Mak a višne, to je dokonalá súhra chutí. A keďže som nedávno objavila agar prášok (teda poznala som ho už aj pred tým, no nikdy som ho neskúsila), rozhodla som sa spraviť na vrch torty višňové želé. Recept sa nakoniec tak osvedčil, že som ho zaradila aj medzi tie, ktoré pripravujem do Malkia parku a verte či nie, skoro vždy sa predá už v prvý deň 🙂 Recept je bezlepkový, bezmliečny a samozrejme vhodný aj pre histaminikov.
Potrebujeme*:
4 vajcia veľkosti M (alebo 5 ak sú veľmi maličké)
120g trstinového cukru
200g mletého maku (nesladeného!)
30g tapiokovej múky
60g ghee masla
120ml kešu mlieka (môže byť akékoľvek iné mlieko, napr. mandľové, kokosové)
kôra z polky citróna
Na višňové želé:
150g vykôstkovaných višní
40g trstinového cukru
100ml vody
1,5ČL agar prášku
*táto dávka je na formu s priemerom 22cm (na fotke som robila polovičnú dávku do mojej malej silikónovej srdiečkovej formy)
1. Bielky oddelíme od žĺtkov a spolu so štipkou himalájskej soli z nich vyšľaháme sneh.
2. K žĺtkom pridáme cukor, mierne roztopené ghee maslo a vyšľaháme.
3. Za stáleho šľahania na menších obrátkach prilievame mlieko.
4. K žĺtkovej zmesi pridáme mak, tapiokovú múku a prešľaháme aby sa nám zmes pekne spojila.
5. Na záver špachtľou primiešame citrónovú kôru a bielky.
6. Cesto vylejeme na vymastenú silikónovú alebo klasickú tortovú formu a pečieme pri 160°C 20 minút.
7. Medzitým si pripravíme višňové želé. Všetky ingrediencie okrem agaru dáme do hrnca a na miernom ohni varíme až kým nezačne zmes vrieť.
8. Keď sú už višne dostatočne mäkké, rozmixujeme ich tyčovým mixérom (nemusíme úplne nahladko, niekedy si nechám menšie inokedy aj väčšie kúsočky) a vrátime späť na oheň.
9. Agar vymiešame s troškou vody a prilejeme k višniam.
10. Pár minút povaríme.
11. Odstavíme z ohňa, necháme trošku vychladnúť a ešte pred zhustnutím nalejeme na koláč.
1 komentár
Ahoj, prosím ťa, tú tapiokovú múku môžem v rovnakom pomere zameniť so špaldovou? Nepotrebujem, aby to bolo bezlepkové 🙂 Ďakujem 🙂