Domov Hlavné jedlá Medvedí cesnak 3x inak
Medvedí cesnak

Dnes som si pre vás pripravila 3 recepty ako využiť medvedí cesnak. Dlho som premýšľala, ktoré 3 vyberiem, no potom som počúvala svoje srdce a šla som podľa toho, čo asi najčastejšie ľudia z medvedieho cesnaku robia – pesto, čo je moje obľúbené a zároveň veľmi jednoduché jedlo – nokerle s vajcom a medvedím cesnakom a potom jeden bonus, ktorý je tak isto jednoduchý a spestrí nám histaminikom večere – maslo s medvedím cesnakom. Pretože sa ešte stále často stretávam s otázkou, čo na večeru, keď šunky, nemôžeme, salámy nemôžeme, syry iba určité druhy… A pritom možností  na večeru je skutočne toooľko. Už vidím, že raz spravím vyslovene článok aj na tipy na večeru. 😉
Teraz ale poďme na ten náš poklad z lesov. 😉

Medvedí cesnak

Medvedí cesnak

O medveďom cesnaku a jeho benefitoch som vám už písala pri recepte na polievku z medvedieho cesnaku. Na túto polievku si inak presne pamätám. 🙂 Robila som ju ešte v počiatočných fázach HIT, kedy bola cuketa moja záchrana a vyskytovala sa v mojom jedálničku pomerne často. Prekvapivo dobre fungovala v kombinácii s medvedím cesnakom a s mandľovým mliečkom. Od vtedy som tých polievok robila niekoľko – počas roka iba vytiahnem cesnak z mrazáku a pridám ho do akejkoľvek hustej polievky alebo taká najsezónnejšia verzia je krémová polievka so zemiakmi a medvedím cesnakom. Dnes som polievku do trojice receptov nezaradila, no to neznamená, že na blogu nejaká ešte nepribudne. 😉 Tento rok som si totiž spravila veľké zásoby, keďže som si v lese nazbierala skoro 5 kíl (z toho som dosť aj rozdala, lebo to bolo nemožné všetko spracovať). 😀  Namrazila som si oblanšírovaný medvedí cesnak, aj surový, vyrobila som si prach so sušeného oblanšírovaného medvedieho cesnaku, no a samozrejme som si odložila aj niekoľko fľaštičiek pesta. A práve ním tu začnem.

Pesto z medvedieho cesnaku

Pesto z medvedieho cesnaku
Potrebujeme:

130 listov medvedieho cesnaku
150ml olivového oleja
50g pekanových orechov*
soľ podľa chuti

1. Medvedí cesnak poriadne umyjeme, zbavíme dlhých stoniek a oblanšírujeme. To znamená na pár sekúnd do vriacej vody a následne do ľadovej. Vďaka tomuto procesu si zachová krásnu zelenú farbu. Môžete samozrejme použiť aj surový (vtedy ale bude treba pridať viac oleja alebo ubrať listov), a tak si zachová viac antibakteriálnych a antiseptických účinkov.
2. Následne ho poriadne vyžmýkame aby sme ho zbavili prebytočnej vody a vložíme do mixéra s ostatnými ingredienciami.
3. Rozmixujeme a uložíme do pohárikov. Skladujeme v chladnej komore, pivnici ale najlepšie v chladničke, tak do pol roka.

*keďže som pesto robila na viackrát, lebo nemám taký veľký mixér, skúsila som aj viac verzií. Namiesto pekanových orechov teda môžete použiť aj kešu a jednu dávku som spravila s malým bonusom – pečeným cesnakom. Poradil mi to šéfkuchár Maťko Záhumenský a funguje to skvelo. Pečený cesnak dodá pestu šmrnc. Jednoducho ho s trochou olivového oleja v celku upečieme (cca 25 min) a potom vytlačíme z obalu k pestu. Pol cesnaku stačí na na jednu takúto dávku.

Z jednej takejto dávky mi vyšli 2 malé fľašky.

Nokerle s vajcom a medvedím cesnakom

Nokerle s vajcom a medvedím cesnakom

Potrebujeme:
250g hladkej špaldovej múky
1 vajce + 1 žĺtok
220ml vody
1 PL olivového oleja
10-12 listov medvedieho cesnaku
3 vajcia + 1 bielok
soľ

1. Nokerle sú maďarské halušky a pripravíme si ich úplne jednoducho. Múku zmiešame so štipkou soli, pridáme vajce, žĺtok, vodu a olej a nadrobno nasekaný medvedí cesnak a vypracujeme haluškové cesto. To cez strúhadlo na halušky nastrúhame do vriacej osolenej vody a pár minút povaríme, kým nokerle vyplávajú na hladinu.
2. Zatiaľ si na olivovom oleji pripravíme praženicu z 3 vajec a jedného bielku ktorý nám ostal z prípravy cesta. Nebudeme predsa vyhadzovať. 😉 Praženicu môžeme dochutiť korením.
3. Hotové nokerle presypeme do panvice k praženici a zmiešame.
4. Nokerle s vajcom sa podávajú najlepšie s hlávkovým šalátom.

Extra tip: Ja som k nim tentoraz pridala aj za lyžičku pesta. Keď už som ho práve robila. 🙂

Kozie maslo s medvedím cesnakom

Kozie maslo s medvedím cesnakom
Potrebujeme:

125g kozieho masla
20 listov medvedieho cesnaku
1/4 ČL soli

1. Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote.
2. Zatiaľ si nadrobno nasekáme medvedí cesnak.
3. Ten potom spolu so soľou spracujeme spolu s maslom.
4. Maslo zabalíme do valčeka do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky.
5. Ochutené maslo chutí najlepšie s čerstvým domácim chlebíkom.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kuchárske knihy pre histaminikov