Home Dezerty Broskyňové galetky

Broskyňové galetky

written by hitjezdravozit 2. augusta 2018

Galetky sa dajú robiť naslano i nasladko a keďže ja vždy zvolím sladké pred slaným, nebolo tomu inak ani dnes. 🙂 Toto cesto však môžete považovať za akési základné a keď vynecháte cukor a vanilku, pokojne ho môžete použiť aj na slanú verziu. Pridajte k nemu trošku byliniek a naplňte ich napríklad zeleninou a syrom.

Prečo vôbec pečiem v lete?

Keďže v lete má človek varenia a vypekania akurát tak dosť, nechcela som recept príliš komplikovať. Mne osobne v tomto období najviac chutia ovocné dezerty, ktoré sú jednoduché a neobsahujú “ťažké” plnky. Mohli by ste sa opýtať, prečo vôbec pečiem v takomto teple? No dá sa inak, keď všetko ovocie dozrieva práve v lete? Nie je paradoxné, že práve v týchto horúčavách je hlavná sezóna všetkých dobrôt? Je! No ak si chceme vychutnať mäkučkú bublaninu alebo sa zásobiť na zimu domácim džemom bez konzervantov, musíme to “prekusnúť”.

Zdroj: https://pixabay.com/

Ako uskladniť ovocie?

Pýtate sa ako inak sa dá uskladniť ovocie, ak nechceme stráviť pri sporáku pol dňa? Ja na to používam 2 spôsoby:
1.) Mrazenie
2.) Sušenie
Oba sú pri HIT neškodné, napriek tomu, že o sušenom ovocí sa toho popíše až až. Je však rozdiel medzi sušeným a sušeným. V obchode predávané sušené ovocie žiaľ často obsahuje pridané látky ako napr. siričitany, ktoré nám môžu škodiť a tak isto nevieme, ako dlho sú tam skladované (ja osobne obalom nedôverujem). O sušenom ovocí však pripravujem aj samostatný článok, ktorý mám naplánováný na jeseň, takže pokračovanie nabudúce. 😉

Mrazené ovocie

Najradšej mrazím bobuľové ovocie ako rakytník, černice, čučoriedky ale namrazím si sem tam aj trošku malín z našej záhradky. Tie uložím do malých uzatvárateľných nádobiek, ktoré v zime otvorím a vyberiem z nich zo dve tri bobuľky napríklad do raňajkovej kaše.
Ovocie ako slivky či marhule mrazím vykôstkované a využívam ho napríklad do koláčov alebo smoothies.
Samozrejme nezabúdajte na to, že všetko ovocie, ktoré dáte zamraziť najprv dôkladne umyte.

Zdroj: https://pixabay.com/

Sušené ovocie

Sušiť sa dá viacerými spôsobmi (na slnku, v rúre), no ja na to využívam sušičku ovocia, pretože je to asi najjednoduchší spôsob. Samozrejme, môžete si myslieť, že je to finančne náročné, pretože sušička niečo stojí. Áno, je pravda, že existuje milión druhov sušičiek, tak isto ako aj waflovačov, hriankovačov, kávovarov a preto je len na vás, akú cenovú kategóriu si zvolíte. Z vlastnej skúsenosti vám ale môžem povedať, že je úplne postačujúci aj obyčajnejší model, pretože svoju úlohu splní. Moja sušička stála do 40€ a suším s ňou jablko, slivky, huby i bylinky. Suší možno trošku dlhšie, najmä väčšie druhy ovocia akými sú slivky, no ešte vždy vám nemusí ísť niekoľko hodín rúra, ktorá vám vyhreje celý byt.

Zdroj: https://pixabay.com/

Prečo je dobré uskladňovať ovocie na zimu?

Verím, že na túto otázku poznáte odpoveď všetci. 😉 Niet nad domácu úrodu, ktorú si môžete vychutnať kedykoľvek aj počas zimných mesiacov. Pri HIT je totižto ešte dôležitejšie dbať na to, aby sa v zime nekupovalo ovocie, ktoré nemá svoju sezónu, napr. jahody, broskyne, marhule a podobne. Po prvé, nemajú žiadne vitamíny, po druhé nemajú absolútne žiadnu chuť a po tretie sú aj zbytočne predražené. Sú to vlastne umelo vypestované “napodobeniny” (iba ak nenakupujete v nejakom bio obchode, kde máte napr. letecký dovoz).

Broskyňové galetky

Potrebujeme:
100g celozrnnej špaldovej múky
20g pohánkovej múky
70g ghee masla
25g trstinového cukru
vanilkový struk
štipku soli
2-3 PL vody
1 prepeličie vajce na potretie
1-2 broskyne (môžu byť aj nektarínky)
domáci marhuľový alebo iný džem

1. Múky zmiešame s cukrom, soľou a vyškrabaným vanilkovým strukom.
2. Pridáme ghee maslo a vytvoríme akoby mrveničku. Následne k nej prilejeme po lyžiciach vodu a vypracujeme cesto.
3. Odložíme ho na pol hodinu do chladničky a zatiaľ rozohrejeme rúru na 180°C.
4. Cesto následne rozdelíme na 2 časti a rozvaľkáme ho. Naplníme ho do maslom vytretej malej formy na tartíky a popicháme vidličkou.
5. Cesto potrieme tenkou vrstvou domáceho džemu a poukladáme naň na tenko nakrájané broskyne. Pokvapkáme troškou roztopeného ghee masla.
6. Kraje cesta, ktoré nám prevísajú cez misku si zahneme, potrieme ich vajíčkom a posypeme kryštálikmi trstinového cukru.
7. Galetky pečieme do zlatohneda.

Keďže toto je porcia pre 2 osoby na 2 malé galetky, stačí vám na potretie jedno prepeličie vajíčko. Nebudete tak musieť zbytočne vyhadzovať celé vajce.
Ak chcete dávku zväčšiť a pripraviť si viac galetiek, gramáž jednoducho znásobte a v prípade potreby použite na potretie viac prepeličích alebo jedno slepačie vajce.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Vyberte svoju menu
EUR Euro