Občas dostanem chuť na nejakú klasiku z detstva a nebolo tomu inak ani tentoraz. Poznáte halušky s vajcom a s čerstvým hlávkovým šalátom s octovou zálievkou? Ja som to v tomto období často jedávala u babky. A tak som sa rozhodla, že si niečo podobné pripravím.
Samozrejme, že v mojej kuchyni neobstoja iba také obyčajné halušky 😛 Ako základ som si zvolila špaldovú múku a „šupla“ som k nej trochu z dvoch chuťovo celkom výrazných múk a to pšenovej a konopnej. Výsledok ma veru veľmi potešil 🙂
Potrebujeme:
115g špaldovej hladkej múky
15g konopnej múky
20g pšenovej múky
1 vajce
100ml vody
himalájsku soľ
1. Zmiešame múky so soľou.
2. Pridáme k nim vajce a vodu a metličkou vymiešame hladké cesto bez hrudiek.
3. Cesto necháme 20 minút oddychovať.
4. Dáme si zovrieť vodu s trochou olivového oleja.
5. Následne cesto pretláčame cez haluškovač a varíme cca 8 minút (alebo kým vyplávajú na povrch). Pozor, ľahko sa rozvaria.
Táto dávka stačí približne pre jednu osobu, takže ju pokojne znásobte ak varíte pre viacerých členov rodiny.
Medzitým som si pripravila praženicu z prepeličích vajíčok s trochou galgantu a zmiešala ju s haluškami. No a šalát som namiesto octu zaliala vymiešanou vodou s kyselinou citrónovou, štipkou soli a trstinového cukru. Skoro na nerozoznanie od octovej zálievky 😉
2 komentáre
akú špaldovú múku ste použili v recepte celozrnnú alebo bielu
Bielu, hladkú špaldovú Alenka 🙂