Domov Články Zákrok v celkovej anestéze a histamínová intolerancia /2. časť/

Zákrok v celkovej anestéze a histamínová intolerancia /2. časť/

autor: hitjezdravozit 17. augusta 2020
Zákrok v celkovej anestéze a histamínová intolerancia /2. časť/

V prvej časti tohto článku ste si mohli prečítať, na aký zákrok som sa chystala a čo tomu predchádzalo. Nesúvisí to s HIT, nemusíte sa ľakať, ľudia sa na HIT neoperujú. 😉 Avšak súvis to má so stresom, pretože je úplne prirodzené, že človek v takýchto situáciách stresuje. A nie málo…

Stres náš každodenný

To, že stresové situácie na HIT nevplývajú najpozitívnejšie sme si hovorili už neraz a myslím si, že to vieme všetci. Skúšky, štátnice, stres v práci, verejné vystúpenie, rozvod, úmrtie v rodine, choroby…to všetko na našu psychiku vplýva a taký zákrok v celkovej anestéze tiež nie je výnimkou. Ako som sa teda obrnila?

Myšlienka je staviteľ

V prvom rade som si povedala, že to tak asi malo byť, keďže všetko sa deje z nejakého dôvodu a buď proti tomu budem protestovať, zamýšľať sa, stresovať alebo to nechám plynúť a postavím sa k tomu tak, aby to už bolo čo najskôr za mnou. Čiže nastavenie vlastnej mysle je alfou omegou. Dopomohli mi k tomu aj meditačné cvičenia, ktoré som si púšťala pred spaním ale aj kedykoľvek počas dňa, keď som mala pocit, že mi myšlienky uchádzajú zlým smerom. Stačí to však?

Nízkohistamínový jedálniček je nutnosť

Ja osobne som si začala dávať pozor už cca 2 týždne pred zákrokom. Predsa len, u nás histaminikov človek nikdy nevie a ja svoje telo poznám už natoľko, že viem, že jedálniček je základ. U mňa to znamená absolútne ŽIADNE mliečne výrobky (sem tam si totiž doprajem aspoň kozie či ovčie), odľahčený jedálniček, žiadne výmysly, či experimenty! Posledné dni pred zákrokom vyzerali najmä tak, že som jedla polievky, ľahké zeleninové a obilninové jedlá, ovsené kaše, granolu, ovocie, no priznám sa, trošku som to aj ja zanedbala, pretože som si uvedomila, že bielkoviny som v tých dňoch dopĺňala úplne minimálne. Na mäso som chuť nemala, vajcia a strukoviny som už radšej pár dní pred zákrokom nejedla, takže bielkoviny som dopĺňala skôr formou semienok, orechov, čo neviem či stačí… Preto si z tejto časti príklad úplne neberte. Pestrosť a živiny sú dôležité!
Avšak až na deň pred operáciou, keď ma celý deň dosť bolela hlava (to ale môže byť spôsobené aj ponocovaním, keďže noc predtým som toho veľa nenaspala) som sa mala úplne dobre a nič mi nechýbalo. 🙂 Dokonca som vďaka týmto horúčavám ani nemala chuť do jedla, čo mi tiež nahralo do karát, pretože som to zvládla ľahšie a nelákali ma chute napr. na sladké a podobne.

Ďalšie prípravy

Okrem nastavenia mysle a jedálnička som sa pripravovala aj ináč. V prvom rade som celý zákrok prebrala so svojou psychologičkou, ktorá mi okamžite odporučila 2x denne v určené hodiny užívať bachove kvapky a tak isto mi dala homeopatiká (pred zákrokom aj po zákroku). Ak na ne niekto neverí alebo má svoj názor, neberiem mu ho. 🙂 Mne dlhé roky pomáhajú a verím im. Viac o nich ale písať nebudem, pretože kto chce, ten si nájde svojho homeopata, ktorý mu poradí. Ja v tomto smere radiť nebudem!
Ďalej som pravidelnejšie dopĺňala ashwagandhu (tiež pomáha bojovať s nepokojom, stresom), pila veľa bylinkových čajov (tulsi, perilla, nechtík…) a nesmeli chýbať ani esenciálne olejčeky od Doterry – najčastejšie levanduľa. Tou si napríklad potriem kožu za uchom keď sa niekam chystám a viem, že ma čaká stres (napr. keď som šla na predoperačné).
Okrem toho som týždeň pred zákrokom zavolala svojho maséra, s ktorým sme si dali reflexku ale aj takú viac uvoľňujúcu, oddychovú, predzákrokovú masáž.

Už a to blíži – zamestnaj si mysel

Čo robiť 2-3 dni pred zákrokom? Určite nesedieť doma na zadku a premýšľať, aké to bude, či sa niečo nepokazí a pod. Ja som bola dva celé dni zamestnaná prípravou candy baru na jednu svadbu, dva dni pred zákrokom som zároveň šla na koncert (lebo viete, že hudba lieči) no a samotný deň pred zákrokom tiež ubehol ani neviem ako. Klamala by som, keby som povedala, že som si ani raz nespomenula na to, čo ma čaká, ale do pár sekúnd šli myšlienky bokom a ja som si užívala dané okamihy – pečenie, prípravu candy baru, spoločnosť rodiny, koncert, práce v záhrade atď. atď. atď.

 

V poslednej časti tejto série vám opíšem, ako prebehol samotný zákrok.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.