Dósa placky na mojom blogu nesmeli chýbať a som rada, že som si konečne našla čas ich sem pridať, hoc som vám ich na svojich sociálnych sieťach ukazovala už niekoľkokrát. 🙂
Pečivo bez kysnutia
V podstate sa opäť môžeme baviť o takzvanom pečive pre histaminikov, nakoľko na ich prípravu nepotrebujeme žiadne droždie ani kvások. Jasné, nie je to tradičný chlebík, no myslím si, že každé pečivo poteší. 😉
Keď som s HIT v roku 2015 začínala ja, poznala som akurát tak rožky, chlieb a nejaké kaiserky a ani vo sne by mi nenapadlo, že raz si budem fičať na čapatach, slaných palacinkách, lavaši či dósa plackách. Fičím a ako rada. 😉 Milujem z nich rôzne wrapy, alebo ich jem iba tak k polievke či k ajurvédskemu dhalu.
Fermentovať či nefermentovať?
Pravé dósa placky sú typické svojou fermentáciou. Cesto sa totiž necháva 8-12 hodín odležať a fermentovať na teplom mieste. Ja som ich však prispôsobila HIT-ke a vypekala som ich rovno s vynechaním tohto, niekoľkohodinového, procesu. Ak ste ale pokročilí histaminici a z času na čas niečo fermentované zaradíte do jedálnička (pretože vieme, že fermentované = zdraviu prospešné), tak pokojne vyskúšajte aj tú tradičnú, indickú verziu. Fermentáciou sa stanú placky nadýchanejšie.
Dósa placky pre histaminikov
Potrebujeme:
1 šálka basmati ryže
1 šalka polenej žltej mungo fazule či poleného žltého hrachu (môže byť aj červená šošovica)
1 ½ šálky vody
½ ČL mletého koriandra
½ ČL mletého horčičného semienka
¼ ČL opraženej senovky gréckej a nigelly sativy, ktoré si podrvíme v mažiari
½ ČL himalájskej soli
ghee maslo alebo olivový olej
1. Ryžu aj strukovinu niekoľkokrát prepláchneme a precedíme až kým voda neostane priehľadná. Potom ich zalejeme čistou vodou a namáčame počas noci (8-10 hod.)
2. Na druhý deň vodu zlejeme, ešte raz ich prepláchneme a vysypeme ich do mixéru. Pridáme koreniny, soľ a zalejeme vodou a pri vysokej rýchlosti mixujeme dohladka.
3. Cesto by mali pripomínať hustejšie cesto na palacinky. A presne tak ich aj vypečieme. V palacinkovej forme na troške ghee masla. Z každej strany pár minút kým nemajú hnedkastú farbu a pekne sa neodlepujú od panvice.