Písala som už vôbec na mojom blogu o káve? Na sociálnych sieťach ju sem tam spomeniem, no keďže ja som ani pred HIT nebola kávičkárka, nepijem ju dodnes. Dnes sa to ale zmení, teda nie to, že ju začnem piť ale to, že ju tu aspoň spomeniem. Tieto kávové keksy si sem totižto musím odložiť. A verím, že si ich zamilujete rovnako, ako ja.
Káva áno či nie?
Káva je pri HIT asi rovnako kontroverzná téma ako kakao i keď o ňom si tu hovoríme trošičku častejšie, keďže život bez kakaa a čokolády by bol pre mňa veľmi zvláštny. Ale rovnako to môže mať niekto s kávou, že? 🙂
Pri HIT sa káva často neodporúča kvôli kofeínu, ktorý teoreticky môže blokovať aktivitu diaminooxidázy (enzým DAO) a kvôli praženiu, z dôvodu uvoľňovania biogénnych amínov. Je to ale skutočne tak? Keďže o káve napísala dokonalý článok moja hista sista Kašulka, pripájam vám rovno link, kde sa dozviete napríklad aj to, že kvalitné, správne pripravené, espresso môže byť úplne bez histamínu.
A presne také espresso ide do našich dnešných keksíkov. Musím ešte dodať, že toto je zase jeden z rodinných receptov, teda od mojej mamči, no keďže ich všetci milujeme, zhodnotila som, že sa oň musíme podeliť aj s vami. 😉 Okrem toho je jeho výhodou aj to, že je neskutočne easy, nepotrebujeme k nemu žiadne formy na pečenie ani extra veľa času a sladkú maškrtu máme raz dva hotovú.
Kávové keksy aj pre histaminikov
Potrebujeme:
200g hladkej špaldovej múky
150g masla (môže byť aj rastlinné)
1 PL nealkalizovaného kakaa (alebo 1 PL Powerlogy nugátu)
4 PL trstinového cukru (môže byť mletý ale pre extra chrumkavosť aj kryštálový)
4-5 PL espressa (používam kávu od Powerlogy)
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
štipku soli
1. Múku zmiešame s kakaom, práškom do pečiva, soľou, cukrom a pridáme nastrúhané maslo a espresso.
2. Vypracujeme cesto a odložíme ho na pol hodinu do chladničky. Nerezová misa na miesenie cesta mi vždy poslúži najlepšie. Jednoducho ju prikryjem voskovým včelobalom a keďže sa rýchlo zachladí, nemusí byť cesto hodiny v chladničke.
3. Ako ďalšia mi pomôže silikónová podložka na cesto na ktorú nedám dopustiť už niekoľko rokov, ale to už viete. Cesto sa na ňu totiž neprilepí a krásne sa s ním dá pracovať. V tomto prípade si z neho ušúľame dlhý valec, z ktorého potom odkrajujeme kolieska. Do tých vtlačíme vzor vidličkou, akoby sme robili tzv. kopýtka.
4. Keksy potom poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich vo vyhriatej rúre pri 180°C 15-18 minút. Závisí od vašej rúry.
5. Hotové a vychladnuté keksy môžeme obaliť v práškovom trstinovom cukre alebo v kombinácii práškového a kryštálového.