Recept na falafel sa už u mňa objavil, pretože je to výborná pochúťka, ktorú skutočne milujem. Dnes som si pripravila jeden odlišný a to v tom, že som ho nevyprážala ako ten klasický, ale piekla v rúre. A poviem vám, tento sa stal mojim obľúbeným! Zvonku je trošku chrumkavý a vo vnútri mäkučký.
Čo sa týka chutí, zase raz budú trošičku odlišné od pôvodného receptu, pretože koriander som si stále neobľúbila 😀 Tentoraz som využila kurkumu a tahini. Kebyže nemám HIT, tak by som si na večeru spravila hummus a pár kúskov, ktoré mi zostali by som si dala s ním. Je totižto výborný aj za studena a som si istá, že by spolu dokonale ladili. Avšak napriek tomu, že cícer z času na čas tolerujem a nerobí mi problémy, asi by som neexperimentovala a neprehnala to s jeho množstvom. Predsa len treba vedieť, kde má histaminik svoje hranice 😛
Verím, že viacerí z vás cícer tak isto môžu, keďže má veľa železa a je aj tzv. „bielkovinovou bombou“, čo je obrovskou výhodou pre alergikov na mliečnu bielkovinu ale i vegánov. Pozitívom tiež je, že jeho varením sa nestráca takmer žiadna z jeho účinných zložiek. A nezabúdajme, že ja aj prirodzene bezlepkový. Zázračná to strukovinka 😉
Potrebujeme:
1 pohár cíceru
2 strúčiky cesnaku
čerstvý petržlen
1 ČL kurkumy
1 ČL galgantu
1 PL olivového oleja
1 ČL citrónovej šťavy
3-5 PL tahiny
soľ
1. Cícer namočíme na celú noc do vody. Na druhý deň ho zlejeme, pár krát ešte premyjeme a uvaríme do mäkka.
2. Uvarený cícer scedíme a pridáme k nemu pretlačený cesnak, koreniny, olej, citrónovú šťavu a tahini. Rozmixujeme tyčovým mixérom (kľudne aj kuchynským robotom, asi to s ním pôjde ľahšie, aj keď teda môj tyčový mixér je perfektný).
3. Ak sa nám zdá hmota príliš tuhá, pridáme o to viac tahini. Presne si už nepamätám, koľko lyžíc som dala (väčšinou robím všetko od oka), preto som napísala rozmedzie 3-5 lyžíc. A samozrejme to závisí aj od množstva cíceru.
4. Keď dosiahneme kompaktnú hmotu, vytvarujeme valčeky, guličky, placky, čo len chcete a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
5. Pečieme približne 30-35 minút pri 190°C.
Čo sa týka quinoi, uvarila som ju klasicky podľa návodu a keď už bola skoro hotová, pridala som k nej uvarenú, roztlačenú mrkvu. Jednoduchá, no predsa trošku oživená quinoa je na svete 😉 Do šalátu som si pridala pár kúskov cíceru, ktoré som si odložila na bok. Ako som už asi milion krát spomínala, milujem ho 🙂