Home Keksy, sušienky Pekanové rohlíčky

Pekanové rohlíčky

written by hitjezdravozit 21. decembra 2018
Pekanové rohlíčky

Spomínam si ako som sa bála prvý rok, keď mi HIT zistili (bolo to asi dva mesiace pred Vianocami), že od teraz už Vianoce nebudú tým, čím bývali. Jasné, prvé týždne či mesiace je človek deprimovaný, musí disciplinovane dodržiavať eliminačnú diétu a tým pádom má automaticky pocit, že už nikdy nebude jesť to, čo pred tým.

Ako som ich zvládla ja?

Po pravde, kým som sa k Vianociam dostala, už som mala najťažšiu fázu eliminačnej diéty za sebou a preto som to už také náročné nemala. Okrem toho som sa však nastavila tak, že Vianoce sú môj obľúbený sviatok, teším sa na ne celý rok a preto si ich vychutnám bez akýchkoľvek ťažkostí aj s HIT. A tak aj bolo! Často je veľmi dôležité práve to, ako sa nastavíte a keď máte vnútornú pohodu, zvládnete viac ako si myslíte.
Samozrejme, vypadli niektoré jedlá, ktoré na našom stole tradične nesmeli chýbať (zemiakový šalát, či kapustnica), no to ma zároveň motivovalo vytvárať nové recepty respektíve pretvárať tie staré a tak som rok na to vyskúšala zemiakový šalát bez majonézy ale aj vegetariánsku kapustnicu z klasickej kapusty, bez akýchkoľvek údenín. Ponechala som v nej však sušené huby, sušené slivky a verte či nie, chutí rovnako dobre ako tá tradičná. Verte či nie, počas tohto decembra som ju robila už 4x a dokonca som ju varila aj na náš vianočný večierok, ktorý sme mali v práci aby si mohli dopriať aj vegáni.

Moje štvrté Vianoce s HIT

Tento rok to nebude o nič inšie. Rozdiel bude iba v tom, že HIT máme potvrdenú už nie iba ja a mamina ale aj ocino, takže tradičný, ťažký, majonézový zemiakový šalát nebude chýbať nikomu. Mimochodom, nezabudnem, ako bolo minulý rok ocinovi po štredrovečernej večeri zle. Naši muži mali klasický šalát, vtedy ešte ocino o HIT netušil, i keď my sme to s maminou šípili už dlhšie, a veru, nedopadlo to dobre. Ale ako sa hovorí, človek sa učí z vlastných chýb. Okrem toho, aj zemiakový šalát sa dá spraviť v odľahčenej verzii (v bezmliečnej a bezmajonézovej, ktorú mám na blogu, ale aj v mliečnej napríklad so smotanou, či ovčím jogurtom).

Keksíky vždy boli a aj budú

Čo ma ale teší najviac, že zo sladkého asi nie je nič, čo by sme naďalej nerobili. 😛 Len sme každý recept museli trošičku upraviť. Bielu múku sme nahradili špaldovou prípadne nejakými bezlepkovými, cukru sme ubrali a v niektorých receptoch zamenili za trstinový či kokosový a vlašské orechy, tak ako aj v tomto recepte, som tentoraz nahradila pekanovými. Áno, sú trošku drahšie, no aj keby sme ich mali kúpiť iba raz ročne, na Vianoce sa to oplatí, no nie? 🙂

Pekanové rohlíčky


Potrebujeme:
120g pekanových orechov
120g hladkej špaldovej múky
80g práškového cukru
1 ČL vínneho kameňa
100g masla
štipku soli

1. Maslo vyšľaháme s cukor dopenista.
2. Orechy zomlieme a pridáme k maslovej zmesi spolu s múkou a vínnym kameňom.
3. Formičky si vymažeme maslom, vysypeme múkou a naplníme do nich cesto.
4. Rohlíčky pečieme pri 160°C približne 15 minút.


Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top