Domov Hlavné jedlá Zapekaná plnená zelenina

Zapekaná plnená zelenina

autor: hitjezdravozit 22. augusta 2018
zapekaná plnená zelenina

Dnes som si pre vás opäť pripravila jeden mäsový recept, avšak zámenou jedinej ingrediencie môžete dostať aj vegánsky. Ide o plnenú, zapekanú zeleninu.


Cuketa vs. tekvica?

Momentálne stále “beží” sezóna cukiet a mnohí jej majú tak plné záhrady, že ani nevedia čo s ňou robiť. Leto sa však pomaly blíži ku konci a ak sa obávate, že si tento recept po sezóne viac nemôžete pripraviť, ste na omyle. Práve preto, aby ste ho mohli využiť ešte aj počas jesennej sezóny som vytvoria 2 varianty:

1. Plnená zapekaná cuketa
2. Plnená zapekaná hokaido tekvica

Okrem týchto dvoch zelenín ale môžete naplniť aj ďalšie ako klasickú tekvicu či farebné papriky.

Mleté mäso

Čo sa týka mäsa, o jeho čerstvosti sme si hovorili už niekoľko krát. Nedá mi ale nespomenúť ešte raz, že mäso pri HIT zakázané nie je, iba treba dbať na overený zdroj, kvalitu a čerstvosť.
Mleté mäso nikdy nekupujem v supermarkete! Vždy siahnem po celom kuse mäsa, ktoré si dám priamo zomlieť u mäsiara. Pre tých, čo máte doma mlynček na mäso to bude ešte jednoduchšie.
V tomto prípade som siahla po bravčovom stehne, pretože to bolo aktuálne najčerstvejšie. Pokojne však zvoľte akýkoľvek druh, ktorý vyhovuje vám (hovädzie, či kuracie).
Pre vegánsku verziu namiesto mletého mäsa použite uvarený bulgur, quinou alebo ryžu.

Zapekaná plnená zelenina



Potrebujeme:
1 veľkú cuketu
1 hokaido tekvicu
500g mletého mäsa (môže byť bravčové stehno, kuracie ale aj hovädzie)
1 bielu cibuľu
1 fialovú cibuľu
1 červenú papriku
1 zelenú papriku
1 menší batát
1 malú cuketu
2 strúčiky cesnaku
1 PL masti
1 ČL mletej červenej papriky
½ ČLrasce
čierne korenie
soľ
čerstvé oregano, tymián
asi 8- 10 listov mäty
asi 5-6 listov šalvie

1. Hokaido tekvici zrežeme vrch a vydlabeme ju.
2. Cuketu pozdĺžne prerežeme na polku a tak isto vydlabeme stred so semienkami.
3. Obe trochu popicháme vidličkou osolíme a okoreníme.
4. Na masti opražíme cibuľu pridáme rascu a necháme trošku pustiť arómu. Následne pridáme mäso, osolíme ho a dusíme kým pustí šťavu.
5. Potom ho posypeme mletou červenou paprikou, pridáme čerstvú papriku nakrájanú na pásiky, malú cuketu a bataty nakrájané na menšie kocky a varíme do zmäknutia.
6. Krátko pred dovarením pridáme pretlačený cesnak a bylinky.
7. Touto zmesou plníme cuketové polky a hokaido a dáme zapiecť do vyhriatej rúry na 190°C približne na 40 minút.

 

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.