Recept na pečivo vás vždy poteší a keďže tento nápad som nedávno videla na internete a veľmi sa mi páčil, neváhala som ani sekundu a žemličky išla vyskúšať. Samozrejme, trošku som sa obávala, či sa vydaria napriek tomu, že nebudú kysnuté, no potom som sa zamyslela, čo stresujem, však každé pečivo sa mi zatiaľ pekne vydarilo. 😉
Nič náročné, i keď sa to na prvý pohľad zdá
Príprava týchto žemličiek je trošičku dlhšia ako keby ste ich len vytvarovali a uložili na plech, ale čo by človek nespravil pre pekný, jesenný vzhľad. 🙂 A tak som vám rovno vyfotila aj foto postup, aby to bolo zrozumiteľné.
Čo sa týka cesta, postupovala som viac menej podľa svojich tradičných receptov (pomery), ale aspoň trošku som musela zaexperimentovať nech to nie je stále to isté. 😉 A keďže bezlepkové pečivo sme tu nemali dávno, dnes sa môžu tešiť aj tí, čo majú s lepkom problémy. Žemličky sú však odskúšané aj v lepkovej verzii čisto z hladkej špaldovej múky a aj v kombinácii špaldová múka + ryžová múka, takže na svoje si príde každý. 😉 Je pravdou, že pri bezlepkovej verzii ten tvar nie je taký nádherný, pretože žemličky trošku po bokoch popraskajú, no chuťovo sú skvelé. Kvôli peknej fotke som však fotila radšej tie lepkové. 😛
A keďže sa ale jedná o “tekvicové žemličky” trošku som do nich zakomponovala aj niečo tekvicové. Premýšľala som nad múkou, no potom by dostali jemný zelený nádych a halloweenska tekvica predsa nie je zelená a tak mi napadlo využiť jeden z mojich nových olejov, ktorý mi iba nedávno prišiel a to tekvicový.
Špeci veci Pán Kukučka
Pána Kukučku asi takto na prvé počutie nepoznáte. Čo ak by som vám však povedala “Biodiacelia”? Pretože to je jedna a tá istá firma…teda bola. 🙂 Biodiacelia totiž prešla rebrandingom a dostala názov “Špeci veci Pán Kukučka”. Pod týmto názvom ich nájdete už aj na sociálnych sieťach, v obchodných domoch (v Bratislave napr. Eurovea) a tak isto sa zmenil aj názov ich webu. A nie iba názov ale aj sortiment. Biodiacelia sa pred tým zameriavala hlavne na ľudí s celiakiou, cukrovkou, no svoje portfólio chceli rozšíriť aj na ďalších alergikov, na nás histaminikov a dokonca majú po novom v ponuke aj kvalitnú bio kozmetiku a drogériu. Ja som si rovno objednala svoje obľúbené pracie prášky, ktoré používam. Veľmi ma potešilo, že ich majú k dispozícii aj oni. 🙂 No a samozrejme nesmeli chýbať špecializované oleje – napríklad aj už spomínaný tekvicový.
No ale teraz už prejdime na samotný recept. 😉
Mini tekvicové žemličky
Potrebujeme:
90g ryžovej múky
40g pohánkovej múky
40g mandľovej múky
1 PL šošovicovej múky (môžete vynechať a nahradiť viac z inej)
1 ČL psylliovej múky
1 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
1 PL tekvicového oleja
1 PL olivového oleja
150ml sódy (perlivej minerálky)
soľ
1. Zmiešame múky s práškom do pečiva a soľou. Prilejeme oleje a sódu a vypracujeme cesto.
2. To si rozdelíme na 4 časti, ak chceme menšie žemličky, ktoré majú cca 75g, alebo na 2 časti ak chceme 2 veľké žemle. Kúsoček cesta si odložíme. Z neho vytvoríme “stopku tekvice”.
3. Ku každej žemličke pripravíme 4 motúziky (použila som bavlnky z výroby náramkov priateľstva). Tie namočíme do oleja a uložíme ich do hviezdy na stôl.
4. Položíme na ne jednu guľku a zviažeme.
5. Obviazané guľky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rastlinným mliekom alebo olejom. Žemličky vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 25 minút. Vytvarované stopky vložíme až ku koncu, cca 8-10 min pred dopečením aby nám nezhoreli.
6. Vďaka motúzikom dosiahneme efekt “zárezov” aké má tekvica. Tie iba jednoducho odstrihneme a odstránime.
7. Inak stopky nie sú dôležité, pokojne ich vynechajte, no na fotke vyzerajú tekvičky predsa len krajšie aj s nimi. 🙂