Domov Pečivo Cuketový hummus so špaldovými krekrami

Cuketový hummus so špaldovými krekrami

autor: hitjezdravozit 29. decembra 2017

Silvestrovská party sa dá pripraviť aj zdravo a nízkohistamínovo. V mojom minuloročnom silvestrovskom článku nájdete viacero inšpirácií na malé jednohubky, nejaké pagáče sa medzi receptami nájdu tiež a myslím si, že o sladkosti núdza nie je určite. Odporúčam napríklad raw guľky.
Tento rok som si povedala, že pripravím niečo, čo tu ešte na blogu nemám. Ide o chrumkavé špaldové krekry, ktoré absolútne s prehľadom nahradia ktorékoľvek obchodné. A aby sme to trošku oživili, vytvorila som k nim rovno aj dip. Tak máme vlastne 2 v 1 (2 recepty v jednom článku). 😉


Špaldové krekry:
300g hladkej špaldovej múky
4 PL olivového oleja
1 PL konopného oleja (ak nemáte/nepoužívate, dajte kľudne o 1 PL viac olivového)
120ml vody
2 ČL himalájskej soli
na posypanie: hrubozrnná soľ, sezamové semienka, rasca (alebo čokoľvek máte radi)

1. Múku zmiešame so soľou, pridáme k nej oleje, vodu a vypracujeme cesto.
2. Cesto je pevné, pracuje sa s ním dobre.
3. Rozvaľkáme ho na jemne pomúčenej doske na tenučko a zúbkovaným okrúhlym krájačom vyrezávame trojuholníkové krekry.
4. Tie pri vegan verzii potrieme trochou vody (ale môžeme aj vajíčkom alebo rastlinným mliekom) a nasypeme na ne semienka.
5. Pečieme pri 190°C približne 13-15 minút.


Cuketový hummus:
250g uvareného cíceru
1 malá cuketa (cca 100g)
1,5 PL tahiny
1 ČL sezamových semienok
1 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
čierne korenie, galgant a himalájska soľ

Uvarený, vychladnutý cícer, cuketu nakrájanú alebo nastrúhanú aj so šupkou* a ostatné ingrediencie rozmixujeme vo food procesori. Môžeme podávať s krekrami ale aj ako klasickú nátierku na chlebík.


*Ak si nie ste istý kvalitou cukety, nemusíte ju použiť so šupkou. Ak ju však kupujete z overeného zdroja alebo je vaša vlastná, je zbytočné šúpať ju.  Dodá krajšiu farbu pomazanke.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.

Prihláste sa na odber prémiového newslettra

* povinné pole
Súhlas so spracovaním osobných údajov

Odoslaním formulára súhlasíte, že Vám môžem ja, Patrícia Molnárová Turiničová zasielať newsletter a za týmto účelom spracovávať vašu emailovú adresu po dobu 5 rokov.

Svoj súhlas môžete kedykoľvek vziať spať a odhlásiť sa pomocou tlačidla na konci ktoréhokoľvek emailu. Naše zásady spracovania osobných údajov si môžete prečítať na našej stránke Ochrana osobných údajov

Hit je zdravo žiť
Vianoce bez alergénov

Novinka!

Tradičné Vianoce takmer bez alergénov už v predaji.