Home Dezerty Parené buchty bez kysnutia

Parené buchty bez kysnutia

written by hitjezdravozit 11. apríla 2019

Vždy, keď sa mi vydarí nejaký recept na ktorý som sa pripravovala už dlhšie, sa teším ako malé decko. No tentoraz bola tá radosť asi stonásobná a musím sa priznať, na tento recept som skutočne hrdá. 🙂

Verili ste mi

Celý nápad vznikol vďaka vám, keď som na Isntagrame zverejnila fotku môjho domáceho gyrosu s popisom ako rada pretváram recepty do HIT podoby. Či už ide o street food alebo tradičné jedlá. A tak som nadhodila otázku, čo také by ste radi videli najbližšie? Prišlo pár zaujímavých odpovedí, z ktorých ma najviac šokovali parené buchty bez kysnutia, bez sóje, bez lepku a bez mlieka. V kútiku duše som vedela, že toto bude asi nereálne, no vypýtala som si v ankete aj váš názor. Až 90% z vás mi verilo, pričom (i keď to nie je môj štýl) som si sama neverila. A práve to ma prinútilo predsa len sa do toho pustiť. 🙂

Požiadavku som splnila zatiaľ iba čiastočne

Môžem povedať, že požiadavku som nesplnila úplne, takže sčasti som mala pravdu aj ja, pretože s bezlepkovým pečením to nie je až také jednoduché a nemám s ním toľké skúseností ako s lepkovým. A práve preto som sa najprv pustila do špaldovej verzie. Pri tej som totiž v kútiku duše verila, že sa musí vydariť. A nemýlila som sa. 🙂
Už pár týždňov som mala v hlave nápady, čím asi nahradiť droždie, dokonca som sa pohrávala aj s myšlienkou ísť do kváskovania, no prvý krát kváskovať a ešte k tomu začať s parenými buchtami by asi tiež nebola výhra. 😀

Ide to aj bez kysnutia

Keďže pri pečení môjho chlebíka používam prášok do pečiva bez fosfátov a psyllium, stavila som na ne aj tentoraz. Avšak pridala som aj trošku sody bicarbony, pre ešte väčšiu nadýchanosť a zo psyllia som nedala až tak veľa ako dávam do chleba, predsa len buchty by mali byť trošku jemnejšie a keď sa to so psylliom preženie, tak vznikne hutnejšie cesto.
Zamenila som aj klasické kravské mlieko, ktoré bežne používali pri pečení buchiet naše staré mamy a zvolila som rastlinné, aby boli buchty vhodné aj pre alergikov na mliečnu bielkovinu.

Parené?

Čo sa týka samotného parenia, viem, že pravé parené buchty sa paria nad hrncom s vriacou vodou, no po prvé, chcela som nám to trošku uľahčiť (veď kto má v dnešnej dobe toľko času a priestoru) a po druhé bála som sa, čo ak ostanú zvnútra surové. Predsa len nejde o úplne tradičné cesto. A tak som zvolila spôsob parenia/dusenia/vodného kúpeľu v rúre. Sama neviem ako to nazvať. 😛 Niekde som sa totiž dočítala, že aj takouto formou sa buchty v niektorých domácnostiach zvykli robiť.
S výsledkom som bola nadmieru spokojná a i keď nie sú buchty až také jemnučké ako bol človek zvyknutý pri tradičných, ja osobne (asi som už kysnuté dávno nejedla) som rozdiel až taký veľký vôbec nevidela. 🙂

Verím, že vás recept bude tešiť rovnako ako mňa a ak naberiem odvahu, do budúcna sa možno pokúsim aj o bezlepkovú verziu. 😉

Parené buchty bez kysnutia

Potrebujeme:
250g hladkej špaldovej múky
2 ČL trstinového cukru zomletého na práškový
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
¼ ČL sódy bicarbony
8g psylliovej múky (skorocelová múka)
štipku soli
1 vajce
125ml rastlinného mlieka (ja som mala spravené ovseno-kokosové)

1. Múku preosejeme, pridáme k nej prášok do pečiva, sódu, psyllium, cukor a soľ.
2. Následne k nej pridáme vajíčko a mlieko a vypracujeme bochník cesta.
3. To rozvaľkáme na pomúčenej doske (múčila som trochou pohánkovej múky) a rozdelíme ho na 6 rovnakých štvorcov.
4. Do stredu dáme lyžičku džemu, cesto spojíme a vytvoríme buchtu. Tentoraz som džemom trošku šetrila, keďže som sa bála aby nevytiekol. No mimochodom, buchty sú výborné aj keby neboli plnené, iba preliate teplým ovocím. 😉
5. Každú jednu potrieme kokosovým olejom a vkladáme ich do poriadne vymastenej jenskej misy.
6. Na buchty nalejeme približne 1 naberačku vlažnej vody, prikryjeme misu a vložíme do vyhriatej rúry na 180°C.
7. Buchty pečieme 25 minút.
8. Podávame s roztopeným ghee maslom (pri tolerancii mliečnych výrobkov môže byť aj klasickým kravským maslom) posypané cukrom a škoricou prípadne s karobom, nepraženým kakaom alebo teplým ovocím.

Mohlo by sa vám páčiť aj

2 komentáre

Miriam Soľárová 3. septembra 2019 at 19:57

Ahoj Patka, kde kupujes tu skorocelovu muku, prosim? Supky dostat vsade, prasok v kamennych obchodoch ani nepoznaju 🙂

Reply
hitjezdravozit 4. septembra 2019 at 10:40

Ahoj Mirka, áno, žiaľ vo väčšine predajní majú iba šupky… To je však niečo iné. Ja každému odporúčam môj overený zdroj na psylliovú múku: https://zdravejedla.sk/produkt/szafi-skorocelova-muka-250g/ Majú aj e-shop 🙂

Reply

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top