pekný ázijský tanier s tým, že nejde iba o nejaký vizuálny zážitok ale skutočne aj chuťový. Mimochodom, toto jedlo je jedno z našich obľúbených s Jožkom. 🙂

Kuracie na ázijský spôsob s koriandrom


Potrebujeme (na 2 porcie):
150g kuracích pŕs
2 pak choy
2 väčšie mrkvy
1 kápiu
cca 8 ružičiek brokolice
1 šalotku
2 strúčiky cesnaku
3 cm kúsok zázvoru
za hrsť čerstvého koriandra
1 PL sezamového oleja
1 PL olivového oleja
2 PL tamari omáčky (IBA pre stabilizovaných a tých, ktorí už tamari skúšali)
¼ ČL kyseliny askorbovej rozmiešanej v 0,5dcl vody (namiesto limetkovej šťavy)
1 ČL topinamburového sirupu
250g ryžových rezancov

1. Kuracie prsia nakrájame na tenké rezance. Zeleninu umyjeme, očistíme, brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, mrkvu priečne nakrájame na tenko, šalotku, pak choy, kápiu a zázvor na pásiky a cesnak nadrobno.
2. Tamari omáčku zmiešame s topinamburovým sirupom a kyselinou askorbovou.
3. Do woku pridáme oleje a mäsko. Osolíme a necháme restovať kým trošku chytí farbu. Pridáme zázvor, šalotku a cesnak a restujeme ďalej na miernejšom ohni (5-10 minút). Zalejeme omáčkou a pridáme zelelninu a nadrobno nakrájaný koriander. Restujeme ďalších 10 minút aby zeleninka ostala chrumkavá.
4. Tenké ryžové rezance zalejeme vriacou vodou a necháme pár minút aby zmäkli. Potom ich pridáme do woku a zamiešame.
5. Podávala som posypané čerstvým koriandrom, klíčkami a poprášené sumakom a cviklovým prachom.

Pár slov k Tamari omáčke. Aj keď sa všade dočítate, že “sója je pri HIT zakázaná”, nie je to úplne tak. Sója je žiaľ v dnešnej dobe často geneticky modifikovaná, predávajú sa lacné verzie tofu, sójových omáčok a tie by som si za žiadnych okolností nekúpila. Avšak kvalitná sójová omáčka, akou je aj Tamari, je hodná zváženia – má totiž veľa zdravotných benefitov. POZOR! Iba pre stabilizovaných, nie pre začiatočníkov alebo tých, čo nemajú v poriadku črevo a celkovo svoj zdravotný stav.
A tak si ju sem tam doprajem, no ako môžete vidieť, v pomerne malom množstve – 2 PL na celú porciu, ktorú si delíme dvaja s Jožkom skutočne nie je veľa. Ak by tento recept videl šéfkuchár, ktorí sa venuje ázijskej kuchyni, asi by ma vysmial, pretože oni tej sójovky používajú oooveľa viac, tak isto limetovú šťavu, čili omáčku či ryžové saké a podobne. Ja som však nič podobné nepoužila, žiaden citrus, ani pikantné aby sme okrem Tamari v recepte nemali nič, čo by mohli pri HIT potencionálne prekážať.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.