Zázvor pozná už takmer každý, no dnes by som vám okrem neho rada predstavila aj ďalšie dva korene z čeľade ďumbierovitých a to kurkumu a galgant. Ide totižto o dve najvyužívanejšie koreniny v mojej kuchyni a ja sa s vami chcem podeliť o to, prečo v mojom jedálničku nesmú chýbať.
Zázvor
Začnem teda najznámejším a tým je zázvor.
Jeho pôvod patrí do ázijských tropických dažďových pralesov, no ako som sa len nedávno dozvedela, voľne v prírode už nerastie. Jeho chuť je jemne pikantná. Využíva sa v kuchyni do sladkých i slaných pokrmov ale aj ako prírodné liečivo.
V modernej gastronómii poznáme niekoľko zázvorových špecialít, napríklad zázvorové keksíky tzv. gingerbread, či zázvorové pivo.
Najznámejší je asi zázvorový čaj, ktorý je podľa niektorých všeliekom (iný zas tvrdia, že je to iba placebo).
V každom prípade zázvor obsahuje dlhý rad zdraviu prespešných látok, podporuje trávenie a mierne znižuje krvný tlak i hladinu cholesterolu. Prirodzene zahreje organizmus.
Ja som ho kedysi vôbec nemala rada, priam som ho nedokázala vystáť. Ak som naň náhodou v jedle zahryzla, striaslo ma. No postupne sa snažím zaraďovať ho do svojho jedálnička a už sa celkom kamarátime 😉
Kurkuma
Narozdiel od zázvoru, kurkuma ešte stále rastie voľne v prírode. Najčastejšie bola využívaná v ázijskej kuchyni, konkrétne v indickej, pakistanskej, či iránskej, no postupom času sa rozšírila do celého sveta. Je najdôležitejšou zložkou kari korenia a poznáme ju prevažne v mletom stave. Avšak v súčasnosti už často dostať aj čerstvý koreň.
Je považovaná za prírodné farbivo a tak si aj pri krájaní čerstvého koreňa treba dávať pozor, pretože vám poriadne zafarbí prsty.
Využíva sa prevažne v slaných pokrmoch, no práve vďaka krásnej žltej farbe si ho obľúbili aj cukrári.
Jej najúčinnejšou zložkou je kurkumín, ktorý má protizápalové, antioxidančné, antibakteriálne i protirakovinové účinky. Pozitívne pôsobí aj na črevo, tráviaci trakt, znižuje nevoľnosť a nadúvanie.
Varením sa jej účinky nestrácajú a veľmi dobre pôsobí v kombinácii s už spomínaným zázvorom.
Kurkumu v prášku mám doma vždy po ruke a od kedy som objavila bežne dostupné aj jej korene, často si doprajem aj tie. Dajú sa aj zamraziť. V mrazničke mám vždy pár kusov odložených a keď sa chystám robiť napríklad polievku, len si kúsok vyberiem, ošúpem a hodím do hrnca.
Ak vás zaujíma trošku odbornejší a špecifickejší výklad o kurkume, určite si prečítajte tento článok.
Galgant
Na záver si predstavíme asi najmenej známy galgant.
Poznáme ho aj pod názvom galangal alebo alpínia liečivá. Pochádza z Indonézie a náramne sa podobá na zázvor. Jeho chuť je však oveľa pikantnejšia. Keď ochutnáte samotný koreň, pocítite veľmi ostrú, štipľavú chuť. Práškový je jemnejší, no tak isto z neho stačí pridať iba na hrot noža, aby vám jedlo náhodou nezhorklo.
Ja ho používam ako náhradu za čierne korenie. Bežne sa využíva v slaných pokrmoch, no ja som z neho veľmi máličko pridala napríklad aj do vianočných medovníkov vrámci môjho domáceho medovníkového korenia.
V tradičnej medicíne ho využívali pri bolestiach hrdla a nachladnutí. Jeho benefity sú však oveľa cennejšie. Extrémne účinný je pri stabilizácii mastocytov, upravuje trávenie, pomáha pri ťažkostiach so žalúdkom a črevom, predchádza anafylaxii, znižuje nevoľnosť a nadúvanie a naopak zvyšuje imunitu.
Odporúčaná denná dávka je 1-2 tzv. „špičky noža“.
Bežne je dostupný už aj u nás. V práškovej forme v špecializovaných bio predajniach a čerstvý koreň kúpite napríklad v bratislavskom Yeme.
Dúfam, že sa vám článok páčil a budem rada, ak mi dáte vedieť, ktorý je váš obľúbený koreň? 🙂
3 komentáre