Domov Eliminačná diéta Šalát s červenou quinoou
Šalát s červenou quinoou

Quinoa je netradičná obilnina, ktorá začína byť čím ďalej, tým viac obľúbená aj u nás. Najznámejšia je asi biela, avšak vynikajúca je aj čierna, červená či zmes viacerých druhov. Všetky druhy sú prirodzene bezlepkové, bez laktózy, vhodné aj pre vegánov a sú ľahko stráviteľné. Vo švajčiarskom zozname je označená nulkou! Quinoa je vzácnym zdrojom vápnika a bielkovín. Môžeme z nej vykúzliť zaujímavé hlavné jedlo v kombinácii so zeleninou, či mäsom, použiť ako prílohu, do šalátov, zahustiť ňou polievky a dá sa využiť dokonca i na sladko. Pripravujeme ju podobne ako ryžu, či kus kus, k jednému dielu quinoi pridáme 2 diely vody.
Červená quinoa sa od bielej trošku líši konzistenciou, keďže v uvarenom stave zostáva celistvejšia a chrumkavejšia a tým pádom sa vynikajúco hodí do šalátov. A ja som pre vás dnes jeden taký šalát pripravila. Za červenú quinou ďakujem internetovému obchodu bioponuka.

Potrebujeme:
1 šálku červenej quinoi
1 mrkvu
za hrsť hrášku (ak ho netolerujete, môžete ho kľudne vynechať)
za hrsť kukurice
ľadový šalát
pár kusov hrozienok
oregano
soľ
1PL extra panenského bio olivového oleja

1. Quinou prepláchneme v studenej vode, vysypeme do hrnca a zalejeme 2 šálkami vody. Varíme na miernom ohni približne 20 minút. Jemne ju osolíme, ale pozor! ľahko sa dá presoliť. Po uvarení ju necháme chvíľu vychladnúť.
2. Uvaríme si aj mrazený hrášok a kukuricu (ak budú v lete čerstvé, samozrejme volíme tie).
3. Medzitým natrháme šalát, nastrúhame mrkvu na tenké pásy a na pár minút namočíme hrozienka do horúcej vody.
4. Šalát, hrášok a kukuricu prelejeme olivovým olejom, do ktorého sme pridali sušené oregano a soľ. Vmiešame quinou a všetko spolu zamiešame, aby sa chute spojili. Na záver pridáme hrozienka a strúhanú mrkvu.

Tento šalát je chutný, výživný a pomerne rýchlo hotový. Môže sa konzumovať s pečivom, suchármi, len tak samostatne, ale pokojne aj ako príloha k mäsu.

3b

 

Za spoluprácu ešte raz ďakujem www.bioponuka.sk

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.