Domov Dezerty Parené buchty bez kysnutia

Parené buchty bez kysnutia

autor: hitjezdravozit 11. apríla 2019

Vždy, keď sa mi vydarí nejaký recept na ktorý som sa pripravovala už dlhšie, sa teším ako malé decko. No tentoraz bola tá radosť asi stonásobná a musím sa priznať, na tento recept som skutočne hrdá. 🙂

Verili ste mi

Celý nápad vznikol vďaka vám, keď som na Isntagrame zverejnila fotku môjho domáceho gyrosu s popisom ako rada pretváram recepty do HIT podoby. Či už ide o street food alebo tradičné jedlá. A tak som nadhodila otázku, čo také by ste radi videli najbližšie? Prišlo pár zaujímavých odpovedí, z ktorých ma najviac šokovali parené buchty bez kysnutia, bez sóje, bez lepku a bez mlieka. V kútiku duše som vedela, že toto bude asi nereálne, no vypýtala som si v ankete aj váš názor. Až 90% z vás mi verilo, pričom (i keď to nie je môj štýl) som si sama neverila. A práve to ma prinútilo predsa len sa do toho pustiť. 🙂

Požiadavku som splnila zatiaľ iba čiastočne

Môžem povedať, že požiadavku som nesplnila úplne, takže sčasti som mala pravdu aj ja, pretože s bezlepkovým pečením to nie je až také jednoduché a nemám s ním toľké skúseností ako s lepkovým. A práve preto som sa najprv pustila do špaldovej verzie. Pri tej som totiž v kútiku duše verila, že sa musí vydariť. A nemýlila som sa. 🙂
Už pár týždňov som mala v hlave nápady, čím asi nahradiť droždie, dokonca som sa pohrávala aj s myšlienkou ísť do kváskovania, no prvý krát kváskovať a ešte k tomu začať s parenými buchtami by asi tiež nebola výhra. 😀

Ide to aj bez kysnutia

Keďže pri pečení môjho chlebíka používam prášok do pečiva bez fosfátov a psyllium, stavila som na ne aj tentoraz. Avšak pridala som aj trošku sody bicarbony, pre ešte väčšiu nadýchanosť a zo psyllia som nedala až tak veľa ako dávam do chleba, predsa len buchty by mali byť trošku jemnejšie a keď sa to so psylliom preženie, tak vznikne hutnejšie cesto.
Zamenila som aj klasické kravské mlieko, ktoré bežne používali pri pečení buchiet naše staré mamy a zvolila som rastlinné, aby boli buchty vhodné aj pre alergikov na mliečnu bielkovinu.

Parené?

Čo sa týka samotného parenia, viem, že pravé parené buchty sa paria nad hrncom s vriacou vodou, no po prvé, chcela som nám to trošku uľahčiť (veď kto má v dnešnej dobe toľko času a priestoru) a po druhé bála som sa, čo ak ostanú zvnútra surové. Predsa len nejde o úplne tradičné cesto. A tak som zvolila spôsob parenia/dusenia/vodného kúpeľu v rúre. Sama neviem ako to nazvať. 😛 Niekde som sa totiž dočítala, že aj takouto formou sa buchty v niektorých domácnostiach zvykli robiť.
S výsledkom som bola nadmieru spokojná a i keď nie sú buchty až také jemnučké ako bol človek zvyknutý pri tradičných, ja osobne (asi som už kysnuté dávno nejedla) som rozdiel až taký veľký vôbec nevidela. 🙂

Verím, že vás recept bude tešiť rovnako ako mňa a ak naberiem odvahu, do budúcna sa možno pokúsim aj o bezlepkovú verziu. 😉

Parené buchty bez kysnutia

Potrebujeme:
250g hladkej špaldovej múky
2 ČL trstinového cukru zomletého na práškový
1 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
¼ ČL sódy bicarbony
8g psylliovej múky (skorocelová múka)
štipku soli
1 vajce
125ml rastlinného mlieka (ja som mala spravené ovseno-kokosové)

1. Múku preosejeme, pridáme k nej prášok do pečiva, sódu, psyllium, cukor a soľ.
2. Následne k nej pridáme vajíčko a mlieko a vypracujeme bochník cesta.
3. To rozvaľkáme na pomúčenej doske (múčila som trochou pohánkovej múky) a rozdelíme ho na 6 rovnakých štvorcov.
4. Do stredu dáme lyžičku džemu, cesto spojíme a vytvoríme buchtu. Tentoraz som džemom trošku šetrila, keďže som sa bála aby nevytiekol. No mimochodom, buchty sú výborné aj keby neboli plnené, iba preliate teplým ovocím. 😉
5. Každú jednu potrieme kokosovým olejom a vkladáme ich do poriadne vymastenej jenskej misy.
6. Na buchty nalejeme približne 1 naberačku vlažnej vody, prikryjeme misu a vložíme do vyhriatej rúry na 180°C.
7. Buchty pečieme 25 minút.
8. Podávame s roztopeným ghee maslom (pri tolerancii mliečnych výrobkov môže byť aj klasickým kravským maslom) posypané cukrom a škoricou prípadne s karobom, nepraženým kakaom alebo teplým ovocím.

Mohlo by sa vám páčiť aj

6 komentárov

Miriam Soľárová 3. septembra 2019 o 19:57

Ahoj Patka, kde kupujes tu skorocelovu muku, prosim? Supky dostat vsade, prasok v kamennych obchodoch ani nepoznaju 🙂

Odpovedať
hitjezdravozit 4. septembra 2019 o 10:40

Ahoj Mirka, áno, žiaľ vo väčšine predajní majú iba šupky… To je však niečo iné. Ja každému odporúčam môj overený zdroj na psylliovú múku: https://zdravejedla.sk/produkt/szafi-skorocelova-muka-250g/ Majú aj e-shop 🙂

Odpovedať
Mária 20. novembra 2019 o 11:02

Musi byt ta psyliova muka???Nemoze sa vynechat?

Odpovedať
hitjezdravozit 21. novembra 2019 o 9:02

Treba vyskúšať 🙂 Ja ju do pečiva používam vždy, keďže nepoužívam kvások, pretože je potom také nadýchanejšie.

Odpovedať
Zuzana 5. mája 2020 o 15:41

Dobrý deň,
Vyskušala som Váš recept, a bola som úplne nadšenaaa!!! Konečne po dlhšej dobe som si mohla dopriať zas parene buchty! I keď priznám sa, zmenila som si trošku prisady, a muku som použila hnedu ryžovu+bielu ryžovy+pohankovu muku a tak som mala aj bezlepkove. Vynechala som cukor, poliala som dodatočne buchty s medom, ak som zjedla na sladko, ale keďze samotna buchta bola bez cukru tak boli super ako slana verzia namiesto knedlí aj 😊 pri druhom pečeni, som nemala doma ale rastlinné mlieko, tak som to nahradila s ryžovou smotanou, aaa aj stym sa podarili. 😊

Odpovedať
hitjezdravozit 6. mája 2020 o 14:13

Dobrý deň prajem, jej tak to sa veľmi teším 🙂 Anooo, v týchto buchtách je úžasné to, že aj ja som ich už od vtedy skúšala s obmenami a vždy sa podarili 🙂 A veru, cesto na knedľu robím veeeľmi podobné (bez cukru samozrejme). 🙂

Odpovedať

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Top