Dávno sme tu nemali recept na pečivo, že? 🙂 Od kedy mám HIT ani neviem spočítať, koľko rôznych druhov som vyskúšala a vždy, keď mám pocit, že už nič lepšie nepríde, stane sa pravý opak. Takými najobľúbenejšími sa medzi vami stali video-recepty, konkrétne psylliové žemle a špaldový chlebík bez droždia.
Dnešný recept sa trošku podobá na ten posledný spomenutý, avšak je oooveľa jednoduchší, čo práve histaminik veľmi ocení. Vždy keď som si totižto tento špaldový chlebík bez droždia chcela upiecť musela som myslieť na to, či mám spravené ryžové mlieko. Okrem toho mnohí z vás nemajú výrobník rastlinného mlieka alebo si tieto mlieka nemôžu dovoliť kúpiť pre ich vysokú cenu. A tak som skúšala a skúšala, až kým nevznikol recept, ktorý si môže dovoliť každý a sľubujem vám, že chlebík je skutočne vynikajúci! 😉
Mám odskúšané dokonca až dve verzie, takže vám pripájam obe.
1. verzia – potrebujeme:
150g celozrnnej špaldovej múky
150g hladkej špaldovej múky
15g psyliového prášku
7g bezfosfátového prášku do pečiva
1-2 ČL himalájskej soli
4 PL olivového oleja
250ml vlažnej vody
semienka na posypanie
2. verzia – potrebujeme:
280g špaldovej celozrnnej múky
20g ražnej múky
15g psyliového prášku
7g bezfosfátového prášku do pečiva
1-2 ČL himalájskej soli
4 PL olivového oleja
250ml vlažnej vody
semienka na posypanie
3. verzia – potrebujeme:
300g špaldovej hladkej múky
7g bezfosfátového prášku do pečiva
1-2 ČL himalájskej soli
4 PL olivového oleja
220-230ml minerálky (sódy zo sodastreamu)
semienka na posypanie
Z môjho receptu na psylliové žemle už poznáte túto vlákninu v podobe „šupiek“. Vyzerá takto:
Avšak pri tomto recepte som použila na prášok zomleté psyllium, ktoré vyzerá takto:
Preto si dávajte pozor, ktoré máte doma a teda ktoré sa chystáte v recepte použiť. Mleté psyllium je totižto ťažšie, takže ak som z neho v recepte použila 15g, zo psyllia šupky musíte použiť o niečo viac.
Naopak pri psylliových žemlách som použila pysllium „šupky“, takže ak do nich chcete pridať mleté, musíte minimálne o polovicu ubrať, inak bude cesto príliš tuhé a nebude vám chutiť.
Mne osobne sa ale najviac osvedčilo pri recepte na chlieb použiť mleté, ktoré nepredmáčam a pri žemličkách používam „šupky“, ktoré najprv namočím, vytvorím gelovitú hmotu a až k nej prisypávam múky. Tým pádom nemusíte z ničoho uberať ani pridávať a recepty sa vám zaručene vydaria. 😉
Postup je pri chlebíkoch rovnaký.
1. Múky zmiešame so psyliom, s práškom do pečiva a soľou.
2. Pridáme olej, vodu a vypracujeme cesto. Ide to veľmi jednoducho vareškou či ručne, takže nemusíte špiniť kuchynského robota.
3. Bochník uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme sezamovými semienkami, ovsenými vločkami a na pár miestach narežeme.
4. Chlebík vložíme do vopred vyhriatej rúry na 230°C a pečieme 10 minút.
5. Následne stiahneme teplotu na 190°C a pečieme ďalších 35-40 minút.
Pozor! Posledné dva kroky sú najdôležitejšie. Vďaka nim sa chlebík pekne nafúkne a získa chrumkavú kôrku. Teplota závisí aj od vašej rúry. Mamina má už trochu menej výkonnú rúru a tak dáva chlebík na 250°C a potom na 200°C. Ja som dávala na 230°C a následne na 190°C. Ale chlebík sa vám pekne upečie aj ak dáte rovno na 200€ a pečie sa 40 min.
22 komentárov
Paťa, chlebík je najlepší na svete 🙂 🙂
ˇUžasný chlebík. Robím ho už pravidelne s rôznymi obmenami…aby nebol stále rovnaký. Paťka, Tvoje recepty sú všetky mňamkové. Teším sa na knižku.
Ďakujem Janka za milé slová 🙂 Tento chlebík je aj môj obľúbený 🙂
Nechápem presne ako použiť pysllium ..či mleté či aj so šupkou. A kde sa to dá zohnať? 🙂 Ak by som ho v recepte vynechala, bola by to viditeľná zmena? Ďakujem 🙂
Psyllium je najpodstatnejšou zložkou tohto chlebíku, takže áno, bola by to viditeľná zmena a nemusel by sa vydariť. Psyllium v tomto recepte používam mleté a primiešam ho k múkam. Psyllium šupky používam pri recepte na žemle. Pripájam link na YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=1IDBeRiF4jI kde pekne vidno aj postup 🙂
Dobrý večer, chcem sa spýtať, či chlebík ma byť vnútri taký mokrý? Lebo neviem či je surový alebo to je proste múkou a psylliom. Piekla som ho totiž vyše hodiny…Ďakujem 🙂
Katka
Dobrý deň, nie nemal by byť. Buď sa nepiekol správne, alebo ste nepoužili psylliovú múku ale šupky. Príčin môže byť niekoľko.
Dobrý deň,
myslíte,že by bolo možné nahradiť psyliovy prášok pomletými ľanovými semienkami, prosím? (s podobným výsledkom)
Dobrý deň, myslím si, že áno 🙂 Ale psyllium je možné aj úplne vynechať. Mám tu aj verziu bez neho. Chlebík je skvelý.
Dobrý deň, mám HIT a pred dvoma rokmi som mala trombozu a užívam aspirin, nakoľko iné lieky na riedenie krvi nemôžem užívať nakoľko som mala rakovinu s komplet liečbou. Dodržiavam dietu ale po aspirine mi je vždy zle, hučanie v hlave, stuhnutie svalstva , kyselina, pocit na odpadnutie, zvýšený tep….. Čo s tým mám robiť a ako sa uchrániť pred trombozou ktorá mi vzniká po vyoperovaní 17.tich lymfatických uzlín?
Dobrý deň prajem, túto otázku by som smerovala na lekára. Ja nie som taký odborník, radím iba z vlastných skúseností, ktoré s HIT mám, takže Vám, žiaľ, nedokážem poradiť. Pri HIT spôsobujú mnohé lieky ťažkosti, takže musíte odkonzultovať s lekárom, ktoré by Vám odporučil namiesto aspirinu. Prajem všetko dobré.
Ďakujem za recept, chlebík je naozaj výborný, chutný, raz-dva hotový. Už som vyskúšala viacero receptov na chlieb bez kvasníc, ale tento je top.
Veľmi pekne ďakujem Slávka 🙂 Veru, aj v našej rodine je obľúbený. Už ho so mnou papá aj môj muž – nehistaminik. 🙂
Chlebík je super . Špaldovú múku som si prispôsobila podľa množstva čo som mala doma . Chutí skvele. Ďakujem za recept
[…] pri pečení môjho chlebíka používam prášok do pečiva bez fosfátov a psyllium, stavila som na ne aj tentoraz. Avšak […]
Vedeli by ste mi poradiť prosím, či je možné a čím nahradiť vajíčko v receptoch. Recepty vyzerajú skvele, mám okrem HIT aj intoleranciu na vajíčka. Ďakujem pekne za odpoveď.
Skúste ľanové alebo chia „vajce“, banán, jablkové pyré… 🙂
Dobry deň. Čím je možné nahradiť psylium, keď sa zo zdr. dovodov nemôže?
Dobrý deň, žiaľ bez psylia tento recept nerobievam. Aj vďaka nemu je chlebík krásne nadýchaný. Tým, že nemôžeme droždie a ani kvások nie je pri HIT 100%-ný, psylium je moja záchrana. Mrzí ma, že ho nemôžete.
Dnes som robila bezlepkovu verziu chlebika. Nevysiel asi taky nadychany ako spaldovy a nabuduce spravim rovno 2, ale je chutovo velmi dobry a aj makky vnutri.:) Davala som jizerku a cirokovu muku. Nabuduce skusim zase ine.:)
Pre bezlepkacov: nebojte sa skusat Patkine recepty, vacsina mi ozaj vysla aj s bezl. mukami. Len treba uz trochu vediet, ktora sa ako sprava.
Ďakujem Veronika 🙂 🙂
[…] 1. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. 2. Zatiaľ si nadrobno nasekáme medvedí cesnak. 3. Ten potom spolu so soľou spracujeme spolu s maslom. 4. Maslo zabalíme do valčeka do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky. 5. Ochutené maslo chutí najlepšie s čerstvým domácim chlebíkom. […]