Milujem vegánske pomazánky! ? Dajú sa spraviť na toľko rôznych spôsobov a pritom vôbec nemusíte použiť smotanu, nátierkové maslo, či nebodaj majonézu. Stačí vám nejaká zeleninka, prípadne strukoviny (ak tolerujete), pohánka alebo ovsené vločky, kokosový (alebo iný) olej, tahini, nejaké orechové maslo, chia semienka, ľanové semienka, konopné semienka a podobne. Možností je veľa! Treba vedieť, čo s čím kombinovať, aké chute k sebe pasujú, ktorá ingrediencia je tekutejšia, ktorá naopak vsiakne veľa vody, prípadne trochu zaexperimentovať a pomazánka je na svete 😉 Nie je to náročné, ale vlastne…ani nad tým nemusíte uvažovať, pretože receptov na webe nájdete miliooon ? Už len tu medzi mojimi sa ich zopár nájde 😉 V našej rodine si ich pripravujeme skutočne často. Raz spraví nejakú mamina, inokedy ja a potom sa podelíme ?
Potrebujeme:
pol menšej brokolice
asi 40g pohánkových vločiek
1 PL kokosového oleja
1 strúčik cesnaku
soľ
1. Brokolicu uvaríme v osolenej vode.
2. Potom z nej vodu zlejeme a necháme trošku vychladnúť.
3. Medzitým zalejeme pohánkové vločky vriacou vodou v pomere 1:1,5 (môžeme použiť aj vodu z varenia brokolice) a počkáme kým ju vsiaknu a zmäknú.
4. Brokolicu, pohánku, pretlačený cesnak a kokosový olej rozmixujeme vo kuchynskom robote alebo tyčovým mixérom.
5. Podľa chuti môžeme dosoliť.
Podávame s nízkohistamínovým chlebíkom. Napríklad s TÝMTO 🙂
1 komentár