Domov Hlavné jedlá Mrkvové curry s kešu orechami

Mrkvové curry s kešu orechami

autor: hitjezdravozit 17. januára 2019
Mrkvové curry s kešu orechami

Určite ste si už všimli, že rôzne druhy curry robím veľmi rada a tým pádom žlto-oranžové kombinácie často dominujú pri mojich receptoch. Je to pochopiteľné, keďže my histaminici nemôžeme paradajky, ktoré sú často základom týchto „omáčkových“ jedál. Snažím sa však skúšať rôzne nové kombinácie, aby ste predsa len nemali pocit, že jete stále jedno a to isté curry. 🙂 Mimochodom, kurkuma je v tomto najúžasnejšou koreninou, pretože sa dá kombinovať takmer so všetkým. A nie iba tá…

Rastlinné mlieka pre vegánov i nevegánov

Cieľom tohto receptu nebolo vytvoriť ho vyslovene pre vegánov, no sem tam sa mi podarí potešiť aj vyznávačov tohto životného štýlu. 🙂 Pri zeleninových jedlách to však nie je ťažké najmä ak ja sama, i keď vegánkou nie som, kravské mlieko pri príprave omáčok nepoužívam. Rastlinné mlieka sú však skvelou náhradou nie iba pre vegánov a vďaka nim dokážete tiež vždy dosiahnuť nové chute. Na blogu už mám napríklad curry s kokosovým mliekom a to je veru úplne odlišné od toho dnešného.

Vegánska pochúťka aj pre mäsožravcov

Toto jedlo som raz varila aj pre skupinku rozmanito sa stravujúcich ľudí – vegán, vegetarián, zarytý mäsožravec, histaminička a dvaja „normálni“ – a všetkým chutil tak, že zjedli aj poslednú omrvinku. 🙂 A myslím si, že to je dôkazom toho, že napriek rozmanitým stravným návykom si ľudia môžu pochutnať spoločne na jednom jedle.
Tým som len chcela povedať, že sa často stretávam s tým, že histaminikov ľudia ľutujú, že nemôžu nič jesť, že musia variť bez chuti a stále to isté dokola a potom také tie „hardcore“ poznámky typu ,,asi by som umrel kebyže mám HIT“. Aaaale neumrel. 😉 Verím, že môj blog a tento malý príklad je toho dôkazom.

Mrkvové curry s kešu orechami

Potrebujeme:
5-6 veľkých mrkiev (cca 600g)
1 odmerku* červenej šošovice
za hrsť kešu orechov
1 cibuľu
2 strúčiky cesnaku
domácu kari zmes podľa vašej chuti a tolerancie (ja som mala tentoraz nasledovnú: kurkuma, nigella sativa, galgant, čierne korenie, mletý kardamón, štipka škorice)
1 ČL trstinového cukru
za hrsť petržlenovej vňate
mandľové mlieko
olivový olej
ghee maslo

*používam takú, ktorá je k ryžovaru, ale pokojne použite malý pohár alebo šálku na kávu

1. Kešu orechy nakrájame na malé kúsky a následne nasucho opražíme na panvici.
2. Mrkvu nakrájame na malé kúsky, šošovicu prepláchneme.
3. Na panvici rozohrejeme olivový olej a pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a cesnak.
4. Následne pridáme kari zmes, mrkvu, kešu orechy, cukor, soľ a podlejeme trochou mlieka. Necháme dusiť.
5. Počas varenia podlievame mliekom podľa potreby.
6. Keď už je mrkva polomäkká, pridáme šošovicu a dvojnásobný diel vody (alebo mlieka).
7. Uvaríme domäkka a po odstavení z ohňa vmiešame nakrájanú vňaťku.
8. Podávame s ryžou.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.


Knihy HIT je zdravo žiť a Tradičné Vianoce bez alergénov


Novinka!

Kurzy varenia (nie len) pre histaminikov

NOVINKA
obe moje knihy už aj v elektronickej forme