Keďže moje obedy sa v letnom období niesli prevažne v duchu rýchleho varenia z jedného hrnca (respektíve ryžovaru) od kedy mám znovu trošku viac času, pripravím si aj recepty, na ktoré som v lete nemala možnosť. A tak som si znovu po dlhšom čase dala pizzu. A nie len tak hocijakú, ale jesennú! ?
Inšpirovalo ma ako ináč to, že je okolo mňa plllno tekvíc, ktoré milujem ale tak isto aj najväčší „problém“ histaminika a to, aký základ použiť namiesto paradajkového? Osvedčili sa u mňa zatiaľ dva, z červenej papriky a bazalkového pesta. Oba sú skvelé, no mne sa žiadalo vyskúšať aj niečo nové. A tak vznikol recept na túto jesennú pizzu. 😉
Cesto si samozrejme môžete spraviť akékoľvek. Ja som doma mala nadbytok bezlepkových múk, takže som ich pokombinovala a vzniklo trošku netradičné, chrumkavé no veľmi chutné cesto.
Potrebujeme:
80g pšenovej múky
60g cirokovej múky
50g múky z čiernej ryže
10g tekvicovej múky
2g guarovej a xantánovej gumy
himalájsku soľ
1 PL olivového oleja
120ml vlažnej vody
Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré natenko rozvaľkáme na jednu veľkú alebo dve menšie pizze.
*Ja som dala aj 1 ČL prášku do pečiva, no cesto aj tak nenarástlo, zostalo skôr také tenké a chrumkavé, takže ho pokojne môžete vynechať.
Na oblohu:
150g pyré z hokaido tekvice
2 ČL tahini pasty
čierne korenie
himalájsku soľ
cuketu
ovčiu fetu
olivy (ak netolerujete, vynechajte)
beluga klíčky
1. Hokaido tekvicu uvaríme, zlejeme vodu a rozmixujeme.
2. Pridáme tahini, soľ a čierne korenie a premiešame.
3. Pyré natrieme na cesto a na vrch poukladáme ostatné ingrediencie.
4. Pizzu pečieme vo vyhriatej rúre cca 20min.