Nezvyknem sa veľmi chváliť, aj keď sa hovorí, že ak človek dokáže pochváliť sám seba a oceniť svoje kvality, ocenia ich aj druhí. Vy mi však neustále dávate najavo, že vás moja práca baví a že sú pre vás moje recepty a články inšpiratívne a nápomocné, preto keď, tak sa pochválim potichu, sama pre seba a to stačí. 🙂
Dnes si však dovolím predsa len sa trošičku pochváliť aj verejne, pretože tento koláč je úplná pecka! A vznikol, ako inak, úplne spontánne. Chystala som sa robiť nejaký jablčník, no potom som si povedala, že tých je už viac než dosť (mám nejaké na blogu, dokonca aj v knihe) a vtedy prišiel nápad s tekvicou. Nechcela som ju však variť/predpiecť ako sa to väčšinou robí a hneď vám aj poviem prečo…
Šetrí to čas! 😀 Nemusíte čakať kým sa tekvica uvarí a kým vychladne. Ušetríte minimálne 2 hodinky. A také recepty my predsa veeeľmi môžeme, je tak? 😉
Ak to ide s mrvkou, prečo nie aj s tekvicou
Keďže mrkvová torta sa v mojom repertoári vyskytuje často a tam sa tak isto strúha surová zelenina, prečo by sa to isté nedalo aj s tekvicou? Určite existujú aj takéto recepty, no ja som na ne akosi nenatrafila a vždy keď som hľadala tekvicový koláč, vyžadoval si tekvicové pyré. A tak som úplne spontánne tekvicu nastrúhala najemno a pridala k cestu. Som rada, že som tak urobila. 🙂 Koláč je šťavnatý a chuť tekvice dokonale vynikne. Je intenzívna ale jemná zároveň.
Tekvicovo – jablkový koláč
Potrebujeme:
90g hladkej špaldovej múky
40g celozrnnej špaldovej múky
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
½ ČL škorice
štipku soli
2 vajcia
125g ghee masla
100g trstinového cukru
2 PL vody (môže byť aj rastlinné mlieko, ak práve máte urobené)
130g najemno nastrúhanej maslovej tekvice
2 jablká (cca 150g čistej váhy)
1. Cukor a zmäknuté ghee maslo vyšľaháme a pridáme po jednom aj vajcia.
2. Múky zmiešame s práškom do pečiva, škoricou a soľou. Prisypeme ich k mokrej zmesi a mixérom spracujeme. Prilejeme vodu aby bolo cesto trošku poddajnejšie a lepšie sa rozšľahalo.
3. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
4. Do cesta špachtľou zamiešame nastrúhanú tekvicu aj kúsky jabĺčok.
5. Cesto prelejeme do formy s priemerom 20cm a pečieme pri 180°C 45 minút.
6. Hotový koláčik môžeme posypať nasekanými orieškami a semienkami.
2 komentáre
Výborný a vláčny koláčik, ubrala by som trošku cukru nabudúce, ináč je naozaj skvelý, ďakujem za recept 🙂
Faakt? A mojej rodine bol zas málo sladký 😀 Mne bol presne dobrý 🙂 Ďakujeem 🙂