Silvestrovská party sa dá pripraviť aj zdravo a nízkohistamínovo. V mojom minuloročnom silvestrovskom článku nájdete viacero inšpirácií na malé jednohubky, nejaké pagáče sa medzi receptami nájdu tiež a myslím si, že o sladkosti núdza nie je určite. Odporúčam napríklad raw guľky.
Tento rok som si povedala, že pripravím niečo, čo tu ešte na blogu nemám. Ide o chrumkavé špaldové krekry, ktoré absolútne s prehľadom nahradia ktorékoľvek obchodné. A aby sme to trošku oživili, vytvorila som k nim rovno aj dip. Tak máme vlastne 2 v 1 (2 recepty v jednom článku). 😉
Špaldové krekry:
300g hladkej špaldovej múky
4 PL olivového oleja
1 PL konopného oleja (ak nemáte/nepoužívate, dajte kľudne o 1 PL viac olivového)
120ml vody
2 ČL himalájskej soli
na posypanie: hrubozrnná soľ, sezamové semienka, rasca (alebo čokoľvek máte radi)
1. Múku zmiešame so soľou, pridáme k nej oleje, vodu a vypracujeme cesto.
2. Cesto je pevné, pracuje sa s ním dobre.
3. Rozvaľkáme ho na jemne pomúčenej doske na tenučko a zúbkovaným okrúhlym krájačom vyrezávame trojuholníkové krekry.
4. Tie pri vegan verzii potrieme trochou vody (ale môžeme aj vajíčkom alebo rastlinným mliekom) a nasypeme na ne semienka.
5. Pečieme pri 190°C približne 13-15 minút.
Cuketový hummus:
250g uvareného cíceru
1 malá cuketa (cca 100g)
1,5 PL tahiny
1 ČL sezamových semienok
1 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
čierne korenie, galgant a himalájska soľ
Uvarený, vychladnutý cícer, cuketu nakrájanú alebo nastrúhanú aj so šupkou* a ostatné ingrediencie rozmixujeme vo food procesori. Môžeme podávať s krekrami ale aj ako klasickú nátierku na chlebík.
*Ak si nie ste istý kvalitou cukety, nemusíte ju použiť so šupkou. Ak ju však kupujete z overeného zdroja alebo je vaša vlastná, je zbytočné šúpať ju. Dodá krajšiu farbu pomazanke.