Domov Dezerty Tekvicovo – jablkový koláč

Tekvicovo – jablkový koláč

autor: hitjezdravozit 15. októbra 2019
Tekvicovo - jablkový koláč

Nezvyknem sa veľmi chváliť, aj keď sa hovorí, že ak človek dokáže pochváliť sám seba a oceniť svoje kvality, ocenia ich aj druhí. Vy mi však neustále dávate najavo, že vás moja práca baví a že sú pre vás moje recepty a články inšpiratívne a nápomocné, preto keď, tak sa pochválim potichu, sama pre seba a to stačí. 🙂

Dnes si však dovolím predsa len sa trošičku pochváliť aj verejne, pretože tento koláč je úplná pecka! A vznikol, ako inak, úplne spontánne. Chystala som sa robiť nejaký jablčník, no potom som si povedala, že tých je už viac než dosť (mám nejaké na blogu, dokonca aj v knihe) a vtedy prišiel nápad s tekvicou. Nechcela som ju však variť/predpiecť ako sa to väčšinou robí a hneď vám aj poviem prečo…
Šetrí to čas! 😀 Nemusíte čakať kým sa tekvica uvarí a kým vychladne. Ušetríte minimálne 2 hodinky.  A také recepty my predsa veeeľmi môžeme, je tak? 😉

Ak to ide s mrvkou, prečo nie aj s tekvicou

Keďže mrkvová torta sa v mojom repertoári vyskytuje často a tam sa tak isto strúha surová zelenina, prečo by sa to isté nedalo aj s tekvicou? Určite existujú aj takéto recepty, no ja som na ne akosi nenatrafila a vždy keď som hľadala tekvicový koláč, vyžadoval si tekvicové pyré. A tak som úplne spontánne tekvicu nastrúhala najemno a pridala k cestu. Som rada, že som tak urobila. 🙂 Koláč je šťavnatý a chuť tekvice dokonale vynikne. Je intenzívna ale jemná zároveň.

Tekvicovo – jablkový koláč


Potrebujeme:
90g hladkej špaldovej múky
40g celozrnnej špaldovej múky
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
½ ČL škorice
štipku soli
2 vajcia
125g ghee masla
100g trstinového cukru
2 PL vody (môže byť aj rastlinné mlieko, ak práve máte urobené)
130g najemno nastrúhanej maslovej tekvice
2 jablká (cca 150g čistej váhy)

1. Cukor a zmäknuté ghee maslo vyšľaháme a pridáme po jednom aj vajcia.
2. Múky zmiešame s práškom do pečiva, škoricou a soľou. Prisypeme ich k mokrej zmesi a mixérom spracujeme. Prilejeme vodu aby bolo cesto trošku poddajnejšie a lepšie sa rozšľahalo.
3. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
4. Do cesta špachtľou zamiešame nastrúhanú tekvicu aj kúsky jabĺčok.
5. Cesto prelejeme do formy s priemerom 20cm a pečieme pri 180°C 45 minút.
6. Hotový koláčik môžeme posypať nasekanými orieškami a semienkami.



Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Mirka Solarova 29. októbra 2019 o 18:05

Výborný a vláčny koláčik, ubrala by som trošku cukru nabudúce, ináč je naozaj skvelý, ďakujem za recept 🙂

Odpovedať
hitjezdravozit 30. októbra 2019 o 16:44

Faakt? A mojej rodine bol zas málo sladký 😀 Mne bol presne dobrý 🙂 Ďakujeem 🙂

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.