Domov Pečivo Cuketový hummus so špaldovými krekrami

Cuketový hummus so špaldovými krekrami

autor: hitjezdravozit 29. decembra 2017

Silvestrovská party sa dá pripraviť aj zdravo a nízkohistamínovo. V mojom minuloročnom silvestrovskom článku nájdete viacero inšpirácií na malé jednohubky, nejaké pagáče sa medzi receptami nájdu tiež a myslím si, že o sladkosti núdza nie je určite. Odporúčam napríklad raw guľky.
Tento rok som si povedala, že pripravím niečo, čo tu ešte na blogu nemám. Ide o chrumkavé špaldové krekry, ktoré absolútne s prehľadom nahradia ktorékoľvek obchodné. A aby sme to trošku oživili, vytvorila som k nim rovno aj dip. Tak máme vlastne 2 v 1 (2 recepty v jednom článku). 😉


Špaldové krekry:
300g hladkej špaldovej múky
4 PL olivového oleja
1 PL konopného oleja (ak nemáte/nepoužívate, dajte kľudne o 1 PL viac olivového)
120ml vody
2 ČL himalájskej soli
na posypanie: hrubozrnná soľ, sezamové semienka, rasca (alebo čokoľvek máte radi)

1. Múku zmiešame so soľou, pridáme k nej oleje, vodu a vypracujeme cesto.
2. Cesto je pevné, pracuje sa s ním dobre.
3. Rozvaľkáme ho na jemne pomúčenej doske na tenučko a zúbkovaným okrúhlym krájačom vyrezávame trojuholníkové krekry.
4. Tie pri vegan verzii potrieme trochou vody (ale môžeme aj vajíčkom alebo rastlinným mliekom) a nasypeme na ne semienka.
5. Pečieme pri 190°C približne 13-15 minút.


Cuketový hummus:
250g uvareného cíceru
1 malá cuketa (cca 100g)
1,5 PL tahiny
1 ČL sezamových semienok
1 PL olivového oleja
1 strúčik cesnaku
čierne korenie, galgant a himalájska soľ

Uvarený, vychladnutý cícer, cuketu nakrájanú alebo nastrúhanú aj so šupkou* a ostatné ingrediencie rozmixujeme vo food procesori. Môžeme podávať s krekrami ale aj ako klasickú nátierku na chlebík.


*Ak si nie ste istý kvalitou cukety, nemusíte ju použiť so šupkou. Ak ju však kupujete z overeného zdroja alebo je vaša vlastná, je zbytočné šúpať ju.  Dodá krajšiu farbu pomazanke.

Mohlo by sa vám páčiť aj

Okomentuj

Stlačením „Pošli“ súhlasíte s pravidlami ochrany osobných údajov.