Domov Polievky Fazuľová melencová polievka

Fazuľová melencová polievka

autor: hitjezdravozit 14. januára 2018
Fazuľová melencová polievka

Husté polievky som vždy milovala. No a kedy padne lepšie výdatná, teplá polievka ako v zime? 😉 Jej príprava je skutočne jednoduchá, napriek tomu, že nižšie zbadáte trošičku viac ingrediencií ako ste možno zvyknutí. Práve tie jej však dodajú tú pravú chuť. V tomto recepte som vlastne spojila dve tradičné polievky, ktoré robievali moje babky a mamina. Fazuľovú s údeným mäsom a klobásou a Melencovú. Ja som údeniny vynechala a tak vznikla Fazuľová-melencová. A ak by ste pri výrobe melencov vynechali aj vajce alebo ho nejako šikovne zamenili, mali by ste z nej vegánsku verziu.


Potrebujeme (na 4-5 porcií):
za 2 hrste farebnej veľkej fazule (cca 200g) – Čerstvá fazuľa z našej záhrady, ktorá bola zamrazená. Ak dáte sušenú, treba ju večer namočiť!
za hrsť sušených hríbov
2 väčšie zemiaky
3 mrkvy
3 petržleny
1 malý zeler
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
bravčovú masť
zelerovú a petržlenovú vňať
pol ČL rasce
2 bobkové listy
1 ČL červenej papriky
himalájsku soľ
8-10ks nigelly sativy, štvrť ČL saturejky (pridávame pred dovarením)

Na melence:
1 vajce
celozrnnú špaldovú múku
(pridávala som od oka, ale cca 100g, záleží aj na veľkosti vajíčka)
himalájsku soľ

Melence si pripravíme jednoducho. Vajíčko zmiešame s múkou a soľou.
Pridávame toľko múky, až kým bude cesto dosť tvrdé aby sa z neho rukou dali vyštipkávať melence.

1. Na masti podusíme do sklovita cibuľku.
2. Pridáme nakrájanú zeleninu bez zemiakov a fazule a podusíme.
3. Poprášime červenou paprikou, zalejeme vodou, pridáme fazuľu a sušené hríby, ktoré sme minimálne pol hodinu predmáčali a privedieme do varu. Pridáme aj bobkový list, vňaťky, rascu a soľ.
4. Varíme približne 30-40 min kým pridáme zemiaky.
5. Varíme ďalších 15 minút a potom pridáme na cca 5 minút melence a nigellu sativu so saturejkou.

Ak sa pýtate, či je v poriadku jesť fazuľu popri HIT, ja s ňou nemám ani najmenší problém! Maximálne sa sem tam vyskytne mierne nafúknutie, no to záleží aj od okolností. Podstatný je zdroj, odkiaľ fazuľa pochádza a ak ide o sušenú, tak dôkladné namáčanie a preplachovanie. A ak vás nepresvedčilo ani toto, pripájam článok Histamínovej Kašulky, ktorá vám to v jednom celom odstavci pekne vysvetlí. 🙂

Mohlo by sa vám páčiť aj

1 komentár

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.