Home Dezerty Tekvicovo – jablkový koláč

Tekvicovo – jablkový koláč

written by hitjezdravozit 15. októbra 2019
Tekvicovo - jablkový koláč

Nezvyknem sa veľmi chváliť, aj keď sa hovorí, že ak človek dokáže pochváliť sám seba a oceniť svoje kvality, ocenia ich aj druhí. Vy mi však neustále dávate najavo, že vás moja práca baví a že sú pre vás moje recepty a články inšpiratívne a nápomocné, preto keď, tak sa pochválim potichu, sama pre seba a to stačí. 🙂

Dnes si však dovolím predsa len sa trošičku pochváliť aj verejne, pretože tento koláč je úplná pecka! A vznikol, ako inak, úplne spontánne. Chystala som sa robiť nejaký jablčník, no potom som si povedala, že tých je už viac než dosť (mám nejaké na blogu, dokonca aj v knihe) a vtedy prišiel nápad s tekvicou. Nechcela som ju však variť/predpiecť ako sa to väčšinou robí a hneď vám aj poviem prečo…
Šetrí to čas! 😀 Nemusíte čakať kým sa tekvica uvarí a kým vychladne. Ušetríte minimálne 2 hodinky.  A také recepty my predsa veeeľmi môžeme, je tak? 😉

Ak to ide s mrvkou, prečo nie aj s tekvicou

Keďže mrkvová torta sa v mojom repertoári vyskytuje často a tam sa tak isto strúha surová zelenina, prečo by sa to isté nedalo aj s tekvicou? Určite existujú aj takéto recepty, no ja som na ne akosi nenatrafila a vždy keď som hľadala tekvicový koláč, vyžadoval si tekvicové pyré. A tak som úplne spontánne tekvicu nastrúhala najemno a pridala k cestu. Som rada, že som tak urobila. 🙂 Koláč je šťavnatý a chuť tekvice dokonale vynikne. Je intenzívna ale jemná zároveň.

Tekvicovo – jablkový koláč


Potrebujeme:
90g hladkej špaldovej múky
40g celozrnnej špaldovej múky
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
½ ČL škorice
štipku soli
2 vajcia
125g ghee masla
100g trstinového cukru
2 PL vody (môže byť aj rastlinné mlieko, ak práve máte urobené)
130g najemno nastrúhanej maslovej tekvice
2 jablká (cca 150g čistej váhy)

1. Cukor a zmäknuté ghee maslo vyšľaháme a pridáme po jednom aj vajcia.
2. Múky zmiešame s práškom do pečiva, škoricou a soľou. Prisypeme ich k mokrej zmesi a mixérom spracujeme. Prilejeme vodu aby bolo cesto trošku poddajnejšie a lepšie sa rozšľahalo.
3. Jablká ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
4. Do cesta špachtľou zamiešame nastrúhanú tekvicu aj kúsky jabĺčok.
5. Cesto prelejeme do formy s priemerom 20cm a pečieme pri 180°C 45 minút.
6. Hotový koláčik môžeme posypať nasekanými orieškami a semienkami.



Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Mirka Solarova 29. októbra 2019 at 18:05

Výborný a vláčny koláčik, ubrala by som trošku cukru nabudúce, ináč je naozaj skvelý, ďakujem za recept 🙂

Reply
hitjezdravozit 30. októbra 2019 at 16:44

Faakt? A mojej rodine bol zas málo sladký 😀 Mne bol presne dobrý 🙂 Ďakujeem 🙂

Reply

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top