Domov Hlavné jedlá Medvedí cesnak 3x inak
Medvedí cesnak

Dnes som si pre vás pripravila 3 recepty ako využiť medvedí cesnak. Dlho som premýšľala, ktoré 3 vyberiem, no potom som počúvala svoje srdce a šla som podľa toho, čo asi najčastejšie ľudia z medvedieho cesnaku robia – pesto, čo je moje obľúbené a zároveň veľmi jednoduché jedlo – nokerle s vajcom a medvedím cesnakom a potom jeden bonus, ktorý je tak isto jednoduchý a spestrí nám histaminikom večere – maslo s medvedím cesnakom. Pretože sa ešte stále často stretávam s otázkou, čo na večeru, keď šunky, nemôžeme, salámy nemôžeme, syry iba určité druhy… A pritom možností  na večeru je skutočne toooľko. Už vidím, že raz spravím vyslovene článok aj na tipy na večeru. 😉
Teraz ale poďme na ten náš poklad z lesov. 😉

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak

O medveďom cesnaku a jeho benefitoch som vám už písala pri recepte na polievku z medvedieho cesnaku. Na túto polievku si inak presne pamätám. 🙂 Robila som ju ešte v počiatočných fázach HIT, kedy bola cuketa moja záchrana a vyskytovala sa v mojom jedálničku pomerne často. Prekvapivo dobre fungovala v kombinácii s medvedím cesnakom a s mandľovým mliečkom. Od vtedy som tých polievok robila niekoľko – počas roka iba vytiahnem cesnak z mrazáku a pridám ho do akejkoľvek hustej polievky alebo taká najsezónnejšia verzia je krémová polievka so zemiakmi a medvedím cesnakom. Dnes som polievku do trojice receptov nezaradila, no to neznamená, že na blogu nejaká ešte nepribudne. 😉 Tento rok som si totiž spravila veľké zásoby, keďže som si v lese nazbierala skoro 5 kíl (z toho som dosť aj rozdala, lebo to bolo nemožné všetko spracovať). 😀 Namrazila som si oblanšírovaný medvedí cesnak, aj surový, vyrobila som si prach so sušeného oblanšírovaného medvedieho cesnaku, no a samozrejme som si odložila aj niekoľko fľaštičiek pesta. A práve ním tu začnem.

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:

130 listov medvedieho cesnaku
150ml olivového oleja
50g pekanových orechov*
soľ podľa chuti

1. Medvedí cesnak poriadne umyjeme, zbavíme dlhých stoniek a oblanšírujeme. To znamená na pár sekúnd do vriacej vody a následne do ľadovej. Vďaka tomuto procesu si zachová krásnu zelenú farbu. Môžete samozrejme použiť aj surový (vtedy ale bude treba pridať viac oleja alebo ubrať listov), a tak si zachová viac antibakteriálnych a antiseptických účinkov.
2. Následne ho poriadne vyžmýkame aby sme ho zbavili prebytočnej vody a vložíme do mixéra s ostatnými ingredienciami.
3. Rozmixujeme a uložíme do pohárikov. Skladujeme v chladnej komore, pivnici ale najlepšie v chladničke, tak do pol roka.

*keďže som pesto robila na viackrát, lebo nemám taký veľký mixér, skúsila som aj viac verzií. Namiesto pekanových orechov teda môžete použiť aj kešu a jednu dávku som spravila s malým bonusom – pečeným cesnakom. Poradil mi to šéfkuchár Maťko Záhumenský a funguje to skvelo. Pečený cesnak dodá pestu šmrnc. Jednoducho ho s trochou olivového oleja v celku upečieme (cca 25 min) a potom vytlačíme z obalu k pestu. Pol cesnaku stačí na na jednu takúto dávku.

Z jednej takejto dávky mi vyšli 2 malé fľašky.

Nokerle s vajcom a medvedím cesnakom

Nokerle s vajcom a medvedím cesnakom

Potrebujeme:
250g hladkej špaldovej múky
1 vajce + 1 žĺtok
220ml vody
1 PL olivového oleja
10-12 listov medvedieho cesnaku
3 vajcia + 1 bielok
soľ

1. Nokerle sú maďarské halušky a pripravíme si ich úplne jednoducho. Múku zmiešame so štipkou soli, pridáme vajce, žĺtok, vodu a olej a nadrobno nasekaný medvedí cesnak a vypracujeme haluškové cesto. To cez strúhadlo na halušky nastrúhame do vriacej osolenej vody a pár minút povaríme, kým nokerle vyplávajú na hladinu.
2. Zatiaľ si na olivovom oleji pripravíme praženicu z 3 vajec a jedného bielku ktorý nám ostal z prípravy cesta. Nebudeme predsa vyhadzovať. 😉 Praženicu môžeme dochutiť korením.
3. Hotové nokerle presypeme do panvice k praženici a zmiešame.
4. Nokerle s vajcom sa podávajú najlepšie s hlávkovým šalátom.

Extra tip: Ja som k nim tentoraz pridala aj za lyžičku pesta. Keď už som ho práve robila. 🙂

Kozie maslo s medvedím cesnakom

Kozie maslo s medvedím cesnakom
Potrebujeme:

125g kozieho masla
20 listov medvedieho cesnaku
1/4 ČL soli

1. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote.
2. Zatiaľ si nadrobno nasekáme medvedí cesnak.
3. Ten potom spolu so soľou spracujeme spolu s maslom.
4. Maslo zabalíme do valčeka do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky.
5. Ochutené maslo chutí najlepšie s čerstvým domácim chlebíkom.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top