Koreniny nemilujem iba pri varení ale aj pri pečení. Jedna špecifická chuť dokáže ozvláštniť aj tie najbežnejšie jedlá. Presne ako v prípade týchto kardamónových hviezdičiek. Chuťou i konzistenciou mi trochu pripomínajú sušienky speculoos. Výborné sú s teplým čajom alebo zohriatym mandľovo-škoricovým mliekom.
O fotografie sa tentoraz postaral tím z I Can Spice, s ktorým som na tomto recepte spolupracovala. Oni mi poskytli voňavý kardamónik, ja som dala dokopy recept a upiekla keksíky a oni ich potom vyfotili. 😉
Potrebujeme:
80g masla
100g kokosového cukru
1 žĺtok
30g datľového sirupu
1 ČL mletého kardamónu (nie kopcovitá)
štipka soli
140g špaldovej múky
1. Maslo izbovej teploty vyšľaháme s cukrom.
2. Pridáme žĺtok a datľový sirup a zapracujeme.
3. Múku zmiešame s kardamónom, štipkou soli a prisypeme k zmesi. Vypracujeme cesto.
4. Pracuje sa s ním veľmi dobre, netreba ho ani odkladať do chladničky, môžete vykrajovať tvary hneď.
5. Keksíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pri 180°C pečieme 7-8 minút.
Pozor! Keksíky veľmi ľahko zhoria a tým, že sú tmavé si to ani nevšimnete, preto dodržujte čas! Po vybratí z rúry sú na dotyk veľmi jemné, takže nimi nemanipulujeme až kým nevychladnú. Vtedy stvrdnú a budú chrumkavé.
Nezabudnite sledovať aj FB I Can Spice. 😉