Domov Eliminačná diéta Cuketový koláč

Cuketový koláč

autor: hitjezdravozit 19. februára 2016
Cuketový koláč

Verím, že väčšina z vás si už zvykla na nezvyčajné kombinácie v mojich receptoch a tak nikoho neprekvapí ďalší zeleninový koláč. Mrkvový koláč alebo chlebík, ako som ho nazvala, je jeden z mojich obľúbených, no tento cuketový mu veru konkuruje. Dôkazom je aj to, že tento recept sa stal jedným z najvyhľadávanejších na mojom blogu. 🙂

cuki1

Zelenina v koláči

Rada vymýšľam vlastné kombinácie, pretože skoro každý recept obsahuje niečo, čo pre nás buď nie je veľmi vhodné, alebo sa mi to tam proste nepáči/nehodí. A ešte radšej využívam v koláčoch zeleninu.
Pri tomto recepte som sa trochu inšpirovala cukrárskou knihou, ktorú mám doma už niekoľko rokov, no nie sú v nej práve najzdravšie recepty. Chcelo to len trochu fantázie a už bol zdravý variant na svete.

cuki3

Cuketový koláč

Potrebujeme:
200 g špaldovej múky*
1 ČL škorice (kľudne vynechajte ak ju netolerujete)
1 ČL soda bikarbony
pol ČL bezfosfátového prášku do pečiva
štipka soli
2 vajcia
130 g trstinového cukru
70 ml kokosového oleja (odskúšané a asi ešte lepšie s ghee maslom)
1 jablko
150 g cukety

* pôvodne som mala 225g múky, no minule mi pár gramov chýbalo a koláč sa vydaril tak či tak a dokonca mi prišiel ešte trochu vláčnejší 😉

1. Múku zmiešame so škoricou, sodou, práškom do pečiva a soľou.
2. Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny a postupne prišľahávame roztopený kokosový olej (nie horúci!).
3. Múčnu zmes vysypeme k tekutej a poriadne zmixujeme.
4. Cuketu si nastrúhame na jemno, jablko na hrubšie a zamiešame ich do cesta.
5. Do menšieho plechu (asi 20×25 cm) vystlaného papierom na pečenie nalejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry.
6. Pečieme 40-45 minút pri 170°C (ku koncu môžeme pridať na 180°C)

cuki5

Môžete vidieť, že bol pekne vysoký, rovnomerne upečený a chuťovo naozaj fantastický. Šťavnatý, nie príliš sladký, ale ani málo sladký.

Odporúčam vyskúšať aj bezlepkovú verziu, kde namiesto špaldovej múky použite:
30g bezlepkovej ovsenej múky
20g tapiokovej múky
70g pohánkovej múky
80 ryžovej múky
cuki2

cuki4

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Mima 8. júla 2019 o 20:08

Vyborny, velka vdaka za inspiraciu. Miesto trstinoveho cukru som dala kokosovy cukor a funguje to aj s nim .. muku 1:1 s celozrnnou spaldovou a tiez ok .. manzel si na to este roztopil cokoladu a pochvaloval si, ja som pokukovala po lekvari na potretie, no nakoniec som radsej odolala 🙂

Odpovedať
hitjezdravozit 17. júla 2019 o 12:59

Ďakujem, to sa teším 🙂 Áno, ja som ho už tiež robila na milion spôsobov 😛 Je veľmi všestranný 🙂

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.